Adio preţuri reglementate la gaz şi curent?

Deputații din Comisia pentru Industrii a Camerei Deputaţilor a votat, marți, eliminarea prevederilor din OUG 114/2018 privind reglementarea prețurilor la gaze și energie electrică.

Comisia a votat și eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri aplicată asupra companiilor din domeniul energiei.

Votul de marţi înseamnă revenirea la situația dinainte de apariția OUG 114 când piața energiei era liberalizată. Dacă legea care modifică OUG 114 va fi adoptată de Camera Deputaților, care este for decizional, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va avea la dispoziție 90 de zile pentru a readuce piața așa cum era înainte de OUG 114.

Reamintim că prin OUG 114, producătoriilor interni de gaze naturale se impune să vândă gaze pentru populație și producătorii de energie termică la un preț plafonat de 68 lei/MWh, timp de trei ani. ANRE a decis reducerea prețurilor pentru populație cu 5% de la 1 iulie. De asemenea, OUG 114 prevede și reglementarea prețurilor la consumatorii casnici de energie electrică. OUG 114, care a fost adoptată fără consultare publică, a fost contestată de la bun început, specialiştii în domeniu avertizând că importurile vor creşte, iar prețul energiei și gazelor furnizate industriei se va majora, ceea ce s-a şi întâmplat.

Gazul de import, mai ieftin decât cel românesc

Pe de altă parte, preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, a declarat că simpla abrogare a OUG 114 fără a lua în discuţie OUG 19 ar însemna că aceasta din urmă rămâne în vigoare şi produce efecte.

El a apreciat că obligaţia de înmagazinare a gazelor naturale pentru iarnă a fost îndeplinită în proporţie de 97%, menţionând că este posibil ca mărirea importului de gaze naturale să fie determinată şi de acest lucru.

Chiriţă a mai spus că, din perspectiva preţurilor, există informaţii că în Europa centrală şi de est preţurile la gaze naturale „evoluează de la simplu la dublu”. El a afirmat că preţul din import a fost mai mic decât preţul de pe bursa din România, care s-a situat rar sub 100 de lei/ megawatt oră, în timp ce în Austria şi Cehia preţul mediu pe bursă a fost sub 11 euro/ megawatt oră, adică mai puţin de 50 lei/ megawatt oră.

Articole din aceeasi categorie