“Nu lăsaţi Poşta să piară!”

După ce poliţiştii, medicii, profesorii şi alte categorii profesionale au protestat împotriva politicii economice a guvernelor care s-au perindat pe la conducerea ţării, a fost rîndul poştaşilor să iasă în stradă: “Goarna este brand de ţară / Nu lăsaţi Poşta să piară!” au scandat vineri, în faţa Prefecturii din Cluj-Napoca, în jur de 200 de angajaţi ai Poştei Române.

Nemulţumirile protestatarilor sînt legate de managementul Poştei Române şi de amestecul factorului politic în conducerea companiei. “Din 2000, de cînd factorul politic a început să se amestece în Poştă, angajaţii au avut de suferit de pe urma managerilor”, declară Carol Şinka, liderul Filialei Cluj a Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România.

Concret, angajaţii de la Poştă reclamă desfiinţarea unor agenţii poştale din mediul rural, concedierea a 618 persoane la nivel naţional, dintre care 25 din judeţul Cluj, reducerea cu 2 zile pe lună a programului de lucru (ceea ce înseamnă diminuarea cu aproximativ a 12% a salariilor), precum şi condiţiile dificile de muncă – poştaşii distribuie “pe jos”, pe distanţe lungi, pensii, corespondenţă şi colete şi îşi cumpără singuri rechizite. De asemenea, în adresa înmînată prefectului Florin Stamatian, s-a cerut revenirea la comisionul de 1,03% din toate pensiile distribuite (în loc de 1%, la cît a fost redus în prezent), amînarea liberalizării pieţei poştale pînă în 2015 (în loc de 2013) şi intervenirea pe lîngă instituţiile descentarlizate, ca acestea să întocmească contracte de ditribuire a corespondenţei cu Poşta.

Am fost la domnul prefect şi i-am înmînat lista cu revendicări, acum să vedem ce rezultat va avea” a spus Carol Şinka, în timp ce protestatarii masaţi în faţa Prefecturii scandau “Noi sîntem poştaşi cinstiţi / Nu vrem să fim umiliţi”.

De remarcat că, în pofida procesului verbal semnat, la începutul acestei săptămîni, la Bucureşti, cu conducerea Poştei, sindicaliştii nu au încredere că promisiunile care le-au fost făcute vor fi respectate şi au decis continuarea protestelor la nivel regional. Calendarul sindicaliştilor mai prevede întîlniri cu parlamentarii locali din “putere” şi din “opoziţie”, şi în funcţie de evoluţia situaţiei, recurgerea şi la alte măsuri de protest, inclusiv la un miting naţional.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie