Tibi Uşeriu a predat elevilor gherleni „27 de pași” despre libertatea de a gândi

În unităţile de învăţământ din municipiul Gherla a devenit tradiţie ca personalităţi ale vieţii literare, culturale sau sportive să fie invitate în faţa elevilor, constituind adevărate lecţii de viaţă. Aşa s-a întâmplat şi la sfârşitul săptămânii trecute când Catedra de Limba și literatura română, cu sprijinul direcțiunii a desfășurat în sala festivă a Liceului Teoretic „Ana Ipătescu” o activitate inedită, menită să sensibilizeze tinerii asupra conștientizării și definirii valorilor umane.

Pornind de la viață, trecând prin poveștile cărții, reîntorcându-se în cotidian, elevii au urmat un traseu cu deschideri ample, având oportunitatea unui dialog, într-o întâlnire cu oameni ai timpurilor noastre de la care au putut învăța că „Nu există nu se poate” și că stă în puterea noastră să alegem cine vrem să fim în viață. Astfel, cunoscuţii maratonişti români Tibi Ușeriu și Alin Ușeriu le-au predat celor prezenți în număr mare, atât elevi, cât și cadre didactice, o adevărată lecție de viață, adunând, prin puterea exemplului personal, o serie concepte devenite valori esențiale: voluntariat, educație, sport, mediu natural și cultură. Curioși, elevii liceului gherlean au aflat că aceste valori sunt „predate” la Tășuleasa Social, asociația pe care Alin Ușeriu a fondat-o la începutul anilor 2000 și a transformat-o într-o adevărată școală de voluntariat și mentorat. Prin proiectele inițiate de cei doi frați sportivi, curajoşii Alin și Tibi Ușeriu, ei au devenit lideri de opinie, atingând mai multe zone de interes. De pildă, prin proiectul Camionul de Crăciun – copiii sunt învățați cum să primească. Este bine de știut că Pădurea pedagogică deschisă în 2011 pregătește generații de voluntari, învățându-i despre importanța obiectelor din natură sau care sunt soluțiile pentru colectarea selectivă a deșeurilor, dar și să lucreze în echipă. Acestora li se adaugă prima Școală de mers pe munte, Verde 003, Pașaport Verde sau reamenajarea drumului istoric Via Maria Theresia unde în fiecare an se organizează maratonul cu același nume. În plus, performanțele sportive ale lui Tibi Ușeriu, Ultramaratonul 6633 Arctic Ultra, cel mai dur maraton din lume, desfășurat dincolo de Cercul Polar și presupunând parcurgerea a 566 de km în maxim 180 de ore pe gheață, la temperaturi care pot ajunge până la -50 de grade și câștigat de acesta în trei ani consecutivi (2016, 2017, 2018) sau Yukon Arctic 2020 sau Tor des Géants (Turul uriașilor) – o altă cursă de anduranță care se desfășoară la granița de nord a Italiei cu Franța, într-un flux continuu de 330 de km într-un timp limită de 150 de ore în care se oscilează între 300 și 3300 de m altitudine, au stârnit entuziasmul și curiozitatea tinerilor, generând o serie de întrebări despre limite, pregătire sportivă.

Nu în ultimul rând, prezentarea cărții lui Tibi Ușeriu, „27 de pași”, o autobiografie despre libertatea de a gândi și despre puterea omului de a lucra la evoluția lui, a constituit un moment aparte de interes și s-a bucurat de aprecierea celor prezenți, atât elevi, cât și cadre didactice ale liceului.

Mai trebui menționat faptul că ideea organizării acestei acţiuni a aparţinut profesoarei Adriana Rus. A fost o întâlnire de suflet, din care gazdele au avut mult de învăţat. Noi mai adăugăm, felicitări celor care au iniţiat această acţiune, care, în mod sigur, va fi urmată şi de alte asemenea întâlniri cu eroii sportului nostru.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut