Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU privind Coreea de Nord

Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o reuniune de urgenţă cu uşile închise privind Coreea de Nord, care marţi a lansat o rachetă balistică de pe un submarin sporindu-şi astfel capacităţile militare, informează AFP din surse diplomatice de la New York.

Sesiunea, care va avea loc miercuri după-amiază, este organizată la solicitarea Marii Britanii şi a Statelor Unite, la care ulterior s-a alăturat şi Franţa.

Coreea de Nord a anunţat miercuri testarea cu succes a unui „nou tip” de rachetă balistică lansată de un submarin cu o zi înainte. Acest cel mai recent test nord-coreean ar putea constitui un progres tehnologic considerabil într-un moment în care cele două Corei, din punct de vedere tehnic încă în război, par să fie angajate într-o cursă a înarmărilor, iar dialogul dintre Washington şi Phenian se află în impas.

Arma este dotată cu „multe tehnologii avansate de control şi ghidare”, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene KCNA, care mai afirmă că aceasta a fost lansată cu acelaşi submarin, 8.24 Yongung, folosit în primul său test cu rachete balistice strategice (SLBM) în urmă cu cinci ani.

Phenianul a lansat deja de două ori rachete de pe submarine, în 2016 şi 2019. Pentagonul şi analiştii cred însă că rachetele au fost lansate de pe o platformă scufundată.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut