Provocarea lansată de ministrul Rafila pentru absolvenții din acest an ai UMF Cluj-Napoca

Ziua de 1 iulie va rămâne una de referinţă pentru miile de persoane care au participat la un eveniment organizat la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Este vorba de ceremonia de absolvire pentru toţi absolvenţii promoţiei 2023 ai Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca.

Printre cei care au luat parte la eveniment s-au numărat ministru Sănătăți, Alexandru Rafila, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, medicul Tudor Codreanu, absolvent al UMF, în prezent cadru medical în Australia, și membri ai corpului profesoral. De asemenea, au fost prezenți în număr foarte mare la ceremonie părinţi, surori, fraţi, bunici, mătuşi, unchi, prieteni, soţi, soţii.

Rectorul UMF Cluj, prof. univ, dr. Anca Dana Buzoianu a ținut să sublinieze la începutul ceremoniei că, de la an la an, tot mai mulți tineri din întreaga lume aleg să studieze medicina și farmacia la Cluj-Napoca, iar mulți dintre ei decid să rămână aici. Absolvenții din acest an ai UMF Cluj provin din 31 de țări. Este vorba de Africa de Sud, Albania, Australia, Belgia, Canada, Cipru, Egipt, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Iordania, Irak, Iran, Irlanda, Israel, Italia, Marea Britanie, Maroc, Monaco, Norvegia, Palestina, Republica Moldova, România, Siria, Spania, SUA, Suedia, Tunisia, Țările de Jos(Olanda) și Ungaria.

 

Rectorul Anca Buzoianu a precizat că promoția din acest an este una deosebită pentru că a trecut prin provocări fără precedent.

Privesc acești tineri minunați și sunt copleșită de mândrie. Timp de șase ani am învățat împreună. Studenții au beneficiat de cunoștințele și experiența noastră, iar noi ca profesori am redescoperit înțelepciunea momentului și entuziasmul tinereții. Dragii mei absolvenți, promoția voastră a anului 2023 va fi una a deosebită. Ați trecut prin provocări fără precedent, v-ați adaptat și ați învățat să confruntați situații neașteptate demonstrând reziliență, putere interioară, curaj și responsabilitate. Vă veți aminti mereu de această perioadă ca fiind una în care ați învățat să vă puneți în slujba celorlalți și să vă protejați pacienții. Acum este momentul să le mulțumiți celor responsabili pentru generația următoare de profesioniști ai sănătății. Sacrificiul lor întruchipează dragostea necondiționată pe care v-o poartă. Astăzi le oferiți cea mai mare bucurie pentru că bucuria voastră este fericirea lor. Dragi absolvenți, să mulțumim împreună celor care vă numesc mândria inimilor lor: părinții voștri! Stimați părinți, vă felicit! Copiii voștri nu au ales calea ușoară când vine vorba de școală sau de profesie”, a transmis rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”.

Anca Buzoianu i-a îndemnat pe absolvenți să se înconjoare de oameni care să-i inspire în timp ce se vor desăvârși ca oameni și profesioniști. „Mentorii potriviți sunt primul sfat pe care vi-l dau pe drumul profesional pe care îl aveți în față. Cine ar fi fost Mihai Eminescu fără Aron Pumnul sau Marc Aurelius fără Fronto?!

Viața începe acolo unde se termină frica iar din mările tulburi se nasc cei mai buni marinari”, a transmis universitarul clujean.

Prezent la eveniment, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila i-a îndemnat pe tinerii absolvenți de medicină s-și propună ca țintă să lucreze peste patru sau cinci ani în noul spital regional de la Cluj.

Suntem colegi din două motive. Unul pentru că am onoarea de a face parte din corpul academic al UMF Cluj „Iuliu Hațieganu. Al doilea motiv pentru care suntem colegi este legat de profesiunea medicală.

Avem cu toți o datorie să fim conștienți de importanța profesiunii noastre și de faptul că oamenii așteaptă de la noi nu numai o rețetă, un tratament, o intervenție medicală, și așteaptă foarte multă empatie și înțelegerea suferinței lor. Cred că parcursul dumneavoastră profesional în viitor va fi condiționat de înțelegerea acestor lucruri și de efortul de a vă apropia de oameni. Cred că întotdeauna cei mai buni medici sunt cei care interacționează cu pacienții lor, care au grijă de pacienții lor și care lucrează să se perfecționeze din punct de vedere profesional în interesul pacienților lor. Clujul este, la fel ca și Bucureștiul, un mare pol de atracție pentru personalul medical deoarece există universități puternice iar pe de altă parte pentru atractivitatea profesiei medicale într-o localitate în care nu numai veniturile contează, contează foarte mult modul în care vă desfășurați activitatea. Și cred că la Cluj, progresele de aici, l-au transformat într-un pol de atracție pentru diverse domenii, inclusiv pentru domeniul medical”.

Ce facem noi la Ministerul Sănătății pentru dumneavoastră, de fapt poate mai puțin pentru dumneavoastră, ci pentru cetățenii României? Am pus pe un făgaș fără întoarce cele mai ambițioase proiecte de investiții din România, iar Clujul va fi beneficiarul unora dintre acestea. Peste patru sau cinci ani vă sfătuiesc să vă propuneți ca și țintă să lucrați în noul spital regional de la Cluj care se va face. Proiectul tehnic al acestui spital a fost terminat. Cred că soluția pentru noile spitale din România este să proiecteze de acum în cadrul unui parteneriat dintre Ministerul Sănătății și universitățile de medicină din România o strategie prin care tinerii medici să lucreze în aceste spitale. Avem nevoie de voi aici în România. Vă oferim cele mai bune condiții, vă oferim tot ceea ce putem, și aici autoritățile locale sunt esențiale să atragă tinerii medici și asistenți medicali. Să nu uităm că asistenții medicali reprezintă o componentă importantă a sistemului medical. În momentul în care atât noi ca oameni din Sănătate cât și autoritățile locale vor avea în minte faptul că răspundem pentru sănătatea comunităților, atunci paradigma și atitudinea unora legată de sistemul de sănătate din România se va schimba. Cred că vom reuși acest lucru împreună”, a explicat ministrul Sănătății.

C. PURIȘ

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut