Micro-finanțare pentru dezvoltarea ideilor de afaceri propuse de doi elevi clujeni

Peste 1700 de liceeni dornici să își crească șansele de independență financiară și succes în carieră au participat la cea de-a doua ediție a programului de educație financiară și pentru carieră – Start Major -, dezvoltat de UniCredit Bank pentru elevii din învățământul profesional și tehnic. Trei dintre aceștia au câștigat micro-finanțări și mentorat pentru dezvoltarea ideilor de afaceri.

Cursurile au avut loc integral în mediul online, în perioada februarie – iunie 2021, pentru elevi din 23 de licee din București și din județele Cluj și Iași. Elevii au învățat cum să își gestioneze corect resursele financiare, au descoperit ce roluri profesionale li se potrivesc, cum pot obține și păstra un loc de muncă, dar și cum pot dezvolta o afacere.

După parcurgerea cursurilor de educație financiară și pregătire pentru angajare, în primele două etape ale programului, de către peste 1700, respectiv 550 de elevi, 67 dintre aceștia au participat la o tabără online de antreprenoriat, care s-a încheiat  cu prezentări ale ideilor de business ale tinerilor, pe un format asemănător competițiilor de start-up-uri, iar cele mai bune idei de afaceri au câștigat micro-finanțare și sesiuni de mentorat.

Ideile câștigătoare sunt: un site de locuri de muncă pentru adolescenți, propus de Stan Antonio Cristian (Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, București), o plantație de fructe de pădure, gândită de Cesăuan Ana Rebeca (Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu”, Câmpia Turzii) și o afacere cu produse cosmetice și alimentare din lapte de măgăriță, pe care își dorește să o dezvolte Hunyadi Ingrid (Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos”, Cluj-Napoca).

“În ambele ediții ale programului am fost uimiți de dorința elevilor de a se dezvolta, de parcursul lor de creștere, de curajul pe care și-l iau pentru a pune bazele unui viitor potrivit pentru ei. Unii dintre ei și-au început deja cariera, lucrând ca angajați sau testând piața cu produsele din afacerea lor. Este admirabil și suntem foarte bucuroși că prin Start Major le sprijinim dezvoltarea și, odată cu a lor, a comunităților din care fac parte. E unul dintre felurile în care alegem să încurajăm bunăstarea economică și socială, ca parte a  angajamentului UniCredit pentru o societate mai incluzivă, numit Social Impact Banking”, declară Ramona Costache, director Social Impact Banking în cadrul UniCredit Bank România.

A doua ediție a programului Start Major a fost implementată în colaborare cu Asociația The Social Incubator, care a adus expertiza în lucrul cu tinerii, construirea de formate educaționale axate pe dezvoltare personală și integrare pe piața muncii, care sprijină tranziția către independență a acestora.

Start Major este unul dintre cele două programe de Educație financiară și incluziune – alături de Academia Minților Creative – pe care le derulează UniCredit Bank. Programul a fost demarat în octombrie 2019 și a fost parcurs până în prezent de peste 2000 de elevi din 33 de licee tehnologice din București și din județele Cluj și Iași.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut