Tradițiile clujene, prezentate delegației Sharjah Institute for Heritage din Emiratele Arabe Unite

O parte dintre tradițiile, obiceiurile și jocurile populare din județul Cluj au fost prezentate, la finalul săptămânii trecute, unei delegații din cadrul Sharjah Institute for Heritage din Emiratele Arabe Unite, capitala culturală a lumii arabe. Momentul a avut loc vineri, 2 iunie 2023, la inițiativa Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj și al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Astfel, în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, care deține unele dintre cele mai vechi și mai valoroase monumente de arhitectură din patrimoniul etnografic al României, au fost prezenți membrii Grupului de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, coordonatori prof. Florina Varadi și preotul paroh Marian Văcariu, dar și cei din Grupul „Tradiții Ormănene”, coordonat de Aurora Cozma. Acompaniați de ceterași, aceștia au prezentat delegației jocuri tradiționale de pe Valea Crișului Repede și de pe Valea Someșului Mic, dar și gastronomia locală. Totodată, așa ca într-o șezătoare, au tors, au țesut și au cusut.

La eveniment a fost prezentă și țesătoarea Viorica Tripon din Negreni, declarată Tezaur Uman Viu, de Ministerul Culturii, care și-a adus războiul de țesut, iar delegația a fost fascinată de modul în care a țesut dosoaie (șterguri). Un instrument care a fascinat a fost și vioara cu goarnă, la care cântă instrumentistul Grupului de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, Gheorghe Chirilă. De altfel, din anul 2021, la inițiativa regretatului etnomuzicolog clujean Mircea Cîmpeanu, vioara cu goarnă a devenit element de patrimoniu național.

Alături de delegația din cadrul Sharjah Institute for Heritage din Emiratele Arabe Unite a fost prezent directorul Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, Flavius Milășan, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Adriana Irimieș, dar și directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean. Managerul CJCPCT Cluj a oferit oaspeților din Emirate albume cu fotografii, dar și volume despre tradițiile și obiceiurile clujene, în limbile română și engleză, apărute în ultima perioadă la editura „Tradiții clujene”. La rândul lor, membrii delegației i-au oferit managerului clujean trofeul Sharjah Institute for Heritage, alături de albume cu fotografii.

Prezenți în România timp de mai multe zile, la invitația Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, membrii delegației au vizitat mai multe zone din țară și s-au bucurat de tradițiile, meșterii și obiceiurile populare românești.

Vă reamintim că anul trecut, mai multe filme documentare etnografice, în care sunt prezentate valorile tradiționale clujene, realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, au fost proiectate în Emiratele Arabe Unite. În parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, CJCPCT Cluj a participat la dea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional „Sharjah Heritage Days”, dedicat tradițiilor populare și patrimoniului cultural internațional, care s-a desfășurat în statul Sharjah, unde România a avut statut de invitat special.

Legăturile strânse dintre Sharjah Institute for Heritage și Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca duc la promovarea Clujului și a României, ca zonă păstrătoare a unei tradiții care, în mare parte a dispărut pe plan mondial, dar este încă este vie și puternică în multe sate românești.

Grigore SÂMBOAN
Consultant artistic, CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut