Emil Boc: „Vom promova o strategie care să prioritizeze sistemul de termoficare”

Primarul Emil Boc a vorbit, în deschiderea ședinței de Comsiliu Local despre sitauția clujenilor care sunt conectați la sistemyl de termoficare. Totodată, el a punctat prioritizarea, pe viitor, a sistemului de termoficare în raport cu orice alt sistem alternativ.

„Sunt peste 21.000 de familii conectate la sistemul de termoficare în Cluj, pentru care facem toate eforturile ca și pentru ei factura la încălzire să fie suportabilă. Cei cu veniturile cele mai mici vor beneficia de compensații de la sută la sută până la zece la sută, în funcție de venituri

Pwntru ceilalți, acum, se află la ANRE prețul la gigacalorie. Vom avea astăzi (n.red luni) o întâlnire cu primul ministru în exercițiu și cu alți primari din țară, pentru a discuta situația de termoficare la nivel național și o să am mai multe date ulterior, după care vom intra în Consiliul Local cu prețul de producție al gigacaloriei și cu susținerea financiară pe care o vom acorda sistemului de termoficare. Dacă în 2020 aveam o susținere de subvenție de 28 de milioane lei, avem resurse financiare suplimentare față de această sumă pentru a acorda în continuare subvenționarea gigacaloriei pentru a păstra suportabilă factura la energie”, a declarat Emil Boc.

El a mai spus că în urma dicuțiilor politice pe care le-a avut cu grupurile PNL și UDMR care asigură majoritatea din Consiliul Local, și sunt invitate și celelalte partide politice pentru a putea avea poziții, propune ca viziune pentru ceea ce înseamnă sistemul de termoficare în Cluj-Napoca, pentru anii următori, următoarele idei: „prioritizarea sistemului de termoficare în raport cu orice alt sistem alternativ ținând cont de nevoia reducerii gradului de poluare în oraș, de atragere de fonduri europene pentru modernizarea sistemului și de a a sigura viziune pe termen lung cu energii regenerabile care să aducă o creștere a calității vieții resimțită într-o factură mai mică la cetățean. Nu vom opri debranșarea de la sistem dacă oamenii vor dori. Vrem însă ca prin stimulente și politici alternative să îi determinăm pe oameni având în vedere prețul mai bun, să rămână concetați și să revină și alții în sistemul de termoficare”.

Totodată, Emil Boc a subliniat că de departe, aceasta este soluția europeană pe care o promovează și viziunea pactului verde ecologic și cea de sănătate.

„Sistemele de termoficare presupun mai puțină poluare, facturi mai mici la încălzire, având în vedere creșterea exponențială la gaze. Și nu se anunță o diminuare a acestora. Marile orașe având gradul mare de poluare pe care îl au, iau măsuri drastice pentru a reduce nivelul noxelor. În consecință vom promova o strategie care să prioritizeze sistemul de termoficare, de a atrage bani europeni consistenți, pentru a extinde sistemul de termoficare, vom veni cu câteva politici publice precum toate blocurile noi, pentru viitor, să aibă două alternative – fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își construiesc centrale proprii, la bloc, o singură centrală, nu șase.

Obiectivul Regiei de termoficare este să îi readucă în sistem pe cei care au plecat și să se extindă în marile zone de dezvoltare a Clujului. (…). Este o direcție care asigură sănătate, facturi mai mici și un viitor eurpoean”, a mai spus Boc.

Anca Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut