Șezătoare de cusut cămăși tradiționale, de Ziua Iei

Zeci de clujeni, dar și turiști care au trecut vineri, 23 iunie, pragul Muzeului Etnografic al Transilvaniei au aflat cum se confecționează o cămașă tradițională. Timp de două ore, în cadrul unei șezători tradiționale, membrele grupului „Arta acului la Cluj” au exemplificat tehnicile tradiționale de coasere a cămășii.

Manifestarea  intitulată „Cămașa din Transilvania, la șezătoarea tradițiilor clujene, de Ziua Iei” a fost organizată de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Evenimentul a avut loc în sala „Reduta” a Muzeului, cu ocazia Zilei Internaționale a Iei și s-a desfășura concomitent cu vernisajul expoziției „Cămașa cu altiță din Transilvania”.

În deschidere, directorul muzeului, Tudor Sălăgean, a arătat că tehnica realizării cămășii cu altiță  a fost  inclusă, începând cu 1 decembrie 2022, în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității UNESCO. Totodată, i-a felicitat pe organizatorii expoziției și ai șezătorii, pe participanți și a mulțumit publicului prezent.

Curatorii expoziției „Cămașa cu altiță din Transilvania” sunt Laura Cristina Pop și Sebastian Paic, iar cel din urmă a prezentat publicului câteva aspecte legate de altiță, care este un element de croi caracteristic doar cămășii femeiești. „Poziționată în dreptul umărului, altița este realizată dintr-o bucată de pânză separată, prinsă în partea de jos de mâneca propriu-zisă și este considerată un element identitar pentru românii din Sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Moldova”, a precizat acesta, exemplificând cu ajutorul cămășilor realizate de membrele grupului „Arta acului la Cluj”.

Apoi, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Adriana Irimieș, a mulțumit Muzeului Etnografic al Transilvaniei pentru găzduirea evenimentelor organizate aici, dar și publicului pentru interesul acordat. De asemenea, le-a felicitat pe cele care se apleacă spre reconstituirea cămășilor tradiționale românești, în cadrul grupului „Arta acului la Cluj”. În același cadru, horitorul Traian Balcău din Ceanu Mare a încântat auditoriul cu hori din Câmpia Transilvaniei.

Ziua Iei este marcată pe 24 iunie, în aceeași zi cu sărbătoarea creștină „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și cu cea arhaică a Sânzienelor sau Drăgaicei, la câteva zile după solstițiul de vară. Propusă de comunitatea online „La Blouse Roumaine” acum 11 ani, această zi este în prezent sărbătorită în aproape 50 de țări, în peste 100 de orașe, de românii de pretutindeni, iar de anul trecut a fost declarată oficial, prin lege.

Grigore SÂMBOAN
Consultant artistic, CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut