Elevii clujeni sar în ajutorul Ucrainei

Elevii și cadrele didactice ale Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca au realizat o amplă acțiune de strângere de produse pentru populația din Ucraina. Nici elevii de la Colegiul Național „George Coșbuc” nu au rămas indiferenți față de suferința prin care trec în această perioadă semenii lor de peste graniță, ținând să facă tot ce pot pentru a ajuta.

La Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, în cadrul campaniei umanitare „Un mărțișor pentru românii din Ucraina!”, coordonată de directorul adjunct prof. Lili Ciocan și prof. Mihaela Turcu, s-a reușit strângerea pe parcursul a trei zile a unei cantități importante de produse de mare necesitate pentru cei aflați în nevoi din cauza războiului.

„Cadrele didactice și elevii de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca și-au dovedit spiritul de solidaritate față de semenii din Ucraina greu încercați în această perioadă. Sub motto-ul Implică-te și tu!, aceștia au răspuns apelului făcut de pr. paroh Dan Cismaș de la Catedrala „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Mănăștur și au donat peste 2500 de pachete cu alimente (făină, zahăr, ulei, orez, paste făinoase, fasole, conserve), dulciuri și produse de igienă care vor fi trimise românilor și nu numai din comuna Ciundei, raionul Storojîneț, regiunea Cernăuți, Ucraina.

Considerăm că formarea şi dezvoltarea unor abilităţi sociale precum spiritul civic şi dragostea faţă de semeni, responsabilizarea faţă de cei aflaţi în dificultate se formează de la vârste fragede, nu doar în cadrul familiei, ci şi în mediul şcolar. Este de apreciat promptitudinea cu care s-au mobilizat toți (de la prichindeii din clasele pregătitoare până la elevii din clasa a XII-a), dorința fiecăruia de a contribui la realizarea acestui Mărțișor altfel, dar și cantitatea foarte mare de produse colectate.

Sperăm ca prin gestul nostru mic să aducem puțină liniște în sufletele atât de tulburate ale fraților noștri din Ucraina!”, a declarat prof. Mihaela Turcu.

Un mare gest de solidaritate față de populația din Ucraina a venit și de la Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca.

În cadrul unui parteneriat cu Fundația Dor, elevii, părinții și profesorii de la cunoscuta instituție de învățământ preuniversitar clujeană au adunat peste 1000 de pachete cu alimente neperisabile, obiecte de igienă personală, haine și medicamente. Directorul Colegiului Național „George Coșbuc”, Horațiu Popa Bota a declarat că produsele vor ajunge la centrul de refugiați din localitatea Voloca, de lângă Cernăuți. „Mă bucur că am reușit să ne implicăm în această acțiune umanitară de anvergură și că elevii, părinții și profesorii au dat dovadă de solidaritate și spirit civic”, a declarat profesorul.

Și elevii de la Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca s-au alăturat campaniei umanitare pentru Ucraina.

Pentru că barițiștii au fost și sunt mereu atenți la cei aflați în suferință, spiritul barițist promovat de acest colegiu centenar al Clujului, fiind reflexul trăsăturii definitorii a poporului român, omenia, începând din 1 martie 2022, Consiliul Elevilor de la Colegiul Național ”George Barițiu”, împreună cu conducerea școlii, comunitatea de dascăli, personal, părinți, colaboratori, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consulatul Republicii Italia la Cluj, derulează o acțiune de strângere de produse alimentare neperisabile, produse de igienă, material cazarmament, produse sanitare, haine pentru refugiații din calea războiului din țara vecină-Ucraina.

În doar două zile s-au adunat deja în jur de 50 de pachete, în sala de sport a colegiului, care se vor preda centrului de colectare a ajutoarelor pentru refugiații care pleacă în pribegie din calea războiului din Ucraina, la care a fost arondat Colegiul Național ”George Barițiu”, și anume, Catedrala Greco-catolică din Piața Cipariu, centru deschis de către Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, în colaborare cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Mulți dintre noi, ne amintim de relatările despre ororile războiului din partea bunicilor noștri, urmărind în media prezentului evenimentele dramatice din Ucraina, soldate cu victime inocente și înțelegem câtă suferință umană și traumă generează acesta, semenilor noștri și rezonăm cu cei aflați în suferință, încercând să le-o atenuăm. Mulțumim tuturor celor care își manifestă umanitatea în a-și ajuta semenul!”, a declarat prof. dr. Alina-Monica Bărăian, directorul Colegiul Național ”George Barițiu”.

Cosmin PURIȘ

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut