Galerie foto | Ziua Satului Românesc

La 25 septembrie este marcată, în România, Ziua Satului Românesc. A fost instituită prin Legea nr.44/2020, potrivit www.cdep.ro.

În acest context, Muzeul Etnografic al Transilvaniei îi invită pe clujeni la o incursiune în lumea satului transilvănean în secția în aer liber a muzeului, Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, str. Tăietura Turcului, Cluj-Napoca.

„Ziua Satului Românesc poate fi organizată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, de către celelalte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social, cultural şi ştiinţific în scopul de a aprecia şi a promova satul românesc”, potrivit textului de lege. În plus, textul legii menţionează faptul că Ziua Satului Românesc poate fi organizată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, de către celelalte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social, cultural şi ştiinţific în scopul de a aprecia şi de a promova satul românesc.

La 3 aprilie 2020 preşedintele României Klaus Iohannis a promulgat, prin Decretul 232 din 2020, Legea privind instituirea în ultima duminică a lunii septembrie a Zilei Satului Românesc. Textul de lege, care fusese adoptat de Senat la 10 februarie 2020 şi de Camera Deputaţilor, for decizional, la 10 martie 2020, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 287 din 6 aprilie 2020, potrivit https://www.juridice.ro/.

Satul ca aşezare de oameni, colectiv cuprins de formele interioare ale unei matrici stilistice, poartă pecetea unei unităţi şi are caracterul unui centru de cristalizare cu raze întinse spre a organiza în jurul său un cosmos. Cosmocentrismul satului nu trebuie înţeles însă ca o grotescă trăsătură de megalomanie colectivă, ci ca o particularitate, ce derivă dintr-o supremă rodnică naivitate. Fiecare sat îşi are sub acest unghi mândria sa, care-l împinge spre o diferenţiere de celelalte sate învecinate, sau mai depărtate. Satele nu ţin să se conformeze toate la rânduielile unuia singur. În port, în obiceiuri, în cântec, fiecare sat ţine la autonomia şi la aureola sa. Instinctul de imitaţie, căruia o anume sociologie i-a acordat un rol cu totul exagerat în viaţa umană, nu depăşeşte decât foarte diminuat şi foarte sever controlat pietrele de hotar ale colectivităţii unui sat”(Lucian Blaga)

Citește și:
Ziua fiilor satului , un prilej de mare sărbătoare la Urca
Fiii Cătinei s-au reîntâlnit în vatra satului
Fiii Cămărașului s-au reîntâlnit în vatra satului
Fiii satului Cutca își promovează tradițiile
Jocul satului, prilej de cunoaștere și apropiere între tineri
Viișoara și-a sărbătorit, cu fast, și fermierii comunei
La Jucu, amintirile ascunse în suflet s-au reunit cu cântecul, jocul și voia bun

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut