Clujul devine inima Transilvaniei pentru transplantul hepatic

Clujul se alătura Bucureștiului și Iașiului în ceea ce privește realizarea transplantului hepatic. La Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie (IRGH) „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca medicii vor putea salva vieților multor pacienți din Transilvania efectuând atât de așteptatul transplant hepatic.

Astfel, marți, 17 aprilie 2024, în amfiteatrul „Prof. dr. Sergiu Duca, în prezenta rectorului Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, academicianului prof. dr. Irinel Popescu de la Institutul Clinic Fundeni București, șefului Secției Clinice Ghirurgie Generală II din cadrul IRGH, prof. dr. Al Hajjar D. Nadim, managerului IRGH, dr. Mihai Adrian Mleşniţe, și a mai multor personalități medicale clujene a avut loc lansarea Programului Național de Transplant Hepatic la Cluj.

Medicii clujeni scriu istorie

În deschiderea evenimentului, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, a felicitat toate cadrele medicale care au făcut posibil ca la Cluj să se poată realiza transplantul hepatic și a urat echipei interdisciplinare clujene mult succes.

La rândul său, într-un mesaj înregistrat, primarul Clujului, Emil Boc, a felicitat medicii clujeni spunând că „Faceți istorie la Cluj” și că ceea ce se întâmplă azi la Cluj este un moment de referință pentru medicina din România.

Luând cuvântul, prof. dr. Al Hajjar D. Nadim a precizat că programul național de transplant hepatic va fi implementat prin selecția cazurilor pentru transplant, evaluarea lor și întocmirea listei de așteptare. Acesta a mai informat că primele intervenții chirurgicale se vor realiza sub tutela medicilor de la Institutul Clinic Fundeni. „Partea grea abia acum începe. Suntem obligați să continuăm pregătirea noastră prin stagii la Institutul Fundeni și la alte centre specializate în acest domeniu.”, a spus prof. dr. Al Hajjar D. Nadim.

Academicianul prof. dr. Irinel Popescu de la Institutul Clinic Fundeni București a evocat mai multe personalități medicale clujene, întemeietori ai gastroenterologiei clujene: Iuliu Hațieganu, Octavian Fodor, apoi profesorii Mircea Grigorescu, Monica Acalovschi, Ovidiu Pascu, Sergiu Duca, pionier al chirurgiei laparoscopice în România, fiind printre primii români care a publicat în transplant studii de chirurgie experimentală. Prof. dr. Irinel Popescu a spus că, în anul 1997, când echipa de la Fundeni a realizat prima operație de transplant, profesorul dr. Sergiu Duca a trimis o scrisoare de felicitare, considerând că este un moment important în istoria chirurgiei românești, lucru acesta însemnând foarte mult pentru echipa de medici.

Prezentă în amfiteatru „Prof. dr. Sergiu Duca”, clujeanca Dana Tomescu, șefa secției de Anestezie și Terapie Intensivă de la Institutul Clinic Fundeni, a avut un discurs emoționant: „Emoțiile sunt ale mele și le mărturisesc. Am origini clujene. Mama a crescut pe strada Clinicilor împreună cu alți trei frați, toți patru fiind doctori. Faptul că sunt aici nu este întâmplător. Sunt foarte bucuroasă că fac parte din această echipă și că în anul 1997 am participat la primul transplant hepatic în România și am participat la primul transplant hepatic în Republica Moldova. Am învățat că de fapt suntem aduși pe lume ca să putem să dăm înapoi ceea ce primim. Admiterea la doctorat am făcut-o aici în acest loc. Lângă mine este colega mea, șefa echipei clujene de transplant, căreia îi promit să o ajut și să o sprijin cu ceea ce știu și ceea ce pot.

Lansarea programului de transplant hepatic la Cluj a primit binecuvântarea ÎPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului care a urat echipei interdisciplinare de la Cluj „Succes deplin!”. „Doctorul cel mare, doctorul absolut este Domnul Iisus Hristos. Cu binecuvântarea lui domniile voastre continuați această lucrare excepțională de a-i ajuta pe oameni în clipele cele mai grele. Așa se face că asistăm astăzi la întemeierea secției de transplant hepatic de la Cluj. Noi creștinii credem că Iisus Hristos la un moment dat va reveni și că toți morții îi va învia. Și că domnul Iisus Hristos îi va împărți în două, pe unii de-a dreapta, pe alții de-a stânga. Celor de-a dreapta le va zice: <Veniți binecuvântații Părintelui meu, moșteniți împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine>. Și drepții vor întreba: <Doamne când te-am văzut în aceste situații?> <Ori de câte ori l-ați văzut pe cel mai neînsemnat om și i-ați slujit, mie mi-ați slujit.> Aceasta faceți domniile voastre. Aveți milă, aveți dragoste, aveți empatie față de cei ce ajung în stări limită. Îi ajutați să le depășească, să mai trăiască și să facă lucrarea pe care D-zeu le-a încredințat-o. Unul din teologii mari ai creștinătății, Chiril al Ierusalimului, a scris o carte de cateheze. În cateheza a zecea, s-a oprit asupra numelui Hristos. Zicea el: în ebraică se numește Iisus pentru că îi mântuiește pe oameni din păcat și din moarte, dar în greacă se numește Hristos pentru că este doctorul cel mare. Doctorul sufletelor și al trupurilor. Atunci noi realizăm cât de importantă este misiunea pe care domniile dumneavoastră o faceți, îngrijindu-vă de sănătatea oamenilor. Pe lângă sănătatea trupească, vă îngrijiți și de sănătatea sufletească.”, a afirmat ÎPS Andrei Andreicuț.

Trei pacienți așteaptă transplantul care le poate salva viața

La întrebarea pusă de presă, „De ce atât de târziu s-a înființat la Cluj un centru pentru transplant hepatic?, managerul dr. Mihai Adrian Mleşniţe a precizat că problema principală a fost cea a infrastructurii. Constatam că nu reușim să aducem infrastructura la condițiile necesare derulării în siguranță a transplantului hepatic. Treptat, am identificat spațiul pe care apoi l-am amenajat.”, a afirmat managerul IRGH.

La înființarea centrului de transplant hepatic de la Cluj o contribuție hotărâtoare au avut-o cadrele medicale dedicate  acestui proiect. „Întotdeauna când dorești ceva trebuie să muncești. Nu poți realiza nici un program doar pe noțiuni teoretice. Programul nostru a impus multe sacrificii din partea echipelor. Tinerii și-au sacrificat din timpul lor, din banii lor. S-au dus la formarea profesională și au venit cu încrederea ca acest program să fie realizat. Nu vreau să insist pe ceea ce a fost în trecut, vreau să văd ce avem de făcut în viitor. Vă asigur că în acest centru medical se va face transplantul hepatic. , a spus prof. dr. Al Hajjar D. Nadim.

În prezent, la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie (IRGH) „Octavian Fodor” Cluj-Napoca există trei pacienți evaluați care așteaptă un transplant de ficat. Este vorba de pacienți tineri, cel mai tânăr fiind de 35 de ani, iar cel mai în vârstă fiind de 56 de ani, cu boli avansate, cu multe complicații sigură lor șansă fiind un transplant hepatic.

Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut