Cinematograf ‘Victoria’

“Cap şi Pajură”, proiecţie de gală
miercuri 8 mai, 20. 00
Filmul a avut premiera mondială la cea de a 26 – a ediţie Febio Fest, 27 martie, Praga, fiind bineprimit de public şi de critica de specialitate.
“Cap şi Pajură” “este o încercare de a genera empatie pentru povestea lui Laurenţiu, care era de vârsta mea când a avut o moarte agonizantă. Este o privire în spatele ştirii TV, care se concentrează doar pe faptul că el a cerut să asculte acelaşi cântec de zece ori la rând, şi că în mod natural asta a dus la a fi lovit cu o sticlă în cap. Consider că înţelegerea lui Laurenţiu, printr-o explorare cinematică bogată a ultimei sale zile de viaţă, va contrabalansa stigmatizarea socială pe care o are – alegerea melodiei, o «manea», care a dus la moartea lui. Prin acest film mi-am propus să vorbesc despre prejudecăţi şi nepăsare în România de astăzi”, am citat din cele declarate de regizorul Nicolae Constantin Tănase. Cel care i-a distribuit în rolurile principale pe Alex Călin, Iulia Ciochină, Florin Salam.
Nicolae Constantin Tănase şi-a început studiile de film la FAMU (Cehia) şi a absolvit cursurile de regie film în cadrul Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, în 2009. Filmul său de licenţă, „Outrageously Disco”, a câştigat numeroase premii, iar primul său scurtmetraj independent, ”BLU”, i-a adus premiul ”cel mai bun scurtmetraj românesc” la TIFF 2012 (Cluj-Napoca), precum şi alte trei premii la festivaluri internaţionale. În 2013, regizorul a primit premiul categoriei „tânără speranţă” la gala premiilor Gopo. Scurtmetrajul lui „12 minute” a făcut parte, între altele, din selecţiile Namur IFF, Thessaloniki IFF şi TIFF. Nu trebuie uitat faptul că primul lungmetraj semnat de Ni colae Constantin Tănase, “Lumea e a mea”, a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF 2015.
Proiecţia de gală din seara zilei de miercuri 8 mai, prilejuieşte şi (re)întâlnirea cu regizorul Nicolae Constantin Tănase, o sesiune Q&A.
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie