Clădirea Anatomie, simbol a vieții medicale clujene, în „călătoria” transformării

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, a anunțat vineri, 19 aprilie, la sediul Rectoratului UMF Cluj-Napoca lansarea unui „proiect de suflet”, modernizarea și reabilitarea clădirii Anatomie, de pe strada Clinicilor, nr. 3-5, un simbol a vieții medicale clujene.

Un proiect de suflet

La lansarea proiectului au fost prezenți Csilla Hegedus, directorul ADR Nord-Vest, șeful autorității de management al ADR Nord-Vest, Petru Alboi-Șandru, și mai multe cadre medicale universitare. Rectorul UMF Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Dana Buzoianu a precizat că pentru universitate este un moment de răscruce deoarece clădirea Anatomie „este prima clădire a Facultății de Medicină care de fapt este nucleul pe care s-a dezvoltat Universitatea”. Totodată, șefa UMF Cluj-Napoca a cerut sprijinirea acestui proiect care se va derula pe parcursul a cinci ani, cu finalizare în anul 2029: „Aș vrea să ne fiți alături în drumul pe care-l începem în această călătorie de transformare și reînnoire de-a lungul a cinci ani. Clădirea Anatomie este un simbol al educației și progresului Facultății de Medicină și a Universității noastre. Cu toții putem construi împreună un mediu optim pentru formarea viitorilor specialiști din domeniul Sănătății, păstrând cu mândrie și responsabilitate moștenirea primită de la predecesorii noștri și străduindu-ne să o ducem mai departe cu demnitate.”

Modernizarea clădirii Anatomie include, printre altele, accesibilizarea pentru persoanele cu dizabilități, facilitarea accesului la nivelele superioare prin introducerea unui ascensor de persoane, creșterea capacității educaționale prin amenajarea spațiilor dedicate studenților și cercetătorilor. Clădirea urmează să fie dotată atât cu mobilier cât și cu echipamente IT. Potrivit prezentării rectorului UMF Cluj-Napoca, proiectul propune o organizare mai funcțională a spațiilor. Astfel, se va renunța la împărțirea spațiilor între cele trei catedre (Anatomie, Anatomie Patologică și Medicină Legală) și se vor utiliza la comun sălile de curs și de lucrări practice. Dacă în prezent sunt 566 de locuri destinate activității didactice, după procesul de modernizare numărul lor va crește la 727 în întreaga clădire. Astfel, în urma reamenajării, vor fi disponibile noi spații funcționale, precum săli de lucrări practice, săli de disecții, laboratoare, cabinete, amfiteatre, biblioteci, săli de conferință, sălii de autopsie, săli pentru preparare și de depozitare cadavre.

Învățarea la Anatomie va fi mai atractivă, adaptată generației digitale

În urma modernizării Clădirii Anatomie, studenții vor putea să utilizeze mijloacele moderne de învățare. „Astăzi învățarea pe cadavre este o învățare de bază și eșențială pentru viitorii medici. Dar în același timp este foarte scumpă și greu acccesibilă. Se încearcă utilizarea metodelor moderne. Noi de câțiva ani am cumpărat deja masă de disecție vituală, tablete multifuncționale cu diferite programe IT care permit o învățare mai ușoară. O să fie mai atractiv pentru tânăra generație, generația digitală care se naște cu tableta în mână.”

De asemenea, rectorul clujean a asigurat că intervențiile la clădire vor respecta recomandările specialiștilor din domeniul restaurării monumentelor: „Intervențiile generale la clădire vor urmări principii stricte de restaurare prin intervenții minimale necesare și suficiente, prin utilizarea materialelor compatibile cu cele originale și prin menținerea sistemului structural și a conceptului funcțional original. Astfel se va pune accent pe conservarea și punerea în valoare a materialului original, respectând întru totul recomandările specialiștilor în domeniul restaurării monumentelor istorice.”Rectorul UMF Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Dana Buzoianu a oferit un scurt istoric al clădirii Anatomia: „Institutul Anatomia este prima și cea mai amplă construcție care a fost realizată în complexul medical universitar clujean încă de la înființarea sa, și anume anul 1888.  În octombrie 1872, s-a întemeiat Universitatea Regală Maghiară din Cluj. Din anul 1881, poartă numele de Universitatea Franz Jospeh, având în componență patru facultăți: Facultatea de Drept şi Ştiinţe de Stat, Facultatea de Medicină, Facultatea de Filosofie, Litere şi Istorie şi Facultatea de Matematică şi Ştiinţe Naturale. Spre sfârșitul secolul al XIX, pe terenul pus la dispoziție Universității de către Societatea Muzeului Ardelean, care la rândul său, la primit de la contele Imre Miko, a fost ridicat ansamblul de clădiri reprezentative ale Facultății de Medicină. Acesta a fost conceput în sistem pavilionar, așa cum se păstrează și astăzi, având o suprafață de 10.000 de metri pătrați. Prima etapă a construcției datează din perioada 1886-1888 când au fost realizate clădirile Institutului de Anatomie și clădirea Institutelor de Fiziologie și Igienă. Inaugurat în 1888, pavilionul Anatomia a fost construit în stil neorenascentist, placat integral cu cărămidă aparentă, iar decorațiile au confecționate din calcar. Avea o suprafață de 1400 metri pătrați și un parc propriu de aproximativ 6.000 metri pătrați.
Din anul 2015 edificiul este înscris în lista monumentelor istorice.”

11 milioane de euro pentru „perla” de pe Clinicilor

Valoarea proiectului de reabilitare și modernizare a clădirii Anatomiei derulat de UMF Cluj-Napoca prin fonduri europene se ridică la peste 11 milioane de euro. La rândul său, Csilla Hegedus, directorul ADR Nord-Vest, a afirmat că Anatomia este o clădire simbol a Clujului: „Este o clădire foarte veche și avea nevoie de restaurare. Va fi în continuare o capodoperă și o bucurie pentru noi toți.” Aceasta a mai spus că ADR Nord-Vest va cofinanța proiectul modernizării clădirii Anatomiei cu peste șase milioane de euro.

În luarea sa de cuvânt, șeful autorității de management al ADR Nord- Vest, Petru Alboi-Șandru, a felicitat reprezentanții UMF Cluj-Napoca pentru semnarea contractului de finanțare dedicat clădirii Anatomiei, „o clădire care reprezintă un simbol aparte a activității academice din cadrul UMF Cluj-Napoca.

Printre clădirile vechi care necesită reparații capitale și  reprezintă prima urgență pentru UMF, după proiectul Clădirii Anatomie,  se numără Palatul Clinicilor, unde funcționează Clinica Medicală II, ORL și Institutul de Urologie. „Este o clădire din anul 1930 și necesită reparații capitale. Investiția, fiind o clădire atât de mare, este enormă pentru Universitate, de aceea va fi nevoie de bani europeni. Este o prioritate pentru noi, urmând însă  să clarificăm proprietatea asupra acestei clădiri. Doar în proporție de 86 % este a noastră. După ce clarificăm, această clădire este prima urgență.”, a afirmat rectorul clujean, prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

Printre ambițiile UMF se află și preluarea Spitalului CFR și transformarea acestuia. „Mai avem în plan, dacă soarta ne va fi favorabilă și vom prelua Spitalul CFR, o dezvoltare importantă. Este tot o clădire care necesită intervenții majore.”,a spus rectorul clujean.
Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut