Portrete „pixelate” la Muzeul Municipal Dej

Muzeul Municipal Dej găzduiește, începând de vineri, 23 iunie, expoziția premianților Concursului Interjudețean ,,PIXEL-ART”, ediția a XII-a, un proiect educațional propus și realizat de Cercul de pictură de la Palatul Copiilor Cluj – Structura Dej. Coordonator: prof. dr. Loredana Tomșa.

Tema actualei ediții a concursului a fost ,,Portrete. Oameni și idei”, lucrările elevilor participanți fiind jurizate pe mai multe secțiuni (pictură, desen, colaj, artă digitală, tehnici mixte) și șapte categorii de vârstă: 6 –7 ani, 8 – 9 ani, 10 -11ani, 12 -13 ani, 14 – 15 ani, 16 – 17 ani, 18-19 ani. Promovarea creativității artistice la elevii preșcolari, de școală primară, gimnaziu și liceu, urmărindu-se totodată și dezvoltarea capacității de reprezentare/ transpunere artistică a temei plastice date (portretul, în acest caz) prin utilizarea TIC, sau a diverselor tehnicilor plastice, care să conducă la compoziții inovative, originale, au constituit scopul declarat al concursului.

Potrivit prof. dr. Loredana Tomșa: „Portretul, ca gen artistic, a traversat specificul fiecărei culturi și a rămas până azi unul dintre cele mai importante instrumente vizuale pentru studierea caracteristicilor fizice, morale, caracteriale, vestimentare, istorice ale unei epoci. Prin studiul artei portretului învățăm cât mai multe despre propriul sine și despre ceilalți într-un mod creativ, plăcut, modern și atractiv. Am observat că abilitățile plastice și digitale ale elevilor (ghidate cu talent și îndemânare pedagogică de profesorii îndrumători) au fost puse în slujba culegerii și promovării prin artă a unor valoroase personalități ale culturii, sportului, politicii, educației românești și universale. Așa se face că, între portretele premiate, îi recunoaștem pe Regele Ferdinand, Regina Maria, Ion Creangă, Van Gogh, Rembrandt, Iancu de Hunedoara etc. De asemenea, elevii au ales personaje din cărțile citite sau din filme, au pictat, colat, au desenat în creion / cărbune portrete de familie, autoportrete, personaje de desene animate și anime-uri”.

La actuala ediție PIXEL-ART au participat elevi cu un număr de peste 240 de lucrări, de la școli, palate și cluburi ale copiilor din opt județe ale țării: Alba, Arad, Argeș, Buzău, Cluj, Maramureș, municipiul București, Timiș.

Felicitări elevilor și profesorilor îndrumători din județul Cluj și din țară, pentru calitatea deosebită a lucrărilor înscrise în concurs, iar organizatorilor, pentru implicarea de care dau dovadă în fiecare an, în susținerea și promovarea copiilor talentați.

Nu în ultimul rând, în cadrul expoziției Pixel-Art de „Ziua Iei”, sunt prezente și lucrările realizate de Ioana Apan și Sonia Florea, premiate la faza județeană a Olimpiadei Meșteșugurilor 2023.

M. Vaida
Foto: Rus Ovidiu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut