Rapsodia Someșeană în al 47 – lea an pe scenă

Casa de Cultură a Studenților ,, Dumitru Fărcaș’’ este locul unde Ansamblul Artistic Rapsodia Someșeană a susținut cele mai multe și frumoase spectacole folclorice în lunga și prodigioasa sa activitate de promovare a cântecului, dansului și portului popular românesc în cei 47 de ani ai existenței sale.

Un drum lung, în care pasiunea artistică și grija pentru a selecta și pune în valoare acest valoros tezaur folcloric ce bucură inimi și suflete de secole, de când se cânta în frunză, cu fluier, drâmbă și se juca desculț, în opinci și în strai țesut în război de abile minți și mâini ale străbunicilor noastre.

Folclorul rămâne o componentă ce definește românismul curat, nealterat, nu a dispărut și nu dispare deoarece îl ascundem și îl purtăm în ADN-ul nostru.

Aceste valori, mereu îmbogățite peste timp, sunt prezente și în programele artistice ale Rapsodiei Someșene, a cărei grijă pentru autentic este gratulată, de aproape cinci decenii, cu multe aplauze și premii obținute în numeroasele turnee și spectacole de pe scenele țării și ale lumii. Să amintim de frumoasele succese scenice la Festivalurile Internaționale din Franța, Bulgaria, Finlanda, Grecia, Italia și chiar din America.

Multe turnee, multe satisfacții în postura de ambasadori ai tradiționalelor noastre cântece, jocuri și port popular, din care nu lipsește acea frumoasă ie, chiar dacă în unele zone etnofolclorice este altfel botezată, însă rămâne un valoros reper în inconfundabila ținută a sărbătorilor noastre.

În acest frumos și diversificat program al sărbătorii Zilelor Municipiului Cluj – Napoca, Rapsodia Someșană a prezentat un spectacol aniversar la împlinirea ,, vârstei’’ de 47 de ani de la înființare. Spectacolul de vineri seara s-a desfășurat pe scena Casei de Cultură ,, Dumitru Fărcaș’’, avându-l ca prezentator pe prof. Victor Bercea, președinte de onoare al Societății Cultural – Patriotice ,, Avram Iancu´´ și Cetățean de Onoare al Municipiului Cluj–Napoca.

Orchestra ansamblului, condusă de prof. Radu Sămărtean, a asigurat întregul suport muzical de care s-au bucurat atât dansatorii, soliști și chiar publicul iubitor de nestemate folclorice. Doamnele, domnișoarele și domnii, mai tineri, sau mai …grizonați, au oferit asistenței, în repetatele reveniri pe scenă, jocurile tradiționale Feciorescul, Crihalma, Haidaul, Jocul fetelor din Crihalma, Joc din Batin, Joc din Palatca și un Joc din Banat.

Instructorii acestor abili jucăuși sunt: Victor Pop, Delia Sima și Vasile Rus, iar coordonatorul ansamblului este neobosita Elena Ghirca, care-și consumă tot timpul și energia, ca o adevărată mamă, ce se bucură de respectul și sprijinul acestui mare și viguros ansamblu artistic, dar și al Companiei de Transport Public a municipiului Cluj – Napoca.

Cu șarmul său, oarecum poetic, profesorul Victor Bercea a prezentat nu doar soliștii invitați în scenă, ci și locul de unde își aduc repertoriul, cât și calitățile artistice cu care au primit multe și meritate aplauze. Voichița Naghi, Mihaela Toșa, Dana Mirela Pop, Ioana Toader, Codruța Chețan, Raluca Delean, George Mariș și inegalabilul solist al Bihorului, Cornel Borza, care, în repetate rânduri, i-a fost acoperită vocea de freneticele aplauze ale spectatorilor, al căror idol rămâne multă vreme.

În aceste savuroase reprize de joc și cântec românesc, Rapsodia Someșană a prezentat și un tradițional obicei de nuntă din ținutul Transilvan, iar momentul emoționant a venit din interiorul ansamblului care au omagiat 50 de ani de activitate neîntreruptă a doamnei Elena Ghirca în calitatea sa de membru fondator al ansamblului, de dansatoare și coordonatoare a întregii activități organizatorice.

Cu vădită emoție și ochii plini de lacrimi, a primit coșuri cu flori, Diplomă de Excelență, sala, orchestra și membrii ansamblului i-au cântat ,,Mulți Ani Trăiască’’, iar Societatea Cultural – Patriotică Avram Iancu i-a înmânat un tablou cu eroul național Avram Iancu, în semn de mare prețuire.

Putem concluziona că spectacolul folcloric a împlinit, cum nu se putea mai bine, această seară de vis și divertisment oferit de organizatori miilor de clujeni ce au urmărit și spectacolul artificiilor ce au inundat cu ale lor culori bolta cerească din zona centrală a metropolei noastre.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut