Trump şi Biden au încheiat ultima dezbatere

 

Donald Trump şi Joe Biden s-au confruntat pe subiectul gestionării pandemiei de coronavirus şi s-au ac0uzat reciproc de corupţie, în ultimul lor duel televizat, cu 12 zile î0nainte de alegerile prezidenţiale din SUA, relatează AFP.
0
„Cineva0 care este responsabil de atâţia morţi nu trebuie să poată rămân0e preşedintele Statelor Unite ale Americii”, a spus candidatul demo0crat Joe Biden, care conduce în sondaje, anticipând o „iarnă sum0bră” pentru ţara cel mai puternic afectată de pandemie, cu peste 20022.000 de decese cauzate de coronavirus.
0
Democr0atul i-a reproşat preşedintelui american că „nu are încă un plan” p0entru a ţine sub control pandemia. „Nu există nici măcar un om de0 ştiinţă serios în lume care să considere că aceasta va dispărea în cu0rând”, a spus el, în timp de liderul de la Casa Albă a afirmat me0reu contrariul.
00
„Lup0tăm împotriva ei extrem de ferm”, a răspuns miliardarul, ajuns fără0 mască pe scena din Nashville, în Tennessee, la trei săptămâni du0pă ce a fost diagnosticat pozitiv cu coronavirus.
c0
El 0a vorbit despre propriaa spitalizare şi vindecare, dând asigurări d0in nou că s-a „imunizat”.
0
„Av00em un vaccin care va fi gata, este pregătit, va fi anunţat în ur0mătoarele săptămâni”, a mai declarat el, arătându-se însă mai e0vaziv în legătură cu calendarul exact.
0
Pe un to0n mult mai calm decât la prima lor dezbatere, care s-a transfo0rmat într-un schimb dur de replici, Donald Trump l-a acuzat pe Jo0e Biden că vrea „să închidă din nou ţara” şi a criticat gest0ionarea pandemiei de către unii guvernatori democraţi, în s00pecial la New York, epicentrul bolii în SUA.
0
„P0riviţi la New York, oraşul moare, toată lumea părăseşte New Y0orkul”, a afirmat el.
0
Schimbu0rile de replici, deşi intense, au putut fi auzite mult mai bine decât d0ata trecută, când democratul de 77 de ani a spus despre cel de-a00l 45-lea preşedinte al SUA, în vârstă de 74 de ani, că este „m0incinos”, „rasist” şi apoi „clovn”. „Nu e nimic inteligent la tine”, i-a0 răspuns omul de afaceri.
0
Pentru 0a evita ca cei doi candidaţi să vorbească unul peste altul, organi0zatorii au decis de data asta să taie microfonul unui candidat în pr0imele două minute ale intervenţiei celuilalt pentru fiecare dintre într0ebări, care au fost despre pandemie, chestiunile rasiale, s00chimbarea climatică sau politica externă.
0
Aşa c0um a anunţat, Donald Trump i-a cerut lui Joe Biden „să ofere expl0icaţii” în legătură cu acuzaţiile de corupţie pe subiectul act0ivităţilor fiului său Hunter în China şi în Ucraina, când candidatul d0emocrat era vicepreşedinte sub Barack Obama (2009-2017).
0
„Joe, c0red că le datorezi americanilor o explicaţie”, a insistat preş00edintele-candidat, care şi-a intensificat în ultimele zile atacurile per0sonale asupra integrităţii adversarului său, afirmând, fără să ad0ucă elemente concrete în sprijinul său, că familia Biden este o „î0ntreprindere criminală”.
0
„Erai vicep0reşedinte când s-a întâmplat asta şi nu ar fi trebuit să se întâmple 0niciodată”, a adăugat magnatul imobiliar, care a invitat în public 00un fost asociat al lui Hunter Biden, Tony Bobulinski, care îl acuză0 pe fiul candidatului democrat că s-a folosit de numele de fam0ilie pentru a câştiga „milioane” în străinătate, cu asentimentul tat0ălui său.
00
M0enţionând acest invitat, Donald Trump a spus că relatarea sa este „0copleşitoare”.
0
„Nicio0dată în viaţa mea nu am luat vreun cent dintr-o sursă străină”, a pro0testat candidatul democrat, care până acum a evitat întrebările pe a0cest subiect, arătându-se extrem de protector faţă de familia sa. „00Nu este adevărat”, a spus el de mai multe ori.
0
E0l a contraatacat reproşându-i preşedintelui că nu a acceptat niciodată să îşi publice declaraţiile de interese. „Ce ascundeţi?”, a întrebat el.

Spre deosebire de precedentele alegeri prezidenţiale, în acest an nu au fost organizate decât două dezbateri, Trump refuzând un duel virtual la 15 octombrie, un format propus pentru a evita riscurile de infectare după diagnosticarea sa pozitivă cu coronavirus.

Echipele celor doi candidaţi au anunţat cu câteva ore înainte de dezbatere că aceştia au fost testaţi negativ la COVID-19, Donald Trump fiind supus unui test la bordul avionului prezidenţial Air Force One.

0Pereţii de plexiglas care fuseseră instalaţi pe scenă pentru a-i separa pe cei doi au fost în cele din urmă scoşi.

Kyle Kondik, analist politic de la Universitatea Virginia, a spus că dezbaterea a fost pentru Trump „una dintre ultimele ocazii de a schimba cursul campaniei”.

Pentru Joe Biden, obiectivul era în primul rând de a evita să facă paşi greşi, „pentru a nu oferi muniţie echipei lui Trump”, a precizat el.

 

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut