Ziua Culturii Armene la Cluj | Interviu cu ES dl Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România

Sâmbătă, 8 octombrie, Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost gazda celei de-a 12-a ediții a evenimentului denumit Ziua Culturii Armene la Cluj, organizat de Uniunea Armenilor din România – Sucursala Cluj, sub auspiciile Ambasadei Republicii Armenia în România. Manifestarea s-a bucurat de prezența ES dl Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România, a președintelui Uniunii Armenilor din România, dl Varujan Vosganian și a vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, dl Vakar Istvan.

Evenimentul, moderat de dl Karen Sebesi, președintele Sucursalei Cluj a UAR, a debutat prin cuvântul de bun venit adresat de managerul Muzeului Etnografic, dl Tudor Sălăgean, urmat de intervențiile invitaților anterior amintiți. Cei prezenți au avut parte și de o serie de momente artistice, mă refer aici la recitalul susținut de artiștii Gyenge Zoltan Balazs (vioară) și Peter Kolcsar (pian) și la dansurile prezentate de Ansamblul de dansuri armenești Hayakaghak al Sucursalei Gherla, pregătit de Esztegar Erika.

Totodată, în memoria lui Narcis Eduard Antonian, redactor al revistei Ararat, bucureștean de origi armeană, a avut loc lansarea volumului „Amintește-ți ziua de mâine”, ce reunește articole, reportaje, cronici și studii semnate de acesta în decursul carierei jurnalistice.

Premiul Kristóf Szongott, distincție conferită începând cu anul 2018 de către Uniunea Armenilor din România pentru contribuția adusă la conservarea și promovarea patrimoniului cultural material și imaterial al comunității armene, a fost acordat în cadrul acestei ediții domnului Tudor Sălăgean, laudatio fiind citit de Karen Sebesi.

La finalul manifestării, ES dl Ambasador Sergey Minasyan a acordat un interviu pentru cotidianul Făclia de Cluj.

„Contribuția tinerilor este unul dintre cele mai importante elemente ale dezvoltării și conservării identității comunităților locale din România, filialelor din Transilvania, Moldova, București și din alte zone. Viitorul comunității armenești trebuie să aibă la bază dezvoltarea eforturilor de a pregăti noua generație de armeni care locuiesc în România. Unul dintre cele mai bune exemple este grupul de dans pe care tocmai l-am urmărit astăzi, din Armenopolis-Gherla. Este un bun exemplu despre cum îi putem implica în consolidarea comunității noastre, întorcându-ne la origini, la identitățile culturale, religioase, etnice care păstrează specificul armenesc, de asemenea integrat în cultura și societatea românească”, a declarat ES dl Sergey Minasyan.

„Mai ales în Cluj, avem o foarte bună colaborare cu filiala Uniunii Armenilor din România, o relație foarte bună cu autoritățile locale, cu Institutul de Armenologie, Muzeul Etnografic al Transilvaniei. O bună colaborare între autoritățile politice și instituțiile culturale, așadar.

Ceea ce este important este că, mai ales aici, în Transilvania, avem o comunitate armenească unică, diferită de celelalte comunități de pe teritoriul României. De sute și sute de ani de când sunt departe de țara natală, armenii din Gherla, Cluj, Gheorgheni, Dumbrăveni, Maramureș și din alte părți au reușit să păstreze elementele de bază ale identității etnice, religioase, naționale. Este un exemplu important și îmi conferă un mare sentiment de mândrie ca și Ambasador al Armeniei în România”, a concluzionat acesta.

Ziua Culturii Armene la Cluj a fost organizată în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Institutul de Armenologie – Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj.

Iulia GHIDIU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut