Transelectrica a semnat contractul de 56 milioane euro, prin PNRR

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a semnat marţi contractul de finanţare în valoare de 56,2 milioane de euro, prin PNRR, pentru instalarea de centrale fotovoltaice şi instalaţii de stocare în 29 de staţii electrice, retehnologizarea filialei Smart SA, optimizarea reţelei de comunicaţii gestionate de filiala Teletrans şi crearea unui centru de date.

„Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA informează publicul investitor asupra faptului că, în data de 9 aprilie 2024, a semnat cu Secretariatul General al Guvernului, în calitate de coordonator de reformă şi/sau investiţie pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), contractul de finanţare pentru implementarea investiţiei „Eficientizarea, modernizarea şi digitalizarea reţelei naţionale de transport al energiei electrice”, finanţată prin componenta REPowerEU a PNRR în valoare de 56,2 milioane de euro”, se arată într-un comunicat al companiei transmis Bursei de la Bucureşti.

Potrivit sursei citate, prin acest contract vor fi finanţate trei proiecte de investiţii esenţiale pentru eficientizarea şi modernizarea reţelei electrice de transport, două dintre ele fiind destinate filialelor Smart SA şi Teletrans SA.

„Investiţia vizează instalarea de centrale fotovoltaice şi instalaţii de stocare în 29 de staţii electrice, retehnologizarea filialei Smart SA şi pentru optimizarea reţelei de comunicaţii gestionate de filiala Teletrans şi crearea unui centru de date. Reamintim că implementarea acestor proiecte va contribui semnificativ la consolidarea Reţelei Electrice de Transport a României. Obiectivul investiţiei finanţate prin REPowerEU este de a creşte flexibilitatea şi de a soluţiona blocajele din reţeaua de electricitate pentru accelerarea integrării capacităţilor suplimentare de energie regenerabilă şi pentru creşterea gradului de rezilienţă a reţelei, consolidând, în acelaşi timp, securitatea cibernetică printr-o mai bună capacitate de reacţie la atacurile cibernetice”, se precizează în document.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA realizează activitatea de transport al energiei electrice prin Reţeaua Electrică de Transport a României, alcătuită din 81 de staţii electrice de transformare şi 8931,6 kilometri de linii electrice aeriene, cu tensiuni de 220 kV şi 400 kV.

Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport – Smart SA este filială a CNTEE Transelectrica SA, înfiinţată în anul 2001, prin HG nr.710/19.07.2001, ca urmare a reorganizării unor activităţi din cadrul Transelectrica. Filiala are ca activitate principală mentenanţa Reţelei Electrice de Transport, astfel încât instalaţiile din RET să funcţioneze în condiţii sigure la nivelul de performanţă cerut prin licenţă, remedierea incidentelor la instalaţii electrice.

 

„Am semnat cu Transelectrica unul dintre cele mai mari contracte de investiție pentru modernizarea și eficientizarea rețelei naționale de transport al energiei electrice, în valoare de 56,2 milioane de euro. Cred că investițiile strategice pentru dezvoltarea extinsă a rețelei de transport, în condiții de sustenabilitate, alături de planuri investiționale ambițioase și proiecte unice pentru România, pot combate efectele schimbărilor climatice, preveni poluarea, menține independența energetică a României și stabilitatea resurselor în regiune. Secretariatul General al Guvernului este coordonator pentru implementarea investiției. Eficientizarea, modernizarea și digitalizarea rețelei naționale de transport al energiei electrice” finanțată prin componenta #REPowerEU a Planului Național de Redresare și Reziliență. Contractul semnat ieri constă în trei sub-investiții: Instalarea de centrale fotovoltaice (CEF) și instalații de stocare a energiei electrice destinate alimentării serviciilor interne instalate în stațiile CNTEE Transelectrica SA, cu o alocare de 29.557.000 de euro, Retehnologizarea SMART SA – filiala CNTEE Transelectrica SA, cu o alocare de 18.240.000 de euro și Optimizarea rețelei de comunicații și crearea unui centru de date – Teletrans SA, filiala CNTEE Transelectrica SA, cu o alocare de 8.440.200 de euro”, a transmis secretarul general al Guvernului.

Societatea pentru Servicii de Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei în Reţele Electrice De Transport Teletrans SA este filiala Transelectrica responsabilă cu furnizarea de servicii de comunicaţii şi IT pentru administrarea şi securizarea Reţelei Electrice de Transport din România, înfiinţată în anul 2002. Teletrans administrează reţeaua principală de fibră optică a Transelectrica, având o lungime de aproximativ 5000 de kilometri, care acoperă întreg teritoriul ţării. Reţeaua de fibră optică administrată de Teletrans asigură puncte de acces în 110 localităţi, precum şi legături transfrontaliere cu Ungaria, Bulgaria şi Serbia.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut