Avocaţii – la mare căutare pe piaţa forţei de muncă

Numărul companiilor care caută să angajeze avocaţi interni (in-house) va creşte în perioada următoare, potrivit unui recent sondaj efectuat de PwC, după ce o treime dintre respondenţi au indicat o creştere a numărului de litigii internaţionale în care sunt implicate.

Sondajul, Corporate Choices in International Arbitration (IA), arată că 35% dintre respondenţi au indicat o creştere a numărului de dispute internaţionale în care sunt implicate companiile lor. Cînd au fost întrebaţi cu privire la metodele prin care aleg să rezolve astfel de dispute, de două ori mai mulţi respondenţi au menţionat arbitrajul internaţional faţă de alte forme de tranşare a litigiilor.

În prezent, companiile au tendinţa de a cere consultanţă specializată de la firme de avocatură, dar în actualul climat de piaţă şi în condiţiile creşterii costurilor procedurilor juridice, multe companii se îndreaptă spre recrutarea de avocaţi „in-house”. În timp ce 90% dintre respondenţi au un departament juridic separat, sondajul a indicat faptul că doar 49% dintre companiile analizate au o echipă internă de avocaţi specializată în litigii.

Per ansamblu, 73% dintre respondenţi au declarat că arbitrajul internaţional este potrivit pentru rezolvarea disputelor transfrontaliere, îndeosebi participanţii din sectorul energetic şi cel de construcţii. Cînd au fost rugaţi să clasifice diversele metode de tranşare a disputelor în funcţie de preferinţă, 68% dintre respondenţii din construcţii au indicat arbitrajul drept metoda preferată de rezolvare a disputelor, în vreme ce în sectorul energetic procentul a fost de 56%. În schimb, în sectorul financiar, companiile au optat pentru procesele în instanţă în proporţie de 82%.

În ciuda acestui fapt, mai mult de două treimi dintre avocaţii in-house din companiile de servicii financiare sînt de părere că arbitrajul internaţional devine o metodă potrivită de soluţionare a disputelor.

Multe companii apelează la arbitraj în disputele internaţionale pentru că este un proces mai rapid şi de natură privată. De obicei nu există posibilitatea de a face apel, iar decizia finală este obligatorie, spre deosebire de cursul în cazul proceselor în instanţă. Şi în România, arbitrajul a devenit o metodă atractivă de soluţionare a disputelor, îndeosebi în ultimii ani, se arată, în concluziile sondajului.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare