Supraveghere video în comuna Cășeiu

Tehnica modernă câștigă teren și în mediul rural, nu numai la orașe mari. Avem exemplul camerelor de supraveghere video, tot mai răspândite și în satele noastre și nu întâmplător.

În ultimii ani nu numai la oraș a crescut numărul infracțiunilor, ci și în provincie. Până anul trecut a fost pandemia, iar acum războiul din Ucraina, care își pune amprenta pe sărăcia actuală, iar asta duce la creșterea numărului de furturi sau tâlhării. În zona  municipiului Dej sunt administrații locale care deja au luat primele măsuri de combatere a acestui fenomen infracțional. În  comuna Cășeiu, de exemplu, au fost montate nu mai puțin de 40 de camere de supraveghere, mai ales în împrejurimile școlilor și grădinițelor. Fiind vorba de o comună cu nu mai puțin de 10 sate componente, nu e de mirare dacă edilii sunt grijulii și ocrotesc bunurile oamenilor.

Zilele trecute primarul comunei Cășeiu, Silviu Boldor ne-a spus că de când au fost montate aceste camere de supraveghere a scăzut numărul furturilor, iar omorurile lipsesc totalmente, cel puțin la nivelul ultimilor ani. La fel, elevii celor două școli și preșcolarii celor cinci grădinițe sunt protejați, în zona unităților de învățământ fiind luate și alte măsuri,  oamenii de ordine fiind și ei la datorie, mai ales la orele dimineții, la intrarea în sălile de clasă. Primăria periodic analizează situația infracțională și se dezbat împreună cu consilierii măsurile de ocrotire a populației. Dacă în multe sate din împrejurimile municipiului Dej mai nou sunt „atacate” afumătorile și cămările de alimente (nu întâmplător, sărăcia e mare peste tot), la Cășeiu nu s-au înregistrat astfel de abateri de la lege.

Acum câțiva ani în zece comune din zonă Primăriile au încheiat contracte cu firma dejeană Vasrom în vederea asigurării pazei umane și electronice, dar în prezent, în lipsa banilor, ele au renunțat la aceste servicii. Așa că, să nu ne mirăm dacă în multe localități rurale furturile și tâlhăriile sunt la ordinea zilei. Exemplul comunei Cășeiu ar trebui urmat și de alte administrații locale.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut