Se scumpesc biletele și abonametele pe mijloacele de transport în comun

De la 1 iulie, clujenii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru a circula pe mijloacele de transport în comun din oraș. Biletele și abonamentele ar urma să se scumpească din cauza creșterii prețurilor la energie și combustibil.

Consilierii locali clujeni vor dezbate, în ședința din 7 iunie, un proiect de hotărâre privind modificarea prețurilor practicate de către Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. Astfel, conform proiectului, de la 1 iulie, un bilet cu o călătorie ar urma să coste 3 lei, de la 2,50 lei, cât este în prezent, iar un bilet cu două călătorii care acum costă 5 lei, ar urma să coste 6 lei. Un bilet de transport pe timp de noapte este în prezent 4 lei, dar de luna viitoare ar urma să fie 5 lei. De asemenea, un bilet urban pentru 30 de minute este 2,5 lei, dar de luna viitoare acesta ar urma să fie 3 lei, în timp ce un bilet urban pentru 60 de minute este, în prezent, 5 lei, dar ar urma să crească la 6 lei.

Totodată, un abonament pentru o zi pe toate liniile ar urma să crească de la 14 lei la 20 lei, iar cele lunare pe o linie – de la 70 lei, la 90 lei. Cel pe două liniii se va scumpi de la 95 lei la 122 lei, pe toate liniile nominalizat de la 138 lei la 177 lei, iar pe toate liniile nenominalizat de la 168 la 214 lei. Abonamentele săptămânale pe o linie ar urma să crească de la 20 lei la 26 lei, pe două linii de la 32 lei la 41 lei, iar pe toate liniile de la 45 lei la 57 lei.

Discutăm de Compania de Transport Public, iar principalele motive pentru această scumpire sunt, pe de o parte, majorarea prețului la combustibil de la aproximativ 5 lei la aproape 9 lei, și de asemenea, creșterea prețurilor la energia electrică, pentru că avem foarte multe autobuze și troleibuze, tramvaie care sunt pe electric, motiv pentru care trebuie să fie făcută această modificare de la 2,50 la 3 lei, pe călătorie, pentru bilete. În cazul abonamentelor este o creștere difernețiată în funcție de influența pe care o are costul acesta în prețul abonamentelor.

Discutăm aici nu de o dorință a Companiei de Transport Public (n.red de a crește prețurile), ci de o situație internațională, neprevăzută. Dacă la curentul electric au fost încă de anul trecut creșteri de preț, Compania a reușit totuși, să țină piept și să își facă economiile necesare astfel încât să nu vină din primul moment cu majorarea prețului, practic discutăm de aproximativ șapte luni în care CTP a reușit să țină piept acestor modificări de preț. Nu a mai reușit din momentul în care a început să crească prețul la combustibil. Pentru cei de la taximetrie, dacă vă aduceți aminte, am aprobat majorarea tarifelor tocmai pentru aceste modificări de prețuri, am reușit și am făcut această modificare încă de acum două-trei luni, deci Asociația Taximetri;tilor a venit înainte cu aproximativtrei luni de Compania de Transport Public (n.red pentru modificări”, a declarat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut