Lansare de carte la Dej

„Istoria comunităţilor evreieşti din Dej, Beclean, Târgu Lăpuş, Reteag, Ileanda şi împrejurimile acestora”, autor Singer Zoltan.

Comunitatea Evreilor din Dej vă invită astăzi la Muzeul Municipal din Dej la o lansare de carte pentru a rememora istoria oraşului Dej şi a împrejurimilor acestuia din perspectiva experienţei de viaţă a minorităţii evreieşti. Volumul aduce în atenţia cititorilor pagini interesante ale istoriei mai multor comunităţi evreieşti din Transilvania, probabil mai puţin cunoscute. Autorul Singer Zoltan a fost contemporan şi a trăit drama comunităţilor evreieşti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când au pierit în lagărele naziste 7674 de evrei din Dej şi din judeţul Someş. După ce a scăpat cu viaţă din lagărele de muncă forţată din Ungaria, din lagărul de la Auschwitz şi din închisorile comuniste autorul a emigrat în Israel unde vreme de un deceniu s-a documentat pentru această carte, o sursă istorică credibilă, un adevărat ,,hronic al supravieţuirii”.

Volumul va fi prezentat în faţa dejenilor de către prof. Constantin Albinetz, director al Muzeului Municipal Dej, Yael Singer, nepoata autorului (Israel) şi dr. Raluca Moldovan, conferenţiar la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj Napoca.

Articole din aceeasi categorie