USAMV Cluj lansează concursul național „Cel mai priceput fermier”

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca anunță lansarea unui concurs inedit, „Cel mai priceput fermier în domeniul pășunatului!”, cu premii consistente, destinat fermierilor români care integrează pășunatul în creșterea animalelor. Cei mai pricepuți fermieri vor câștiga excursii în Irlanda și Olanda la reuniunea tinerilor fermieri europeni și vizite la ferme, vor beneficia de promovare și consultanță din partea celor mai avizați specialiști.

Prin competiția lansată la nivel național, USAMV Cluj-Napoca urmărește să evidențieze fermierii care cresc animale prin pășunat cu rezultate în îmbunătățirea sănătății animalelor, reducerea inputurilor necesare furajării animalelor pe baza pășunatului, reducerea poluării, creșterea diversității în cadrul fermei și conservarea biodiversităţii, transmit reprezentanții USAMV Cluj-Napoca, la lansarea concursului.

La competiție pot participa crescători de animale din România, iar premiile oferite sunt: o excursie în Irlanda (transport și cazare incluse), la reuniunea G4AE (Grazing4Agroecology) din martie 2025, plus vizite la ferme și pe teren – premiul I; furaje UBM Feed, în valoare de 3.000 lei, respectiv 1.000 lei – premiile II-III, anunță organizatorii concursului. Premianții vor primi și un certificat Teagasc – cel mai important furnizor de consultanță din Irlanda, precum și posibilitatea de promovare a fermei în rețeaua G4AE.

Concursul se adresează fermierilor care utilizează în proporție cât mai ridicată în furajarea animalelor iarba prin pășunat, iar înscrierea se va face printr-un formular: https://forms.gle/FuffazxnTDgb58ZZ6. Participanții vor trimite, în intervalul februarie – septembrie 2024, fotografii sau un clip video de max. 5 minute, din care să reiasă principalele avantaje dobândite în urma folosirii pășunatului (reducerea costurilor; reducerea poluării; îmbunătățirea bunăstării animalelor etc). Câștigătorii vor fi anunțați în luna octombrie 2024.

De asemenea, reprezentanții USAMV Cluj-Napoca anunță că tinerii fermieri, cu vârste sub 40 de ani, vor avea parte și ei de o secțiune cu premii. Înscrierile vor avea loc la această secțiune în intervalul februarie – aprilie 2024, iar în luna mai vor fi anunțați cei trei câștigători, care vor avea parte de o excursie în Olanda (transport și cazare asigurate), la întâlnirea tinerilor fermieri G4AE din Olanda (vara 2024).

Prin acest concurs, dezvoltat cu parteneri din mediul economic, dorim să ajungem la fermierii care practică pe scară largă pășunatul pentru a le face cunoscută povestea, a-i promova în cadrul unei rețele europene de prestigiu și, bineînțeles, pentru a-i premia. Echipa USAMV Cluj-Napoca a creat o rețea de ferme partenere care folosesc iarba și pășunatul într-un mod inovativ și sustenabil. Mă refer la utilizarea sistemelor de monitorizare GPS a animalelor sau cele în care fermierii din zona masivului montan Țibleș colectează și comercializează la comun laptele, respectiv am identificat fermieri care transformă și vând direct produsele fie la poarta fermei, fie prin magazine proprii, contribuind în acest sens la creșterea valorii adăugate a produselor”, spune prof. dr. Mugurel Jitea, decan al Facultății de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală.

Potrivit surselor amintite, USAMV Cluj-Napoca reprezintă România, în calitate de partener, în cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology, care este finanțat de către Uniunea Europeană cu aproximativ 3 milioane de euro. Proiectul susține fermierii prin promovarea unor soluții inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pășunat să devină viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sănătoase și cu un impact mai scăzut asupra mediului. Coordonat de Grünlandzentrum (Germania), G4AE se derulează pe o perioadă de trei ani și jumătate (septembrie 2022 – februarie 2026). Consorțiul cuprinde 18 parteneri din opt state membre ale UE, reprezentative pentru diferite practici de pășunat – Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, România și Suedia. Toate detaliile despre concurs, pe paginile USAMV Cluj-Napoca / G4AE: http://tinyurl.com/3uuuezm9 și https://grazing4agroecology.eu/.

Concursul are loc în cadrul Proiectului G4AE, în care USAMV Cluj-Napoca reprezintă România, și în parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrică de furaje din comuna Sânpaul (jud. Mureș).

(T.S.)

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut