România, pe podiumul european la creșterea prețurilor producției industriale

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 27,4% în Uniunea Europeană (UE), în noiembrie, comparativ cu perioada similară din 2021, România având cea de-a treia mare creștere din Uniune.

Datele prezentate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) arată că preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE în ritm anual, cu excepţia Irlandei (unde s-a înregistrat un declin de 13%), iar cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Ungaria (63,5%), Letonia (51,2%) şi România (44,8%).
Preţurile au fost influenţate în special de un avans de 56% al costurilor la energie şi la bunurile de folosinţă imediată (cu 17,1%), la bunurile intermediare (cu 15,5%) şi la bunurile de folosinţă îndelungată (cu 9,7%). Totuși, în noiembrie, preţurile producţiei industriale din Uniune au consemnat o scădere de 0,9% comparativ cu luna precedentă.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în noiembrie 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 0,6% faţă de luna octombrie. Față de noiembrie 2021, preţurile producţiei industriale pe total au crescut cu 35,1%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut