UNICEF: Încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut cu 10% în România

Un nou raport al UNICEF, dat publicității la sfârșitul săptămânii trecute, arată că, la nivel mondial, 67 de milioane de copii au ratat unul sau mai multe vaccinuri pe parcursul a trei ani, în urma întreruperii furnizării serviciilor din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate și a redirecționării resurselor limitate, precum și din cauza conflictelor, a fragilității și a scăderii încrederii.

Percepția populației cu privire la importanța vaccinurilor adresate copiilor a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19 în 52 din 55 de țări analizate. Conform raportului UNICEF „Starea copiilor lumii 2023: vaccinuri pentru fiecare copil”, importanța percepută a vaccinurilor pentru copii a scăzut cu 10% în România, după declanșarea pandemiei. În Republica Coreea, Papua New Guinee, Ghana, Senegal și Japonia, scăderea a fost de peste o treime. China, India și Mexic sunt singurele țări analizate în care datele indică menținerea sau chiar îmbunătățirea percepției privind importanța vaccinurilor.

În majoritatea țărilor, persoanele sub 35 de ani și femeile sunt cele care declară, de obicei, că au mai puțină încredere în vaccinurile adresate copiilor după declanșarea pandemiei. În România, cu 13,4% mai puține persoane sub 35 de ani aveau încredere în vaccinuri după pandemie. Încrederea în vaccinuri în cazul bărbaților din România a scăzut cu 14,6%, în vreme ce încrederea femeilor s-a diminuat cu 5,7% după pandemie – relevă raportul.

„În plină pandemie, oamenii de știință au reușit să dezvolte rapid vaccinuri care au salvat nenumărate vieți. Dar, în ciuda acestor progrese istorice, frica și dezinformarea referitoare la orice tip de vaccin s-au răspândit la fel de rapid ca virusul. Aceste date trag un semnal de alarmă îngrijorător. Nu putem permite ca încrederea în vaccinurile de rutină să devină o altă victimă a pandemiei. În acest caz, următorul val de decese ar putea fi cel al copiilor care suferă de rujeolă, difterie sau alte boli care pot fi prevenite”, a declarat Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF, citată într-un comunicat remis ziarului Făclia.

Potrivit raportului UNICEF, „în mod alarmant”, diminuarea nivelului de încredere apare în contextul celei mai mari scăderi constante a vaccinării copiilor din ultimii 30 de ani, determinate de pandemia de COVID-19. Pandemia a întrerupt vaccinarea copiilor aproape peste tot, în special din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate, a redirecționării resurselor dedicate imunizării către vaccinarea împotriva COVID-19, a lipsei de personal medical și a măsurilor de izolare.

Raportul avertizează că, în total, 67 de milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri între 2019 și 2021, gradul de acoperire vaccinală scăzând în 112 țări. Copiii născuți chiar înainte sau în timpul pandemiei depășesc acum vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinați în mod normal, fiind astfel necesară luarea unor măsuri prompte pentru a-i imuniza pe cei care nu au fost vaccinați și pentru a preveni epidemiile de boli mortale.

„Vaccinurile au salvat milioane de vieți și au protejat comunitățile împotriva unor epidemii de boli mortale. Știm cu toții prea bine că bolile nu cunosc granițe. Vaccinarea de rutină și asigurarea unor sisteme medicale performante reprezintă cea mai bună șansă a noastră de a preveni pe viitor pandemiile, decesele și suferințele inutile” – avertizează  Catherine Russell.

„Starea copiilor lumii” reprezintă raportul de referință al UNICEF. Ediția din 2023 a raportului este prima dedicată exclusiv vaccinării de rutină.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut