Clujenii vânați de ANI caută scăpare în justiție

Mai mulți funcționari clujeni se judecă în instanță cu Agenția Națională de Integritate după ce au fost găsiți incompatibili sau în conflict de interese. Alții încearcă să scape de măsura confiscării unor sume de bani pe care nu i-au putut justifica în contextul verificărilor făcute de inspectorii Agenției Naționale de Integritate.

Gheorghe Butur este funcţionar public cu statut special – agent de poliţie în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj – Poliţia Gherla. ANI a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 454.614 lei între averea dobândită şi veniturile realizate. ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către acesta.

În urma procesului, instanța clujeană de apel a dispus plata echivalentului în lei la data plăţii a sumei de 34336 euro, reprezentând partea dobândită nejustificat din averea.

„Admite sesizarea formulată de Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Cluj prin Ordonanţa nr. 2/2023, privind pe petenta Agenţia Naţională de Integritate, în contradictoriu cu Butur Gheorghe şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice. Obligă persoana cercetată BUTUR GHEORGHE la plata echivalentului în lei la data plăţii a sumei de 34336 euro, reprezentând partea dobândită nejustificat din averea persoanei cercetate, în favoarea Statului Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri”, se arată în încheierea Curții de de Apel Cluj.

Gheorghe Butur a contestat decizia și așteaptă soluția la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ioan Lucian Tomi este funcționar în cadrul Biroului Urbanism de la Primăria Cluj-Napoca. Înainte să devină angajat al primăriei clujene a lucrat la Primăria Chinteni.

Anul trecut, Agenția Națională de Integritate l-a găsit în conflict de interese administrative și a sesizat Parchetul. ANI a anunțat că Ioan Tomi în calitate de consilier la Compartimentul Urbanism și Amenajarea Teritoriului, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului comunei Chinteni, a semnat o serie de autorizații de construire acordate unor persoane fizice/juridice, în baza documentațiilor tehnice elaborate de  societăți comerciale în cadrul cărora soția persoanei evaluate deținea calitatea de asociat și administrator. „Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 79, alin. (1), lit. c) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003 coroborat cu prevederile art. 445, alin. (1),  și art. 463 din O.U.G nr. 57/2019.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența unor indicii referitoare la posibila săvârșire de către TOMI LUCIAN IOAN a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal cu aplicarea art. 35, alin. (1) din același act normativ, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de serviciu a semnat 225 de autorizații de construire  acordate unor persoane fizice/juridice, având la bază documentații tehnice elaborate de societățile comerciale în cadrul cărora soția acestuia deținea în perioada evaluată calitatea de asociat și administrator, fiind obținute astfel de către aceasta foloase patrimoniale constând în venituri salariale și dividende”, a precizat ANI.

Lucian Ioan Tomi a contestat raportul de evaluare al ANI, însă Curtea de Apel Cluj a respins în luna ianuarie contestația. În prezent, cauza se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Gabriel Mihai Neacșu este un alt angajat la Primăriei Cluj-Napoca găsit în incompatibilitate de Agenția Națională de Integritate.

Potrivit datelor, Gabriel Mihai Neacșu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 28 august – 26 septembrie 2020, întrucât, a candidat la alegerile locale 2020 pentru funcția de consilier județean, fără a se suspenda din funcția publică pe perioada desfășurării campaniei electorale.

Angajatul primăriei clujene apelat la instanță pentru a anula actul emis de Agenția Națională de Integritate, însă Curtea de Apel Cluj i-a respins acțiunea. Mihai Gabriel Neacșu a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, urmând să afle în acest zile soluția.

Cătălin Cherecheș, avere nejustificată de 2,7 milioane de euro

Fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș încearcă și el să scape de măsura confiscării a 2,7 milioane de lei pe care nu a putut-o justifica față de inspectorii Agenției Naționale de Integritate.

Procesul dintre Agenția Națională de Integritate (ANI) și Cătălin Cherecheș privind confiscarea acestei sume se judecă la Curtea de Apel Cluj, urmând că în 25 aprilie să se pronunțe soluția în dosar.

Vă reamintim că la data de 1 iulie 2019, ”Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 2.741.026,318 lei între averea dobândită și veniturile realizate de către Cherecheș, Primar al municipiului Baia Mare, Județul Maramureș, în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017.

„Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către Cherecheș Cătălin”, arată ANI.

C.P.

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut