ÎPS Andrei a binecuvântat Biserica de lemn „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Bistrița

A doua zi de Sfintele Paști, luni, 6 mai 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud unde a binecuvântat Biserica de lemn „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

Potrivit www.mitropolia-clujului.ro, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici și a rostit un cuvânt de învățătură pe tema importanței catehetice a sărbătorilor și a slujbelor în educarea tinerei generații. Printre participanții la eveniment s-au numărat consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, starețul Mănăstirii Nușeni – arhimandritul Paisie Iloaie, protopopul de Bistrița – preotul paroh Alexandru Vidican (Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Bistrița), preotul paroh Nicolae Feier (Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Bistrița), preotul paroh Vasile Beni (Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” din Bistrița), preotul Emanuel Vidican – secretarul Protopopiatului Bistrița, preotul pensionar Simion Bretfelean și preotul pensionar Liviu Șugar.

Totodată, Mitropolitul Andrei a acordat „Crucea Patriarhală” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, pentru implicarea activă în viața Bisericii și a comunității, în semn de prețuire și recunoștință, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, pe copii și tinerii prezenți, Părintele Mitropolit Andrei i-a răsplătit cu cărți duhovnicești.

Biserica de lemn cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” se află în incinta Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud din anul 1998, construită în localitatea Căşeiu, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Potrivit informațiilor furnizate de același site, tot din aceeași vreme datează şi pictura murală a bisericii, operă a zugravilor de la Nicula, păstrată într-o proporţie extrem de mică, din cauza strămutărilor şi reasamblărilor la care a fost supus lăcășul de cult. Pentru o mai bună conservare, uşile împărăteşti ale iconostasului sunt păstrate acum la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut