Simeze clujene. ”The Mills” și o semnătură inconfundabilă, Viktor Macha

Artele vizuale traversează, trebuie să recunosc acest lucru, o perioadă fastă. Săptămânal avem evenimente de profil, invitații la insolite și neașteptate personale sau colective. Din această categorie a insolitelor personale face parte și expoziția de fotografie industrială The Mills, a artistului fotograf Viktor Macha (n. 1984, Praga, Cehia). Un globe-trotter pe urmele sit-urilor industriei grele din întreaga lume, peste 250 de mari întreprinderi de profil vizitate în peste 12 ani de activitate (oțelării, laminoare, forje, turnătorii, cocserii…). Totul pentru a documenta obiectiv și a lăsa posterității procesele tehnologice legate de fabricarea și modelarea oțelului.

Target-ul este prin definiție, ambițios, de a menține în atenție frumusețea industriei grele, motto-ul fiind unul explicativ de la bun început, ”And our world of steel in changing…”.

Cele 25 de fotografii expuse-Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor-ne introduc în lume pe cât de aspră, pe atât de fascinantă. Și ajunge să vă ofer câteva exemple, edificatoare însă: Furnale (Galați, 2011; dar și Dnipropetrovsk, Ucraina, 2016), Descărcarea cuptorului tandem (Ostrava, 2018), Lângă ciocanul cu abur (Kladno, Cehia, 2016), Topitorie de feromangan (Nikopol, Ucraina, 2013), În laminorul de tablă (Chatelet, Belgia, 2014; dar și Sharon, în Statele Unite, 2015), Încărcarea cuptorului Siemens-Martin (Wyksa, Rusia, 2017), Evacuarea șarjei la furnal (Kosaya Gora, Rusia, 2015), Turnare în lingotiere (Zaporozhya, Ucraina, 2016), Închiderea orificiului de fontă la furnal (Pont-a-Mousson, Franța, 2017)…

V-am oferit doar câteva exemple, expoziția în sine, trebuie, accentuez, trebuie văzută, este un eveniment expozițional care nu poate fi omis. Sunt fotografii realizate de-a lungul celor 12 ani de călătorii și vizite pe întregul mapamond, documente și mărturii ale unei lumi unice în care, sincer să fim, nu prea intrăm, pe care nu o cunoaștem îndeajuns. Este o lume care apare, atât cât apare, în reportajele televiziunilor, un breaking news legat de un accident de muncă mai ales.

The Mills se recomandă singură, treceți-i pragul, aveți numai și numai de câștigat.

Demostene Șofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut