Cluj-Napoca, fereastra europeană pentru Ungheni

Privind de la Ungheni, municipiul Cluj-Napoca este un popas în drumul spre Bruxelles. Cluj-Napoca însă face parte din viața locuitorilor din Ungheni. Aici municipalitatea clujeană a modernizat parcul central iar în semn de apreciere pentru susținerea venită din partea orașului din inima Transilvaniei a fost redenumit „Micul Cluj”. Nu este singura investiție susținută de Primăria Cluj-Napoca în orașul aflat la graniţa de Vest a Republicii Moldova. Tot municipiul Cluj-Napoca a contribuit la modernizarea unei grădinițe, a unui Teatru de vară, a unui complex sportiv își a unui skatepark. Reprezentanţii acestui oraş încearcă să înveţe din experienţa europeană a municipiului Cluj-Napoca pentru a şti să acţioneze în vederea creşterii calităţii vieţii în oraşul aflat la graniţa de Vest a Republicii Moldova. În acest sens, o delegaţie a oraşului Ungheni, condusă de primar s-a aflat zilele trecute într-o vizită oficială la Cluj-Napoca. Ziarul Făclia a stat de vorbă cu edilul şef din Ungheni, Vitalie Vrabie pentru a vedea ce se aşteaptă de la parteneriatul cu municipiul Cluj-Napoca.

-Domnule primar, care este scopul vizitei la Cluj-Napoca?

-Am venit să ne cunoaștem cu domnul primar din Cluj-Napoca. Avem un acord de înfrățire din 2016 în cadrul căruia s-au realizat foarte multe obiective interesante și importante pentru Ungheni. Am avut parteneriate pentru proiecte finanțate cu fonduri de la UE iar partener de bază de fiecare dată ne-a fost Clujul, deschiderea primarului în primul rând, a Consiliului municipal pe diverse domenii-de instruire, mese rotunde, dezbateri și alte activități. Cele mai importante și resimțite au fost proiectele de infrastructură care au fost finanțate de Primăria Cluj-Napoca. Aici avem proiecte de sute de mii de euro precum dezvoltarea unui parc de agrement în municipiul Ungheni cu alei pavate, teren de sport, skatepark și alte elemente necesare unui astfel de parc. O altă finanțare importantă echivalată la 100 și ceva de mii de euro a fost pentru amenajarea Squarului în perimetrul primăriei municipiului. Au fost făcute și alte investiții și donații iar eu, nou venit ca primar la Ungheni, am considerat că e important să vin în vizită la Cluj. Este a doua mea vizită într-un oraș înfrățit. Prima a fost la Iași, nu pentru că este mai important ca și Clujul ci pentru că este mai aproape de noi. Al doilea oraș cu care suntem înfrățiți din cele șase și pe care îl vizitez, iată, este Clujul.

-Cum văd locuitorii din Ungheni această relație de înfrățire cu municipiul Cluj-Napoca.

-Foarte bine, foarte prietenos, oamenii sunt bine informați despre relații și raporturile noastre în cadrul acordului și sunt foarte recunoscători pentru contribuția, asistența și suportul pe care Primăria Cluj-Napoca le acordă în fiecare an. Primarul Emil Boc a fost în 2022 la Zilele Orașului Ungheni și este și cetățean de onoare al orașului nostru. Noi nu mai avem niciun alt primar din orașele înfrățite care să fie cetățean de onoare. De altfel, Parcul municipal din Ungheni a primit denumirea de „Micul Cluj. Toată lumea îl știe și îl apreciază.

-Cum vedeți în continuare evoluția acestei relații și spre ce proiecte ați dori să se concretizeze această colaborare?

-Din discuțiile avute am realizat că acordurile și relațiile noastre sunt foarte promițătoare. Primarul va rămâne în continuare deschis și cu mare dorință de a ne asista și susține în măsura în care își poate permite. Am discutat despre componenta de digitalizare pentru că serviciile noastre publice nu sunt atât de avansate pe această componentă. La Cluj-Napoca am văzut realizări marcante iar municipalitatea s-a arătat deschisă pentru a ne ghida în acest domeniu și a-i instrui pe oamenii de la noi. Totodată, vom primi asistență pentru partea de infrastructură, serviciile publice și dezvoltarea capacităților pentru a scrie, depune și obține fonduri europene.

-Am văzut că ați avut o vizită la Compania de Transport Cluj. Cum vedeți colaborarea în acest domeniu?

-Am vizitat Compania de Transport Public din Cluj-Napoca unde am văzut că au peste 400 de unități de transport-autobuze, troleibuze, tramvaie atât cu hidrocarburi cât și electrice. Am prins și ultima achiziție de 18 troleibuze electrice care sunt în proces de testare. Am fost foarte impresionat de ce am văzut și de modul în care sunt asigurate serviciile. Ce m-a impresionat cel mai mult la Cluj a fost grija față de cei vulnerabili social, care fac parte din categorii defavorizate, dar și grija față de studenți și vârstnici care beneficiază de gratuitate pe mijloacele de transport în comun.

Cu referință la noi, încercăm să preluăm aceste experiențe. Noi suntem în proces de achiziție a unei flote noi de autocare și autobuze până la final de an și vom relua experiența legată de tiketing, monitorizare, mobilitatea și accesibilitatea oamenilor de a achita pentru serviciile pe care le primesc. Primăria Cluj-Napoca s-a arătat generoasă să ne dea trei microbuze Ford Tranzit cu capacitate de 16 locuri care au fost în folosință dar bune de a fi exploatate. Suntem impresionați de acest gest pentru că în ultimă instanță o să le folosim pentru școli, grădinițe, sportivi, formațiile artistice care se deplasează în țară și străinătate.

-Republica Moldova a făcut pași importanți în acea ce privește aderarea la UE, ceea ce i-a adus o serie de oportunități de finanțare. Cât de mult contează aceste instrumente pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

-Extrem de mult. Chiar dacă nu avem fondurile mari ca urmare a statutului pe care îl deține în această perioadă, Ungheniul probabil că este unul dintre orașele care au reușit să atragă cei mai mulți bani europeni. Pentru asta a trebuit să-și rezolve capacitățile proprii și a trebuit să fie în contact permanent cu alte orașe inclusiv cu Clujul, care are mari performanțe în acest domeniu. Ungheniul a fost în programul de patru ani de zile al UE pentru Moldova de peste 23 milioane de euro pentru două regiuni iar nouă ne-au revenit 12,5 milioane de euro. În cadrul acestui program s-au realizat proiecte importante de infrastructură, alei pietonale, achiziții, apeducte, canalizare, dispozitive de măsurare pentru consumul de apă, elemente de digitalizare. Altfel din propriile resurse nu ne puteam permite în următorii ani să facem o astfel de investiție.

A contat în implementarea acestor proiecte colaborarea cu municipiul Cluj-Napoca?

-Da, absolut. În marea majoritate a cazurilor de implementare a proiectelor Clujul a fost consultat pentru că a parcurs demult astfel de proiecte. Au fost proiecte privind amenajarea de piste de biciclete pentru bike sharing pentru care am luat studii de la Cluj. De asemenea, unde erau elemente inovative sunam la Cluj pentru a primi consultanță de fiecare dată primeam ajutor cu mare deschidere.

Interviu realizat de Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut