Tot mai mult „verde” la Cluj-Napoca

Primăria municipiului Cluj-Napoca are în vedere o serie de proiecte pentru înverzirea orașului, fie că e vorba de modernizarea unor spații verzi și parcuri, fie de realizarea altora noi. De asemenea, unele din aceste inițiative sunt mai complexe, altele mai simple.

Viceprimarul Dan Tarcea menționează câteva dintre obiectivele realizate în anii trecuți, între care Baza sportivă din Gheorgheni, mult îndrăgită de clujeni.

„Amenajarea spațiilor verzi din municipiul Cluj-Napoca reprezintă o prioritate pentru noi. Am investit constant în ultimii ani, în amenajarea spațiilor verzi de mici și de mari dimensiuni. Menționez doar câteva dintre cele pe care le-am realizat până în acest moment și ceea ce urmează să realizăm în perioada următoare.

Am reușit să finalizăm Baza sportivă din Gheorgheni în anul 2016, de 9,4 hectare, un spațiu extrem de folosit de către toți cetățenii municipiului Cluj-Napoca. O altă bază sportivă amenajată este cea de La terenuri, din Mănăștur, care a fost deschisă în 2022, 4,3 hectare. Pădurea parc din Făget – acolo discutăm de aproximativ 40 de hectare suprafață care este deținută de primărie, și acolo am făcut o amenajare minim invazivă, cu parteneriat european. Am amenajat câteva locuri de observat natura și am făcut câteva alei în zonă, pentru a fi accesibile celor care doresc să se plimbe acolo.

Parcul Iuliu Prodan este un parc în parteneriat cu cei de la USAMV, pe terenul celor de la Iuliu Prodan, de aproximativ 2,6 hectare, De asemenea, Parcul Între lacuri, deschis în 2020, aproximativ un hectar, realizat pe un teren care a fost degradat.

De asemenea, discutăm de Parcul Tineretului sau Pădurea clujenilor, 21 de hectare, acolo am avut un teren degradat în care am plantat sute de arbori, e un spațiu -ne am dorit noi- ca o pădure urbană, nu un spațiu similar cu cel Central. Un parc recent finalizat – este Parcul Aemătura – acolo e o suprafață mare de teren, aproximativ 3,2 hectare de teren, un parc folosit de mii de persoane, și Parcul 14 iulie, finalizat mai devreme cu o lună față de termenul programat”, a precizat Dan Tarcea.

În prezent, municipalitatea are în vedere mai multe obiective complexe, cum ar fi Lunca Someșului, și de asemenea, are inițiative în faza de proiectare.

Avem în lucru Lunca Someșului, acolo discutăm de o suprafață foarte mare de teren care se întinde pe 14,7 kilometri, este vorba de amenajarea malurilor Someșului, cu accesibilitate la apă, cu pistă pentru biciclete, locuri de joacă pentru copii, spații de promenadă. Lucrările sunt în desfășurare și estimăm că până la sfârșitul anului vom putea să finalizăm acest obiectiv.

Parcul feroviarilor, de asemenea, este un alt parc pe care îl avem în lucru, lucrările sunt în grafic, iar termenul de finalizare va fi sfârșitul anului 2023. Acolo a fost un concurs de soluții și sunt lucrări destul de complexe, sunt și două pasarele pietonale peste Someș, ce urmează să fie de asemenea amenajate, două lacuri, două ochiuri de apă, o suprafață de 5,3 hectare de teren. Mai avem în lucru și Parcul din Zorilor, care va fi finalizat pe sfârșitul anului. Discutăm de o suprafață de 1,2 hectare, va fi un parc în inima cartierului Zorilor, cu un teren pe care l-am expropriat, nu aparținea comunității și pe el ar fi trebuit să se construiască blocuri. Am luat decizia de a face un spațiu verde.

Se lucrează la documentație și pentru Parcul Primăverii din Mănăștur, pentru reamenajarea lui, de asemenea, Parcul Ion Luca Caragiale urmează să fie reamenajat, avem licitație de proiectare și avem întâlniri pentru a putea da drumul la lucrările efective. Coridorul de pe Canalul Morii, zona Parcul Rozelor, iar până în vara lui 2024 să obținem autorizația de construire. Discutăm de o lucrare de 25 de milioane lei, mare. În fază de proiectare suntem pentru Parcul Cetățuia, acolo este o suprafață foarte mare de teren aproximativ 10 hectare care va fi reamenajată și redată publicului. Apoi discutăm de cel mai mare parc din Cluj-Napoca, Parcul Est, suntem în faza de proiectare în urma unui concurs de soluții. Acolo ne propunem să avem o intervenție minim invazivă, avem din cele 50 milioane de euro, deja 10 milioane lei atrași din fonduri europene, Aici vorbim de o suprafață de 54 de hectare. La Parcul din Bună Ziua, suntem în faza de proiectare în urma soluției câștigătoare. Și acolo discutăm de aproximativ 10 hectare de teren, de asemenea, mai este regenerarea zonei verzi din ExpoTransilvania, aici avem în vedere facilități sportive, zone moderne pentru puetoni, cu construire de parking, avem deja studiul de fezabilitate, și va trebui să-l corelăm și cu sursele de finanțare.

Și la cartierul Sopor avem concurs de soluții, care va fi primul cartier construit de la 0, cu 250 de hectare suprafață, care va avea și spații verzi destul de generoase. Totodată, în ce privește pădurea parc din cartierul Borhanci, suntem gata pentru a lansa licitația de proiectare și execuție, documentația este pregătită. Și acolo discutăm de aproape 51 de hectare. De asemenea, Baza sportivă din Borhanci, la care avem licitația adjudecată, documentația este pregătită și va urma să fie lansată și această licitație. E vorba de aproximativ 8,7 hectare.

Avem foarte multe investiții în această zonă verde.

Putem vorbi și de parcuri de dimensiuni mai mici, cum este cel unde a fost centrala termică CT 19. Am demolat acea centrală și am făcut în locul ei un loc de jaocă cu spațiu verde”, a completat viceprimarul.

Nu în ultimul rând, municipalitatea își propune să țină cont de un principiu sănătos, mai exact de regula 3.30.300, conform căruia natura vine foarte aproape de fiecare cetățean, în fiecare cartier.

Ne propunem să investim peste 100 milioane euro în perioada următoare, în modernizarea acestor obiective, extrem de importante, pentru că avem acel obiectiv 3,30,300 foarte important. Conform acestuia, fiecare cetățean al municipiului nostru când se uită pe geam să vadă minim 3 arbori. Totodată, fiecare cartier trebuie să fie acoperit cu spațiu verde cu coronament în proporție de 30 % 300 înseamnă că fiecare cetățean al Clujului trebuie să aibă la maxim 300 de metri de casă un parc”, a mai spus Dan Tarcea.

Planul, până în 2030

Municipalitatea și-a propus să creeze și să revitalizeze peste 190 ha de spații verzi în Cluj-Napoca, iar Parcul Armătura și 14 iulie, recent modernizate, reprezintă proiecte importante din acest punct de vedere.

De asemenea, până în 2030 municipalitatea își propune să planteze peste 100.000 de arbori și să reducă amprenta de carbon din oraș cu 15%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut