Profesoară din Gherla, la Congresul Universal de Esperanto

Congresul Universal de Esperanto (în esperanto: Universala Kongreso de Esperanto, inițială: UK) este cea mai longevivă tradiție internațională de esperanto, care s-a ținut aproape în fiecare an în ultimul secol.

Congresul a fost organizat în fiecare an, începând cu 1905, singurele excepții fiind în timpul Primului și Al Doilea Război Mondial. Ediția din acest an a avut loc la începutul lunii august, la Torino, în Italia, unde a fost reprezentat și municipiul Gherla, prin profesoara Mariana Berariu, conducătorul și îndrumătorul cursurilor de esperanto din orașul de pe Someș.

Timp de 5 zile, la Lignano Sabbiadoro au fost dezbătute problemele actuale ale limbii esperanto, cu această ocazie având loc și un schimb de experiență în care au fost angrenați specialiști invitați din toată lumea. Printre ei s-a aflat și profesoara din Gherla, cunoscută și apreciată și pe plan internațional prin bogata ei activitate organizatorică și prin relațiile cu colegi din alte țări (Italia, Germania, Ungaria, Olanda etc.). Totodată, la Torino ea a avut întrevederi cu cadre didactice din țara organizatoare a congresului, pe aspectele moderne ale predării limbii, împărtășind din experiențele proprii. Cu multe dintre ele s-a revăzut după câțiva ani, având în vedere că s-au mai întâlnit și cu ocazia unor reuniuni internaționale desfășurate în România, chiar și în municipiul Gherla, unde specialiștii în esperanto au fost primiți totdeauna cu multă căldură, vizitând obiectivele istorice și turistice din fostul Armenopolis și împrejurimile orașului (comuna Sic, de exemplu).

Pe timpul desfășurării celui de al 108-lea Congres Universal de Esperanto participanții au admirat valorile arhitectonice și turistice ale orașului Torino, de unde au plecat cu impresii plăcute, dându-și întâlnire peste un an la următorul congres mondial.

În municipiul Gherla, primul curs de esperanto a fost înființat în cadrul Liceului Teoretic „Ana Ipătescu”, sub conducerea profesoarei Mariana Berariu inițiindu-se, în tainele acestei limbi, sute de tineri și adulți.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut