Sub asaltul bolii, maestrul Florin Piersic a recitat poezii și a spus glume

Marele actor Florin Piersic se confruntă cu o situație destul de severă privind sănătatea lui, infecția putându-i pune viața în pericol, este opinia directorului medical al Institutului Inimii din Cluj, prof. dr. Adrian Molnar, în cadrul conferinței de presă desfășurată miercuri, 8 mai 2024, la Institutul Inimii pentru Boli Cardiovasculare Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca. Cu toate acestea, în timpul șederii în spital unde a fost supus operației realizate de conf. dr. Horia Roșianu și echipa sa, maestrul Florin Piersic a recitat poezii și a spus glume cucerind cu carisma sa oamenii în halate albe care se agitau în jurul său.

L-a îngrijit o echipă multidisciplinară

În deschiderea conferinței, managerul Institutului Inimii din Cluj, jr. Florin Crișan, a spus că decizia plecării la București a marelui actor Florin Piersic a aparținut familiei. S-a lucrat cu o echipă multidisciplinară. Oamenii au răspuns prompt la chemările noastre. Au fost zile în care domnul Florin Piersic era vizitat dimineața-seara de către infecționist, ortopezi care s-au ocupat de dumnealui în Spitalul Militar. Spitalul de Boli Infecțioase a fost parte în această poveste cu specialiștii pe care îi are. Adică ceea ce se face în Cluj, ceea ce s-a făcut și în cazul dumnealui a fost la nivel înalt. Demersul de a-l duce la București vine exact în ideea de a face ceea ce am realizat și-n cazul nostru. Medicul de la București care intervenit și a implantat acea proteză trebuia să facă o evaluare ortopedică. N-a fost un demers al nostru prin a ne recunoaște prin asta limite, a fost decizia familie și nimic altceva.”, a afirmat șeful Institutului clujean.

Prezent la conferința de presă, prof. dr. Adrian Molnar, directorul medical al Institutului Inimii Niculae Stăncioiu”, a descris pe scurt cum a fost preluat de Institut actorul Florin Piersic: Despre starea de sănătate a domnului Florin Piersic am fost contactat de către managerul Spitalului Militar din Cluj, în urmă cu șapte zile, când mi s-a spus de boală și de faptul că infecția de la genunchi s-ar fi extins la nivelul inimii. Am fost rugați să facem o evaluare și să ne sfătuim ce putem să rezolvăm noi, ce trebuie rezolvat în situația dânsului. Dumnealui a ajuns la Spitalul Militar în urma unei infecții pe care contactat-o probabil de la o branulă, nu se știe exact punctul de plecare, acuzând dureri la nivelul genunchiului și stare febrilă. A fost dus de urgență la Spitalul Militar unde i s-au făcut tratamentele necesare. Când a ajuns la noi în spital, în data de 29 aprilie 2024, pentru a fi evaluat a fost văzut de colegele de la Cardiologie și s-a pus diagnosticul de prezență a unei infecții la nivelul sondelor de stimulare care au fost implantate în inimă în urmă cu 15 ani. Nu s-a impus o intervenție chirurgicală imediată. Am evaluat situația și am considerat că în timp, în decursul a câtorva zile după încărcarea potrivită cu antibiotice, să urmeze să i se scoată și acele sonde din inimă. I s-a propus maestrului să fie internat la Institut însă și-a exprimat dorința să rămână la Spitalul Militar unde se simțea foarte bine îngrijit. I-am respectat dorința. A doua zi am fost contactați de la nivelul conducerii Spitalului Militar să-l primim la noi pentru că se considera că va fi mai bine supravegheat având în vedere posibilele complicații care puteau să apară.

După internare, reputatul actor a fost tratat cu antibiotice și pregătit pentru manopera de extragere a sondelor din inimă. „A fost imediat internat în secția de Terapie Intensivă la Cardiologie două zile. Apoi l-am mutat la Chirurgie cardiacă în secția de Terapie intensivă nu pentru că ar fi avut nevoie, ci pentru că era mai bine protejat acolo. În toată aceasta perioadă a fost văzut de mai mulți specialiști ortopezi, cardiologi etc. Nu a fost nevoie de alte manopere. A fost tratat cu antibiotice și evoluția lui a fost lent favorabilă. Probele biologice luate au arătat o evoluție bună sub tratamentul cu antibiotice. Totuși la un moment dat am știut că va fi nevoie de extragerea acelor sonde. Nu a fost vorba de o întârziere pentru că nu se putea face această procedură, ci pur și simplu a fost mai bine să se facă o încărcare cu antibiotice, să se îmbunătățească stărea lui generală pentru ca manopera să se efectueze în condiții de siguranță.”, a mai afirmat prof. dr. Adrian Molnar.

În același timp, conf. dr. Horia Roșianu, șeful secției Clinicii Cardiologie I, a spus că sondele fiind mai vechi procedura de extragere nu este una banală, precum în cazul actorului Florin Piersic.

Situația era a unui pacient cu septicemie, cu o infecție generalizată în sânge, cu un tratament antibiotic complex, dar care avea două particularități, două zone protetice: proteză de genunchi și material protetic în inimă, adică stimulatorul cardiac cu cele două sonde. Materialele protetice nu se pot apăra, nu au imunitate suficientă în fața unei infecții severe. Astfel, un principiu general spune așa că ar trebui extrase toate materialele protetice pentru a da posibilitate tratamentului antibiotic să acționeze împotriva germenilor care determină infecția. Din nefericire, s-au infectat și sondele stimulatorului cardiac. Este știut că astfel de materiale nu reușești să le sterilizezi decât îndepărtându-le. Din nefericire, eram în vacanță în Germania. În permanență am fost ținut la curent cu evoluția medicală a domnului Florin Piersic. Și încă un principiu, este demn de remarcat faptul că în fața unei sonde infectate primul lucru nu este o acțiune isterică de a te repezi și de a scoate repede sonda, ci de a face un tratament cu antibiotic bine țintit și controlat, de a evalua situația pacientului și de a pregăti cu minuțiozitate o astfel de intervenție. Acum intervenția fiind depășită cu bine, trebuie să știți și aspectul acesta, legat de extragerea de sonde din inimă. Sondele au fost implantate de mine în urmă cu 15 ani, timp în care acestea își iau punct de fixare în zonele în care sunt în contact cu marile vase din torace și cu pereții inimii. Astfel încât dacă te apuci să tragi necontrolat de sonde există un risc foarte mare să sfâșii marile vase din torace sau să rupi pereții inimii, ceea ce înseamnă moarte procedurală. Deci extragerea de sonde este o intervenție mult mai dificilă decât introducerea sondelor. Este cu totul o altă „meserie” care necesită materiale speciale, abilități particulare, training special.”, a declarat șeful secției Clinicii Cardiologie I.

Pe masa de operație în prima zi de Paști

În ajun de Paști, medicii de la Institut s-au decis să se facă operația de extragere a sondelor. „Sâmbătă dimineața, am decis să se facă manopera de îndepărtare a sondelor după ce ne-am „blidat” cu o echipă extrem de bine formată.”, a afirmat conf. dr. Horia Roșianu.

Duminica, în prima zi de Paști, actorul Florin Piersic a fost operat de medicul Horia Roșianu ajutat de o echipă de unsprezece doctori clujeni. Extragerea propriu-zisă a sondelor a durat trei minute. „Până duminică dimineața am reușit să strângem o echipă compusă din unsprezece colegi, straângându-ne dimineața în Sfântă zi de Duminica Paștilor pentru a organiza intervenția. Au fost colegi din terapie intensivă, de la chirurgie cardio-vasculară, pregătiți să intervină dacă situația o cerea, au fost asistente dedicate, cardiologi care au concurat cu toții la bunul mers al acestei proceduri. În condiții de liniște, cu meticulozitate, am abordat această intervenție pe care am efectuat-o în timp record, în 45 de minute. Timpul efectiv de extragere a sondelor a fost de trei minute.”, a spus medicul Roșianu.

De asemenea, doctorul Roșianu a ținut să precizeze că nu este singurul medic care efectuează operații de extragere a sondelor și că această procedură se mai face la Spitalul Floreasca.

La rândul său, asist. univ. dr. Adrian Ștef, șeful Secției ATI, a spus că „pacientul a tolerat bine procedura, fără complicații. În terapie intensivă a fost urmărit încă 48 de ore în condițiile în care exista o echipă multidisciplinară care a evaluat continuu și în dinamică și a susținut monitorizarea pacientului.

Din fericire, înlăturarea stimulatorului cardiac nu i-a creat probleme maestrului Florin Piersic deoarece acesta intra în activitatea doar când era nevoie de el. „Aceasta ne-a permis să extragem simulatorul și sondele fără alte griji. Ajutat în toți ani aceștia de stimulatorul cardiac, starea inimii lui s-a mai ameliorat în ciuda vârstei. Astfel încât poate rămâne o perioadă fără stimulator, iar după depășirea infecției și vindecare, putem lua decizia unui nou stimulator cardiac.”, a spus doctorul Horia Roșianu.

Ne-am despărțit cu promisiunea că ne vedem în Cluj și recită poezii

Șeful secției ATI a mai lămurit și faptul că transferul actorului la București nu a fost unul de urgență, ci pregătit în condiții de siguranță. În prealabil, directorul medical al Institutului din Cluj, Adrian Molnar, a discutat cu medicul Adrian StreinuCercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” din București, care și-a dat acordul pentru transfer.

După cum a informat șeful Institutului Inimii din Cluj, jr. Florin Crișan, pe timpul internării la Institut, starea de spirit a maestrului Florin Piersic, în unele momente, a fost foarte bună. „În permanență discutam, îmi spunea poezii, zâmbea, făcea glume. Sigur, sunt momente și momente, dar marea majoritate a timpului era în această stare. Așa a și plecat de la noi. Nu a plecat intubat, a plecat fără să fie vreo urgență. M-am despărțit de dumnealui cu promisiunea că ne vedem în Cluj și că el recită niște poezii.”

Maestrul Florin Piersic deși bolnav, i-a cucerit pe toți din spital cu farmecul său. „Colectivul de medici s-a atașat foarte mult de dumnealui. Așa cum îl știți pe scenă așa a fost și acum. Sigur că trece printr-o situație neplăcută, dar a fost extraordinar.”, a spus, la rândul său, șeful Secției ATI.

Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut