Ziua Astrei Dejene, sărbătorită în „Culori muzicale”!

La sfârșitul săptămânii trecute, dejenii au avut parte, la Centrul Cultural „Arta”, de un spectacol de muzică și poezie oferit de Asociația SmartArt și Despărțamântul „Dr. Teodor Mihali” Dej, al ASTRA, în parteneriat cu Primăria Dej.

Un spectacol susținut de Maria-Mădălina Constantin (Filarmonica „George Enescu”, București), Alin Horia Mânzat (Opera Națională București ) și artiștii dejeni: Petra și Marin Grad, Cristina Beldean Moșuțan și Ioan Dordoi. Alături de ei, ansamblul de dansuri armenești „Hayakaghak” din Gherla și poeții Raveca Vlașin, Camelia Pușcașu, Szell Sandor și Zorin Diaconescu, au adus pe scenă un plus de culoare și emoție. Prezentat de Alin Horia Mânzat, președintele Asociației SmartArt și coordonatorul artistic al spectacolului, evenimentul muzical de vineri a fost prefațat cu scurte alocuțiuni rostite din partea Astrei Dejene de către Zorin Diaconescu, iar din partea Primăriei Dej, de către prof. Constantin Albinetz, care a dat citire și mesajului aniversar adresat Despărțământului Dej al ASTRA, transmis de primarul Morar Costan.

Spectacolul „Culori muzicale”, dedicat împlinirii a 151 de ani de la constituirea ASTRA Dej, a purtat publicul într-o călătorie lirică și multiculturală în care s-au regăsit majoritatea etniilor din țara noastră, din Dobrogea, până în Transilvania și Moldova. Refrene cunoscute, din care multe aparțin deja patrimoniului universal, au demonstrat o dată în plus că arta unește prin valoare, dăruire și respect.

Totodată, la fel ca în anii precedenți, sub genericul „Ziua Astrei Dejene”, cu prilejul aniversării consacrate Despărțământului Dej al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, astriștii dejeni și invitații lor au participat marți (6 iulie), la un parastas în memoria astriștilor trecuți în neființă. Slujba de pomenire a avut loc în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și a fost oficiată de părintele protopop Ioan Buftea, o scurtă evocare a personalităților astriste dejene fiind rostită de președintele despărțământului Dej al ASTRA, ec. dr. Radu Gavrilă.

Despărțământul Dej al ASTRA s-a constituit la 4 iulie 1870, când a fost ales primul comitet format din: Ioan Colceriu, Mihalache Bohățel, Georgiu Laszlo, Gavril Man, Andrei Frâncu, Macavei Mezei și Petru Mureșan. Asociațiunea “ASTRA” a fost proiectată, creată și întreținută de-a lungul timpului prin stăruința, zelul, sacrificiul și munca dezinteresată a multor români inimoși și devotați. Totodată, la întemeierea Asociațiunii au conlucrat și cele două biserici românești din Ardeal, având în frunte pe cei doi mari arhierei, Episcopul ortodox Andrei Șaguna și Mitropolitul greco-catolic Alexandru Sterca Șuluțiu.

M. Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut