Decizie luată de autorități în cazul celui mai vechi și popular târg din Transilvania

Cel mai vechi și popular eveniment comercial din Transilvania, Târgul de la Negreni, rămâne închis și în acest an. Deși a fost programat să aibă loc în perioada 7-10 octombrie 2021, conducerea comunei Negreni a hotărât, miercuri, anularea târgului. Decizia a fost luată ca urmare a unor adrese venite din partea DSP Cluj și ISU Cluj prin care se semnala că lumea se află la începutul unui nou val de infectare cu coronavirus iar rata de vaccinare în comuna Negreni este foarte scăzută, de doar 11,69 la sută. „Avem convingerea că vom depăși cu bine criza epidemiologică instituită la nivel mondial și vom reveni la normalitate pentru a putea organiza în condiții de siguranță acest eveniment tradițional, așa cum se cuvine”, a transmis primarul Dorin Manea.

Din Evul Mediu încoace, târgul reunește negustori și mușterii din toate colțurile țării (dar și de prin străinătate). Târgul a devenit de-a lungul secolelor un adevărat fenomen cultural.

Târgul are loc, ca de obicei, în a doua săptămână a lunii octombrie, în localitatea clujeană Negreni.

Renumit în zonă încă din perioada medievală, târgul era menționat, în anul 1815, în „Calendarul târgurilor”. Ca eveniment important în viața rurală, târgul avea în trecut rolul de a le asigura moților alimente și produse pentru sezonul de iarnă, oferindu-le totodată cadrul potrivit pentru comercializarea propriilor produse.

În ultimii ani, târgul a fost un melanj neobișnuit de antichități, de cusături și porturi populare, farfurii pictate, mobilier de epocă, timbre, cărți, oale, produse alimentare, păpuși de porțelan, biciclete, statuete și alte obiecte decorative sau haine.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut