Carte document Karen Sebesi: Armenii, prietenii mei

În siajul ultimei tragedii care a lovit poporul armean, dislocarea forțată a peste 100.000 de armeni din Nagorno Karabach după cucerirea azeră, cartea jurnalistului cultural clujean ”Armenii, prietenii mei” este o piedică în calea uitării. Între coperțile acestei cărți, autorul a strâns mărturii cu și despre armeni, interviuri, poeme, lucrări științifice și altfel de prezentări ale unor legături trainice între români-români, români de origine armeană și armeni-români.

Cei care vă mai întrebați de prezența noastră în acest perimetru, chiar și după Genocid sau după atrocitățile de acum din Nagorno-Karabach, așa cum dovedesc morții, orfani, da, mai existăm și vom exista”, afirmă Karen Sebesi în deschiderea volumului.

Cartea aprimit apreciaerilor unor personalități culturale din rândul armenilor români. Ea ne arată că a fi armean este o noblețe, scrie în prefață Varujan Vozganian, prozator multipremiat.

Karen Sebesi, jurnalist clujean de largă și bună notorietate, și-a pus nu o dată talentul și curajul de jurnalist în slujba moștenirii sale strămoșești. Karen este coordonatorul unui volum cu titlu sugestiv: Strigătul sângelui nevinovat/Centenarul genotidului armean (1915-2015) la TVR Cluj. În simbolicul an 2015, jurnalistul, în fruntea unei echipe a televiziunii clujene, a realizat un documentar în Arțach (Nagorno Karabach). După dizolcarea agresivă din septembrie 2023 de către trupele azere a populației armene din Arțach, pelicula astfel realizată devine o mărturie de primă importanță”, notează Varujan Vozganian.

Selecția de texte cuprinse în volum poartă semnătura unor creatori de prestigiu, membri ai Academiei, profesori universitari, jurnaliști, personalități de primă mărime ale vieții culturale, științifice și din artele comunicării. Ziarul Făclia este bine și cu cinste reprezentat în secțiunea dedicată publicațiilor.

Karen Sebesi, ardelean prin naștere și viețuire, nu se sfiește ca, prin selecția realizată, să evidențieze rolul de preeminență al armenilor în Transilvania, o comunitate unică în felul ei prin rânduielile care au guvernat-o, prin prosperitatea pe care a generato și prin bogăția culturală, de urbanism și civilizație pe care a creat-o”, mai scrie Vozganian.

El este completat de un alt Varujan, Pambuccian, care concluzionează în postfață: ”Această carte nu este doar o cronică a evenimentelor istorice sau realizărilor individuale, ci o celebrare a spiritului uman, a rezilientei și a bogăției culturale. Fiecare capitol a deschis noi orizonturi și a adus la lumină povești inspiratoare care, fără îndoială, vor rămâne cu cititorii mult timp după ce vor fi întors ultima pagină…Ceea ce ai parcurs, cititorule, este mai mult decât o simplă documentare. Este un tribut adus amintirilor, speranțelor și visurilor unei comunități care a traversat multe provocări, dar a continuat să prospere și să inspire. Fie ca această carte să servească drept punte între trecut și viitor, între armeni și restul lumii, consolidând înțelegerea și aprecierea noastră pentru această comunitate care, cu tenacitate, rămâne o comunitate vie și vibrantă.

Armenii, prietenii mei”, de Karen Sebesi, a apărut la Editura Arafat, București, 2024. Conceptul coperții doi îi aparține lui Varujan Pambuccian. (C.C.)

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut