Peste 170 de milioane de euro pentru stagii de practică destinate studenților și elevilor

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va deschide, în 18 august, patru apeluri de proiecte în valoare cumulată de 171,34 milioane euro, în cadrul Programului Educație și Ocupare. Dintre acestea, două apeluri vor finanța stagii de practică pentru elevi, iar celelalte două – stagii pentru studenți – anunță Ministerul Educației.

Conform sursei citate, pentru stagiile de practică pentru elevi vor putea depune proiecte: instituții de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal (nivel ISCED 02, 03 și respectiv 04); structuri/ agenții/ organisme relevante, subordonate Ministerului Educației sau coordonate de Ministerul Educației; parteneri de practică publici sau privați. Pentru stagiile de practică pentru studenți, aplicanții pot fi: instituții de învățământ superior publice sau private, acreditate; angajatori publici sau privați.

„Prin aceste proiecte, unitățile de învățământ: pot asigura stagii de practică de calitate și adaptate nevoilor elevilor, la operatori economici și la instituții aflate la o distanță mai mare de școală, dar care utilizează tehnologie și practici de lucru actuale; pot oferi burse elevilor și pot asigura formarea tutorilor de practică; pot organiza vizite de documentare pentru profesori, întâlniri de planificare între personalul școlii și personalul operatorului de practică; pot organiza evenimente de atragere a partenerilor de practică. Încurajăm instituțiile eligibile să aplice pentru finanțare! Astfel de stagii de practică sunt o oportunitate pentru valorificarea potențialului tinerilor, pentru creșterea accesului pe piața muncii, pentru acomodarea cu mediul de lucru și sunt, în aceeași măsură, un mod de a îmbunătăți calitatea serviciilor educaționale” – este mesajul transmis de Ministerul Educației.

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, apelurile pentru finanțarea stagiilor de practică pentru elevi sunt lansate în contextul în care „deficitul de forță de muncă calificată care se înregistrează la nivel național poate fi redus prin creșterea participării și facilitarea accesului la învățământului profesional și tehnic, calificarea personalului didactic și dotarea cu bază materială modernă care să țină pasul cu schimbările tehnologice”. În același timp, stagiile dedicate studenților sunt finanțate „în contextul în care relevanța formării și corelarea cu piața muncii este scăzută, existând un deficit semnificativ de competențe și abilități cerute pe piața muncii”.

Două apeluri de proiecte vor finanța stagii de practică pentru elevi, având scop creșterea ratei de participare a elevilor înmatriculați în învățământul profesional și tehnic, inclusiv dual, la programele de învățare și de pregătire practică, în vederea facilitării angajării viitorilor absolvenți. Proiectele finanțate vor avea valori între 201.000 euro și 500.000 euro.

Alte două apeluri vor finanța stagii de practică destinate studenților, în scopul creșterii participării acestora la programe de învățare la locul de muncă (stagii de practică, internship-uri etc.) și facilitării angajării lor. Vor fi finanțate proiecte cu valori între 201.000 euro și 1 milion euro.

În cadrul celor patru apeluri, proiectele vor putea fi depuse prin sistemul informatic MySMIS2021 până în data de 27 noiembrie 2023 – precizează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut