Târg de bunătăţi de toamnă la Căşeiu

Toamna aurie şi bogată în legume şi fructe este marcată în fiecare an şi în comuna Căşeiu, o localitate unde agricultura are vechi tradiţii. Obiceiurile recoltei sunt continuate şi de copiii unităţilor de învăţământ din comună, care au învăţat de la părinţi şi profesori frumuseţea strângerii roadelor de toamnă.

Nu numai munca în livezi sau în grădina legumicolă din jurul caselor, ci şi valorificarea diferitelor produse. Asta au urmărit la sfârşitul săptămânii trecute Primăria Căşeiu şi conducerea Şcolii Gimnaziale (director coordonator prof. Cristian Groşan) când au organizat o nouă ediţie (an de an are loc acest eveniment de sezon) a Târgului de bunătăţi de toamnă, am completa noi, Sărbătoarea recoltei. În prima zi elevii claselor I-VIII a Şcolii Gimnaziale Căşeiu au expus în curtea unității de învățământ diferite bunătăţi de sezon, cum sunt zacusca, dulceţuri, compoturi, plăcinte şi alte produse de patiserie. Marfa prezentată a avut mare trecere, mulţi părinţi şi rudenii (unii au venit chiar şi din municipiul Dej, aflat la doar doi paşi) au vizitat standurile şi au cumpărat produsele oferite de elevi.

Printre vizitatori s-a aflat şi primarul comunei Căşeiu, Silviu Boldor, edilul-şef sprijinind această frumoasă acţiune educativă organizată în colaborare cu conducerea şcolii. A doua zi târgul a avut loc şi în curtea Şcolii Gimnazială din Rugăşeşti, sat component al comunei, unde pe mesele întinse în curte am întâlnit acelaşi produse de legume şi fructe ca şi la Căşeiu. Credem că scopul educativ al celor două evenimente a fost dezvoltarea dragostei copiilor faţă de activităţile gospodăreşti şi a spiritului comercial.

În curând, cu ocazia sărbătoarei Halloween elevii şcolii din satul Rugăşeşti vor confecţiona lucrări de artizanat realizate din dovleac, lucrările fiind expuse în curtea unităţii de învăţământ. Aşa au procedat harnicii şi iscusiţii copii şi în anii trecuţi, când această sărbătoare de origine americană a fost marcată într-un mod original de ei, creând o atmosferă amuzantă şi colorată în rîndul trecătorilor prin faţa şcolii.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut