Procesul de elaborare a Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare se lansează la UMF „Iuliu Hațieganu”

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca va găzdui, miercuri, 21 septembrie, evenimentul de lansare a procesului de elaborare a Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare. Evenimentul va avea loc începând cu ora 10:00, în sala Multimedia, str. Victor Babeș nr. 8, parter., în prezența rectorului UMF Cluj, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, ministrului Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, prof. dr. Claudio Bassetti (fost președinte al Academiei Europene de Neurologie) și prof. dr. Dafin F. Mureșanu, director al Departamentului de Neuroștiințe UMF ”Iuliu Hațieganu”, președinte al Federației Europene a Societăților de Neuro-Reabilitare (EFNR) și unul dintre coordonatorii acestei inițiative.

Potrivit specialiștilor, în România, tulburările cerebrovasculare sunt a doua cauză de deces și a treia cea mai frecventă cauză de dizabilitate (după bolile cardiovasculare și cancer). Datorită îmbătrânirii populației și creșterii factorilor de risc comportamentali (alimentație, nivel de activitate, etc.), este previzionată o creștere semnificativă a incidenței acestor boli în următorul deceniu.

În anul 2019, la inițiativa medicilor neurologi din România și cu sprijinul World Stroke Organisation, Ministerul Sănătății a extins, de la 10 la 43, numărul de unități medicale speciale din Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al accidentului vascular cerebral. Prin acest program, pacienții care suferă accidente vasculare cerebrale (AVC) ischemice pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor simptome. În ciuda acestui progres remarcabil ce contribuie zilnic la creșterea calității și speranței de viață a pacienților, în România există prea puține centre în care se poate realiza tratamentul endovascular al AVC prin trombectomie mecanică (doar 4 la nivel național). De asemeni, nevoia de servicii de recuperare neurologică post-AVC este slab deservită pe teritoriul României, disponibilitatea acestor servicii fiind polarizată în jurul centrelor universitare, iar finanțarea prin Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate este insuficientă” – spun specialiștii UMF „Iuliu Hațieganu”.

În continuitate cu acest proiect început înaintea pandemiei, în luna septembrie 2022, cele mai puternice organizații din domeniul bolilor cerebrovasculare din lume (World Stroke Organisation – WSO, World Federation for Neurorehabilitation – WFNR, European Federation of Neurorehabilitation Societies – EFNR) s-au reunit din nou la Cluj-Napoca sub coordonarea Departamentului de Neuroștiințe al Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, pentru a semna un memorandum de înțelegere în vederea transferului de expertiză, cunoștințe și bune practici către sistemul de sănătate din România. Rezultatele acestui demers vor fi concretizate prin elaborarea Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare (SNCBC) – proiect inițiat de Academia Română și Societatea de Neurologie din România (SNR), în colaborare cu Ministerul Sănătății, WSO, WFNR, EFNR împreună cu alte societăți de profil și cu sprijinul Administrației Prezidențiale.

Scopul dezvoltării și adoptării Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare (SNCBC) este de a crește nivelul de sănătate a populației din România prin informarea și implementarea unui plan comprehensiv de reformă în domeniul bolilor cerebrovasculare la nivel național, în congruență cu obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate 2022-2027. Principiile directoare ale SNCBC sunt: descrierea magnitudinii problemei bolilor cerebrovasculare la nivel populațional, precum și a barierelor privind gestionarea adecvată a patologiilor asociate; identificarea obiectivelor specifice de dezvoltare și optimizare a sistemului de sănătate relevante pentru bolile cerebrovasculare, precum și entitățile cheie în implementarea acestora; consolidarea rețelei de tratament în fază acută a bolilor cerebrovasculare; actualizarea dovezilor ghidurilor internaționale și implementarea acestora în plan național; creșterea accesului la servicii de recuperare neurologică; dezvoltarea și implementarea unor programe eficiente de prevenție (primordială, primară, secundară și terțiară); evaluarea implementării reformelor prin intermediul unor indicatori fiabili și ușor de apreciat” – precizează UMF „Iuliu Hațieganu”.

Aceeași sursă menționează că dezvoltarea strategiei va porni la expertiza societăților profesionale din domeniul neurologiei și a altor specialități relevante, iar materialele vor beneficia de consultarea activă și exhaustivă a actorilor din sistemul de sănătate din România. În final, viziunea SNCBC va reuni și integra recomandările într-un document cadru ce va servi drept reper la nivel de politici de sănătate pentru inițiative de reformă în acest domeniu la nivel național.

Prof. dr. Claudio Bassetti – Doctor Honoris Causa al UMF „Iuliu Hațieganu”

Cu prilejul evenimentului de lansare a procesului de elaborare a Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare, profesorului dr. Claudio Bassetti, de la Universitatea din Berna, Elveția, îi va fi conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, în cadrul unei ceremonii care va avea loc miercuri, 21 septembrie, de la ora 11:00, în sala Multimedia a universității (str. Victor Babeș nr. 8).

Prof. Claudio Bassetti este directorul departamentului de neurologie al Spitalului Universitar din Berna, din 2012. A absolvit medicina la Basel și s-a format în domeniul neurologiei la Berna și Lausanne. În 2000 a devenit profesor de neurologie la Zurich. În 2009 a fondat Neurocenter of Southern Switzerland (NSI). A derulat stagii de cercetare în domeniul neurofiziologiei la Basel și somnologiei, la Ann Arbor, Boston și Madison. Principalele sale interese științifice sunt explorarea relațiilor dintre somn și tulburările neurologice, narcolepsie, precum și modalități inovative de predare a neurologiei folosind abordări clinice și experimentale. Activitatea sa s-a concretizat prin publicarea a peste 500 de articole științifice și 8 cărți de specialitate.

Dr. Bassetti a fost președinte al Societății Europene de Neurologie, al Societății Europene de Cercetare a Somnului și al Societății Elvețiene de Neurologie și a fondat Federația Elvețiană a Neurosocietăților Clinice. Este membru al Academiei Elvețiene de Științe Medicale, unde a fost membru al consiliului de administrație timp de opt ani. A fost ales președinte al Academiei Europene de Neurologie (EAN) și decan al Facultății de Medicină din Berna în anul 2020.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut