Sinagoga din Gherla va fi administrată de Primărie

La ultima ședință a Consiliului Local Gherla pe ordinea de zi s-a aflat un proiect de hotărâre referitor la preluarea de către Primărie a sinagogii de pe strada Crișan, aflată în prezent într-o stare avansată de degradare. Edilii gherleni doresc să administreze acest monument istoric pe o perioadă de 25 de ani, timp în care acolo vor fi efectuate și lucrări de reabilitare a clădirii.

Evreii  s-au stabilit la Gherla abia după Revoluția din 1848, iar comunitatea s-a format în anul 1860, crescând simțitor de-a lungul anilor. În 1903 a fost construită o sinagogă mare, cu o arhitectură elaborată, pentru a răspunde cerințelor unei populații evreiești în creștere. Viața religioasă a înflorit, în special datorită construirii sinagogii noi, sistemului îmbunătățit de educație evreiească și formării unei societăți care se întâlnea la sinagogă pentru a studia.

După înființarea statului Israel, mulți au început să emigreze în noua patrie. În 1956 comunitatea gherleană avea 140 de membri, iar în 1960 numărul lor a scăzut la 21. În anul  2002 orașul avea un singur evreu, Zoltán Blum, căruia în 2015 i s-a conferit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Gherla, dar de  cățiva ani dânsul s-a mutat la fiica din Oradea.

Începând din 2008, un grup de evrei gherleni stabiliți în Israel, SUA, Canada și Australia au încercat să găsească soluții pentru salvarea sinagogii, dar până în prezent, practic nu s-a întreprins nimic. Între timp, în imediata apropiere a sinagogii s-a ridicat Memorialul dedicat celor 1600 de evrei care au fost deportați, din Gherla, celor 1040 de  victime identificate care și-au pierdut viața și acelor localnici curajoși care au salvat vieți evreiești. Monumentul  a fost realizat de  cunoscuții sculptori gherleni, frații  Kötő János și Márton, o lucrare deosebit de frumoasă și  originală, admirată an de an de sute de turiști din țară și străinătate. Monumentul are și menirea de a atrage atenția asupra sorții sinagogii și să devină un catalizator pentru strângerea de fonduri în vederea renovării impozantei clădiri.

Prin administrarea sinagogii, Primăria Municipiului Gherla dorește să revitalizeze activitățile culturale desfășurate aici de-a lungul anilor. Acolo se pot organiza expoziții sau alte manifestări cultural-artistice.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut