Maraton de transplanturi renale în duminica Floriilor

Cadrele medicale de la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) Cluj au acordat o nouă șansă la viață la șase pacienți din țară care făceau dializă de mai mulți ani deși clădirea în care se fac transplanturile nu mai corespunde performanțelor medicale.

Din nou, în „podul” ICUTR, în duminica Floriilor, au fost făcute încă șase transplanturi renale în 48 de ore însumând 33 transplanturi renale în 2024 și 2506 transplanturi de la înființarea Centrului de Transplant din Cluj-Napoca.”, au anunțat reprezentanții ICUTR pe pagina de socializare a Institutului.

După cum au transmis aceiași reprezentanți, maratonul de transplanturi renale a fost posibil datorită echipelor de transplant fomate din echipa operatorie coordonata de conf. dr. Elec Florin; as.univ. dr. Suciu Mihai, dr. Pop Dan, dr. Dan Enache, echipele de prelavare: dr. Moisoiu Tudor, dr. Corb Doria, dr. Tomuță Andrei, echipa de terapie intensivă: coordonată de dr. Șimon Robert, echipa de nefrologie: dr. Elec Alina, dr. Muntean Adriana dr. Georgeta Horgiac și echipa de laborator de imunologie: dr. Loga Luminița, dr. Timoce Raluca, dr. Chiorean Alin, împreuna cu asistentele blocului operator, terapie intensivă, laborator imunologie, infirmierele si brancardierii.

Citând aceleași surse, au fost trei donatori adulți, cu vârste între 36 și 54 de ani, din centrele de la Bistrița, Cluj-Napoca și Sibiu. Echipa de transplant a ICUTR a mulțumit aparținătorilor donatorilor „pentru puterea de a trece peste suferința pricinuită de moartea celor dragi și de a accepta donarea ca un gest profund umanitar”. Astfel, prin gestul aparținătorilor donatorilor au primit o nouă șansa la viață șase pacienți din toată țara: Bihor, Suceava, Caraș-Severin, Arad și Brașov, cu vârsta între 36 și 54 de ani, care făceau dializa de 1-7 ani.

Reușitele și eforturile medicilor se realizează în condiții  dificile dată fiind situația clădirii în care funcționează ICUTR. „Deși ICUTR rămâne liderul național în transplantul renal, obiectivul de investiție „Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca rămâne o investiție potențială pe o listă de așteptare, situație care sperăm că se va schimba cât de curând. Sperăm ca după investiția de 500 milioane de euro pentru un nou Institut Fundeni, Ministerul Sănătății să găsească o sursă de finanțare și pentru investiția în Centrul Integrat de Transplant, pentru că așa cum recunoștea Ministerul Sănătății ICUTR este o unitate medicală strategică.”, atrag atenția reprezentanții ICUTR.

Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut