A fost adoptat bugetul judeţului

Consilierii judeţeni clujeni, întruniţi ieri în şedinţă ordinară, au adoptat bugetul judeţului, buget total care se ridică la peste 700 de milioane de lei. Deşi peste 284 de milioane de lei au fost alocaţi pentru dezvoltare, respectiv cu aproape 30 de milioane mai mult decît anul trecut, şeful de grup al consilierilor PDL, Alexandru Coroian, a catalogat bugetul din acest an drept „blazat”, spunînd că acesta „condamnă judeţul la stagnare”.

100_3971 Lista de investiţii din bugetul pentru acest an al judeţului Cluj cuprinde obiective importante precum Aeroportul, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor(SMID), Spitalul Regional de Urgenţă, parcurile industriale Tetarom, infrastructura drumurilor, precum şi un spital pediatric. „Bugetul acestui an este mai mare decît cel de anul trecut – cele două surse principale ale creşterii acestuia fiind resursele proprii şi fondurile europene –. şi este structurat pe altă concepţie decît cel de anul trecut. Am pus accentul în special pe Sănătate şi infrastructura medicală – unde vor merge mai mulţi bani decît anul trecut. Totodată, la cultură şi la sport s-au dat mai mulţi bani. Toate investiţiile şi proiectele pe care noi le avem în derulare sînt cuprinse în buget”, a declarat preşedintele CJ, Horea Uioreanu, la finalul şedinţei. Astfel, Aeroportul va primi peste 73 de milioane de lei, din care aproape 12 milioane sînd destinaţi exproprierilor necasare pentru construirea noii piste. Fondurile alocate pentru infrastructura spitalelor au crescut semnificativ, de la 4,7 la 6,6 milioane de lei – bani din care unităţile spitaliceşti aflate sub autoritatea CJ vor fi reabilitate, modernizate şi dotate cu aparatură performantă. De asemenea, au crescut fondurile alocate SMID, obiectiv ce va fi terminat pînă la sfîrşitul acestui an. Sumele alocate pentru cofinanţarea proiectelor europene sînt mai mari comparativ cu anul trecut, crescînd de la 6,8 milioane la peste 14, 2 milioane de lei.

Deşi bugetul pentru infrastructura rutieră este relativ mic, şeful CJ a precizat că instituţia pe care o conduce intenţionează să acceseze un credit, astfel încît pînă în 2016 să poată fi modernizate toate drumurile judeţene. „Dacă sumele pentru drumuri nu sînt suficiente, vom apela la un credit cu ajutorul căruia intenţionăm să depăşim cu mult sumele cheltuite anul trecut în acest sector. Dorinţa noastră este ca pînă la sfîrşitul acestui mandat, în 2016, toţi cei 1.200 de kilometri de drumuri judeţene să fie modernizaţi”, a precizat Uioreanu.

Bugetul pentru acest an mai cuprinde bani pentru realizarea mai multor studii de fezabilitate (SF) – vizînd Spitalul Regional de Urgenţă, un spital pediatric, două parcuri fotovoltaice, un nou parc industrial şi extinderea Tetarom I. „Vom face două parcuri fotovoltaice – unul în parteneriat cu Primăria Chinteni şi unul, în regie proprie, pe terenurile rămase libere la Aeroport. Am cuprins banii necesari studiilor, iar investiţiile intenţionăm să le facem în parteneriat public-privat sau prin credit furnizor. De asemenea, vom face SF-uri pentru viitorul Spital Pediatric şi pentru Spitalul Regional de Urgenţă – două priorităţi ale noastre . Vom continua lucrările la sistemul de management al deşeurilor, iar pînă la sfîrşitul anului vom încheia lucrările la prima celulă. Cele două parcuri industriale le vom face pe fonduri europene – este vorba despre extinderea, cu 15 hectare a parcului Tetarom I şi de realizarea unui parc nou, pe centura de est Apahida-Vîlcele, undeva pe raza comunei Feleacu, dar aproape de Apahida. De asemenea, bugetul cuprinde şi sumele necesare efectuării studiilor de fezabilitate pentru viitorul abator de la Iclod, urmînd ca pentru realizarea investiţiei să fie găsit un partener”, a detaliat şeful administraţiei judeţene.
Totodată, bugetul pe acest an prevede alocarea a peste 8 milioane de lei pentru plata arieratelor a 32 de unităţi administrative.
Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare