Ziua Supraviețuitorului de Cancer – Obstacole, promisiuni și speranțe

Pacienții oncologici încă mai întâmpină obstacole în derularea investigațiilor și tratamentelor: nedecontarea investigațiilor medicale de laborator, pe toate palierele, investigații care pot asigura recomandarea unui tratament personalizat / țintit; nedecontarea chirurgiei oncologice în privat, așa cum sunt decontate procedurile de  radioterapie și chimioterapie; nedecontarea tuturor formelor de radioterapie – radiochirurgia stereotactica, brahiterapia; lipsa specialiștilor din radioterapie – medici, asistenți, tehnicieni, fizicieni, dar și în oncologie și  chirurgia oncologică.

Acestea sunt doar câteva aspecte evidențiate în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Conferinței Naționale FABC, cu tema „Ziua  Supraviețuitorului de Cancer”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, sub Înaltul Patronaj  al Președintelui României. Printre invitați s-au numărat: conf. dr. Diana Loreta Păun – consilier prezidențial, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu – coordonator Grup de Lucru din Parlamentul României privind Planul Național de Combatere și Control al Cancerului, senator Nicoleta Pauliuc – inițiator proiecte legislative în domeniul oncologiei ș.a.

Evenimentul a avut loc in contextul adoptării noii legi a supraviețuitorului de cancer, care presupune o  serie de acțiuni de conștientizare a factorilor de risc ai cancerului, dar, cel mai important, punerea pe agenda publică a tuturor aspectelor ce țin de oncologie – screening, diagnostic precoce, tratament,  consiliere, având în vedere că, în ultima perioadă, pacienții cu cancer au fost și sunt în continuare în dificultatea de a accesa  serviciile medicale, multe tratamente lipsesc, „și problemele sunt încă multiple”.

Tot pentru a marca Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Institutul Oncologic din Cluj Napoca, cu sprijinul MSD România, au anunțat intervenția urbană „Banca Speranței” – un spațiu dedicat conversației despre experiența cu cancerul, menit să contribuie la  reducerea stresului oncologic și totodată un simbol al speranței în lupta cu această afecțiune.

“Traseul oncologic presupune mai multe etape, multe informații, multe decizii importante de luat, diferite  trăiri și experiențe, include însă și aspecte ce țin de spațiul în care pacientul este îngrijit. «Banca speranței»,  în forma unei mâini protectoare, face parte din acest traseu oncologic și este creată pentru momentele în  care pacienții Institutului au nevoie de un loc unde să își adune gândurile, să se regăsească, să se simtă  în siguranță, să comunice cu cei dragi sau cu echipa medicală” – a afirmat președintele FABC, Cezar Irimia.

***

Prima duminică din luna iunie a fost declarată Zi națională a supraviețuitorilor de cancer, în urma unei inițiative legislative a senatoarei Nicoleta Pauliuc.

Potrivit legii, promulgate de președintele Klaus Iohannis în ianuarie a.c., în scopul marcării acestei zile se organizează, la nivel național și local, manifestări științifice, educative și cultural-artistice consacrate conștientizării și informării cetățenilor despre provocările și soluțiile privind îmbunătățirea calității și creșterea duratei de viață a supraviețuitorilor de cancer.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut