Alin Tișe: Capitolul legat de gunoiul de la Pata Rât și de mirosurile de acolo va deveni de domeniul trecutului

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe a anunțat, luni, în ședința deliberativului, că licitația pentru achiziționarea stației de descompunere moleculară și transformare a gunoiului în energie se află pe ultima sută de metri, urmând ca în câteva săptămâni să fie semnat contractul. Alin Tișe a explicat că odată că punerea în funcțiune a acestei instalații capitolul legat de gunoiul de la Pata Rât și de mirosurile de acolo va deveni de domeniul trecutului.

„În câteva săptămâni vom avea finalul licitației și semnarea contractului pentru executarea acestei stații. Sper să înceapă construirea primului modul. În buget este prinsă această sumă. Cred că odată cu începerea procedurii și construirea acestei stații vom rezolva definitiv problema deșeurilor rămase. În prima fază se va goli gunoiul din prima celulă a Centrului de Management Integrat a Deșeurilor. În perspectivă se va intra într-un mecanism firesc, iar pe măsură ce va fi nevoie de un alt modul și de extindere a stației ea va putea fi făcută din resursele financiare cele va produce”, a spus președintele CJ Cluj. Alin Tișe a spus că prin această investiție va fi rezolvată definitiv problema gunoaielor din județul Cluj. Este un lucru remarcabil pentru că aceste proiecte au fost blocate ani de zile. Acest capitol al gunoiului de la Pata Rât, al mirosurilor de acolo, sper să fie în curând de domeniul trecutului”, a explicat Alin Tișe.

Investiția pentru achiziția instalației de  gestionare a problemei deșeurilor municipale și de transformare a acestora într-o resursă de energie electrică va fi asigurată din bugetul multianual al administrației județene.

Prețul se va situa în jurul sumei de 12 milioane de euro pentru primul modul.

Impactul social și impactul asupra mediului este unul pozitiv, întrucât prin construirea instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale se urmărește reducerea riscului pentru sănătate și mediu (prin reducerea contaminării aerului, apei și a solului), valorificarea energetică care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea costurilor aferente operării CMID prin utilizarea energiei electrice produse de noua instalație, reducerea poluării generate de transportul deșeurilor la fabricile de ciment și contribuie totodată la atingerea obiectivului privind reducerea cantității de deșeuri depozitate”, se arată în documentația votată de consilierii județeni.

Instalația este una modulară, care va permite tratarea prin dezintegrare a deșeurilor rămase în urma sortării și a tratării mecanice.

Acestea vor fi mărunțite și dezintegrate în instalația respectivă, ceea ce va duce la producerea de gaz (syngaz), care va fi transformat în energie electrică. Energia va fi livrată în sistemul energetic național, ducând și la constituirea de venituri suplimentare pentru Consiliul Județean.

Stația va fi amplasată pe un teren în interiorul CMID-ului, de cca. 1000 mp. Capacitatea de tratarea a deșeurilor a acestei instalații va fi de aproximativ 25 de tone pe an. Producţia de energie electrică a instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor este estimată la 18.240,00 MWh/an.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut