2011- anul demnitarilor trimişi în judecată de DNA Cluj

Un primar de municipiu, un vicepreşedinte de consiliu judeţean, un avocat, un şef de serviciu din cadrul unei direcţii vamale şi un director de şcoală sînt o parte dintre inculpaţii trimişi în judecată anul trecut de procurorii clujeni ai Departamentului Naţional Anticorupţie.

Una dintre cauzele instrumentate de procurorii DNA a zguduit Clujul. Este vorba dosarul în care fostul primar Sorin Apostu  a fost arestat pentru fapte de corupţie. În bilanţul pe 2011 al DNA Cluj se arată că procurorii acestei structuri au întocmit 12 rechizitorii, prin care au fost trimişi în judecată 23 inculpaţi. Din totalul persoanelor deferite instanţei, 7 s-au aflat în stare de arest preventiv

 Anul trecut procurorii anticorupţie din Cluj au deferit instanţei şi o persoană juridică. Potrivit analizei activităţii, în 2011 DNA Cluj a avut 280 cauze de soluţionat. Dintre acestea au fost soluţionate 170 de cauze, reprezentînd o creştere cu 6,91% faţă de cauzele soluţionate în 2010. Procurorii clujeni anticorupţie au sesizat în 2011 instanţele cu 69 infracţiuni. Dintre acestea, 21 au fost de corupţie, 19 în legătură directă cu infracţiunile de corupţie (inclusiv infracţiuni de spălare a banilor), 2 infracţiuni asimilate corupţiei şi 6 infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene.

Prin rechizitorii s-a reţinut un prejudiciul material total, cauzat prin infracţiunile împotriva bugetelor Comunităţilor Europene, în sumă de 282.314,61 lei şi 120.010,30 euro şi un cuantum total 588.717 lei lei ca obiect al infracţiunilor de corupţie. Prin actele de sesizare a intanţei făcute de DNA Cluj s-a mai reţinut un prejudiciu material cauzat prin evaziune fiscală în cuantum total de 6.123.553 lei, prin înşelăciune în sumă totală de 1.263.755 euro, prin abuz în serviciu în cunatum total de 189.713 lei. De asemenea, au fost instituite măsuri asiguratorii asupra sumelor de bani şi bunuri în valoare totală de 6.856.086 lei lei. Cît priveşte calitatea actelor de urmărire penală, anul trecut nu a existat nicio infirmare de soluţie, redeschideri de urmărire penală sau restituiri ale cauzelor de către instanţe.

Anul trecut au existat 9 hotărîri definitive în cauze trimise în judecată de procurorii clujeni ai DNA. Prin aceste hotărîri, 16 inculpaţi trimişi în judecată prin rechizitoriile întocmite de acest serviciu teritorial au fost găsiţi vinovaţi pentru fapte de corupţie.

Activitatea la DNA Cluj a fost desfăşurată de 4 procurori pînă în luna mai 2011, după care a mai fost încadrat un procuror. Începînd cu data de 7 noiembrie 2011, în structura Serviciului teritorial Cluj a fost înfiinţat Biroul teritorial Baia Mare (în judeţul Maramureş), prin mutarea a 2 posturi din structura serviciului teritorial în cea a biroului teritorial (1 post fiind ocupat şi 1 vacant). Încărcătura pe procuror a fost de circa 42 cauze. „În concluzie, activitatea desfăşurată a fost eficientă, întrucît a continuat să înregistreze creşteri la majoritatea indicatorilor statistici, chiar dacă deficitul de procurori a influenţat numărul cauzelor vechi nesoluţionate”, arată DNA Cluj.

Printre dosarele soluţionate de DNA Cluj se numără cel al primarului municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu. Edilul şef a fost arestat în luna noiembrie 2010, alături de directorul companiei Brantner Veres, Călin Stoia, pentru fapte de corupţie. În luna decembrie, Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Alături de el, au mai fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie soţia fostului primar, Monica Apostu, Aspazia Droniuc şi Călin Stoia, director al unei companii de salubritate din Cluj. Sorin Apostu a cerut de mai multe ori pe parcursul cercetărilor, precum şi după trimiterea în judecată, să fie pus în libertate, însă instanţele au respins de fiecare dată solicitarea.

Anchetatorii DNA Cluj l-au mai trimis în judecată anul trecut pe vicepreşedintele Consiliului judeţean Cluj, Radu Bica. Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii octombrie 2011, Radu Bica a acceptat oferta a două persoane de a primi suma de 25.000 de euro pentru ca, în calitatea sa de vicepreşedinte al Consiliului judeţean Cluj, să le furnizeze informaţii obţinute în virtutea funcţiei şi, astfel, să faciliteze cîştigarea unei licitaţii privind serviciile de mentenanţă pe stadionul ‘’Cluj Arena’’ pentru anul 2012. În aceleaşi împrejurări, Bica a pretins ca, la data de 27 octombrie 2011, să-i fie remisă o primă tranşă, în sumă de 10.000 de euro. Astfel, Bica a primit de la Aspazia Droniuc, persoana cu care făcuse înţelegerea, suma de 43.000 de lei, echivalent a 10.000 de euro, ca obiect al infracţiunii de corupţie, procurorii procedînd la constatarea infracţiunii flagrante.

Tot anul trecut a fost deferit instanţei Florin Modrea, şef al Serviciului Inspecţie Fiscală şi Control Ulterior din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

A mai fost trimis în judecată în 2011, în stare de arest, Niculae Nistor, director la Colegiul Tehnic „Napoca” din Cluj-Napoca. Acesta a fost judecat pentru luare de mită. Potrivit anchetatorilor, între unitatea şcolară condusă de Nistor şi o societate comercială a fost încheiat un contract ce are ca obiect închirierea unui teren în suprafaţă de 1.266 m2, proprietatea Colegiului, spaţiu folosit de denunţător în activitatea firmei sale. Contractul respectiv a fost prelungit, termenul închirierii urmînd să expire în data de 17 octombrie 2011.

În acest context, în perioada august – septembrie 2011, Niculae Nistor, în calitatea sa de director al Colegiului „Napoca”, a pretins de la reprezentantul societăţii, cu titlu de mită, suma de 2.000 de euro pentru a reînnoi acest contract şi pentru a menţine cuantumul chiriei. La data de 19 septembrie 2011, Niculae Nistor a primit de la denunţător suma de 2.000 de euro ca obiect al infracţiunii de luare de mită, procurorii procedînd la constatarea infracţiunii flagrante.

C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare