Fundația Părinți din România îndrumă tinerii din Turda spre un viitor mai bun

Fundația Părinți din România a lansat programul „EDUPASS – Pasaportul pentru Carieră”, care are scopul să acorde oportunități pentru tinerii din comunitățile defavorizate și rurale, ajutându-i să-și descopere și să-și valorifice potențialul pentru un viitor mai bun.

Astfel, prin intermediul proiectului se vor identifica și se va urmări dezvoltarea potențialului și a abilităților elevilor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani din patru școli din Turda, unde accesul la resurse și oportunități este limitat. 600 de elevi vor beneficia de un „permis de orientare în carieră” și vor participa la workshopuri și activități din domenii variate. Obiectivele proiectului includ realizarea a minim 20 de workshopuri practice, aplicarea bateriilor de teste pentru orientare școlară și profesională pentru minim 300 de elevi, realizarea unui ghid de orientare școlară și mentorat pentru 30 de profesori, și crearea unui model de bună practică replicabil la nivel național. „Într-o societate în care accesul la resurse și oportunități este inegal, orientarea în carieră devine esențială pentru copiii din medii defavorizate. Programul EDUPASS reprezintă nu doar o inițiativă, ci o promisiune pentru acești tineri, oferindu-le instrumentele și resursele necesare pentru a-și construi un viitor mai bun. Prin implicarea lor în acest proiect, copiii devin conștienți de opțiunile lor și capătă încredere în propriile abilități, pregătindu-se să facă față provocărilor și să-și urmeze visele”, spune Cristina Grigore, directorul executiv al Fundației Părinți din România.

Prima parte a proiectului de la Școala Profesională Poiana Turda s-a desfășurat în perioada 10-19 aprilie, 55 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani susținând teste pentru orientare școlară și profesională și participând la mai multe ateliere. 

Primul atelier de comunicare asertivă și non-violentă, susținut de Bianca Tămaș, specialist în comunicare. a oferit tinerilor abilități esențiale de comunicare, contribuind la dezvoltarea lor personală și profesională. De asemenea, la un alt atelier important, cel de prim ajutor și educație pentru sănătate, susținut de dr. Cristina Gheța, elevii au învățat principii esențiale de prim ajutor și cunoștințe importante despre sănătate și prevenirea bolilor.

La atelierul de ciocolată artizanală, coordonat de echipa Cofetăriei Friandise Cluj, care sprijină producătorii locali și promovează ingrediente de calitate, copiii au participat la întregul proces de fabricare a ciocolatei, învățând aspecte tehnice despre prepararea ciocolatei de calitate. Atelierul a fost coordonat de patiserii- cofetari: Veronica Szokoly, Attilla Szokoly și Loredana Balea. La atelierul de organizare petreceri și animator sociocultural, susținut de Magda Bodea de la Baloon Mania, elevii au învățat cum să organizeze petreceri creative și memorabile, folosind materiale accesibile și multă imaginație.

Alte ateliere desfășurate au inclus dansuri latino -bachata cu Andrada Nistorică de la BAILArte Dance School, pictură pe tricouri și multe altele, oferind tinerilor oportunități de explorare și dezvoltare a diferitelor talente și interese.

Proiect este finanţat prin Fondul „EduCare Bosch” al Fundației Bosch România, implementat de Fundaţia Comunitară Cluj. 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut