Virusul concediilor de boală infectează angajații clujeni

În anul 2022, aproape 242.000 de concedii medicale au fost eliberate în județul Cluj. În ultimii ani, numărul de cereri de concedii medicale a crescut considerabil, iar Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a Județului Cluj trebuie să plătească sume enorme pentru concediile clujenilor care se îmbolnăvesc. Numai anul trecut au fost alocați 184.947.500 de lei pentru asistență socială în caz de boli.

Medicii eliberează foarte ușor adeverințele pentru concedii medicale sau se îmbolnăvesc clujenii atât de des? Datele Casei Județene de Asigurări de Sănătate a Județului Cluj arată că anul trecut au fost aprobate 241.836 concedii medicale, cu 17,8 la sută mai mult față de 2021. Dintre acestea, 2492 au fost concedii medicale solicitate cu cereri de recuperare, 1812 concedii medicale eliberate autoasiguraților (persoane fizice autorizate care au încheiat contract pentru concedii și indemnizații cu CAS Cluj și persoane preluate în plata de către CAS Cluj).

Conform statisticilor Casei de Asigurări Cluj, cele mai multe cereri de restituire depuse de agenții economici pentru indemnizațiile de concedii medicale au fost anul trecut în luna decembrie. Astfel, pentru asistența socială în caz de boli de care au beneficiat clujenii în ultima lună a anului trecut s-au decontat aproximativ 44.444.861 de lei.

Clujenii se îmbolnăvesc cel mai des vara

Datele arată că și pe perioada verii clujenii se îmbolnăvesc destul de des. Astfel, pentru luna iunie s-au decontat 23,7 milioane de lei, pentru iulie 26,1 milioane lei iar pentru septembrie 40 de milioane lei.

În total, anul trecut s-au decontat concedii medicale de 298.753.032 de lei.

Tot anul trecut, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Cluj a mai suportat cheltuieli de 19.577.370 mii lei lei pentru prestaţiile medicale acordate clujenilor în statele din UE. Cea mai mare sumă a fost decontată pentru servicii medicale acordate în Germania. Este vorba de 19.577.370 lei.

Consum mai mic de medicamente

Datele prezentate de Casa de Asigurări de Sănătate a Județului Cluj mai arată că anul trecut consumul de medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu în județul Cluj a scăzut față de perioada pandemiei. Potrivit datelor, anul trecut costurile cu medicamente au scăzut cu 15 la sută față de 2021.

Pentru asigurarea serviciilor de asistență cu medicamente în tratamentul ambulatoriu, CAS Cluj a efectuat în anul 2022 plăți nete în valoare de 509.915,05 mii lei, față de 600.160,30 mii lei în 2021(înregistrându-se astfel o scădere de 15 % față de anul 2021), din care: 241.484,27 mii lei reprezintă suma decontată pentru medicamente cu și fără contribuție personală, 264.064,33 mii lei reprezintă suma decontată pentru medicamente din cadrul PNS utilizate în tratamentul ambulatoriu, iar 4.366,45 mii lei reprezintă suma decontată pentru materialele sanitare din cadrul Programului Național de Sănătate utilizate în tratamentul ambulatoriu.

Din datele prezentate reiese că valoarea consumului de medicamente cu și fără contribuție personala în tratamentul ambulatoriu, inclusiv medicamentele destinate tratamentului în ambulatoriu al bolnavilor incluși în unele programe naționale de sănătate (PNS) a cunoscut în perioada anilor 2010-2018 o evoluție continuu ascendentă, cu exceptia anului 2015, când a fost înregistrat un regres (explicabil prin scăderea prețurilor medicamentelor începând cu data de 01.07.2015). Din 2018 și până în 2020 s-a înregistrat un regres la consumul de medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu iar între 2020 și 2022 s-a înregistrat o stabilizare a consumului de medicamente datorată politicii de conștientizare a populație asupra acestui consum.

Din datele CAS Cluj reiese că anul trecut în județul Cluj au fost mai puțin cu două farmacii față de anul 2021. Astfel, la ora actuală, în judeţul Cluj funcţionează 240 de farmacii. Dintre acestea, 142 sunt deschise în mediul urban, iar 99 în mediul rural.

Comunele în care nu funcționează unități farmaceutice sunt: Buza, Geaca, Jichișu de Jos, Mărgău, Ploscoș, Sânmartin, Țaga.

Prioritățile CAS Cluj

Directorul Casei de Asigurări de Sănătate a Județului Cluj, Lucia Luminița Brustur a declarat pentru Făclia că în această perioadă instituția pe care o conduce se află în plin proces de contractare a serviciilor medicale pentru anul 2023, iar printre priorități se află acoperirea tuturor zonelor din județ cu medici de familie, cu stomatologi și cu farmacii. Totodată, potrivit directorului CAS Cluj, o altă prioritate o reprezintă accesul la servicii paraclinice, la analize de laborator și la servicii de imagistică și analize medicale. „Nu în ultimul rând, o altă prioritate o constituie accesul la servicii medicale spitalicești și acoperirea cu specialități clinice în Huedin, Gherla, Turda, Dej și Câmpia Truzii”, a declarat Lucia Luminița Brustur.

Directorul CAS Cluj a mai semnalat că în ultimii șase ani fondurile alocate acestei instituții pentru investigații medicale paraclinice de către Casa Națională de Asigurări au crescut de trei ori, de la 1800 mii de lei media zilnică la 5500 mii de lei media lunară. Potrivit Luciei Brustur, această creștere s-a datorat modificărilor legislative care au permis ca pacienții cu boli oncologice, celebro- vasculare, diabet, boli rare, neurologice și post Covid să aibă prioritate la monitorizare.

Cosmin PURIȘ

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut