Procesul de elaborare a Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare, lansat la Cluj-Napoca

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a fost miercuri, 21 septembrie, gazda lansării procesului de elaborare a Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare.

Evenimentul a fost prezidat de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”, prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu, prof. univ. dr. Claudio Bassetti, fost președinte al Academiei Europene de Neurologie și prof. univ. dr. Dafin F. Mureșanu, director al Departamentului de Neuroștiințe UMF „Iuliu Hațieganu”, președinte al Federației Europene a Societăților de Neuro-Reabilitare (EFNR) și unul dintre coordonatorii acestei inițiative.

„Lansarea Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare este un demers care are susținerea atât a Guvernului României, cât și a Ministerului Sănătății și a Administrației Prezidențiale  și este de o importanță vitală pentru țara noastră, în care tulburările cardiovasculare și cerebrovasculare reprezintă principalele cauze de deces și dizabilitate. Sunt convinsă că prin tot ce se va defini în această strategie, viitorul pacienților cu accident vascular acut și al asistenței medicale va fi cu totul schimbat, calitatea vieții pacienților va fi substanțial îmbunătățită” – a declarat rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”, prof. univ. dr. Dana Anca Buzoianu.

„Subiectul discuției de astăzi se leagă de patologiile cardiovasculară și cerebrovasculară, care sunt răspunzătoare de cea mai mare mortalitate înregistrată, sunt pe locul întâi la cauzele de mortalitate înregistrată în țara noastră. Ceea ce se întâmplă de un timp încoace este un lucru pozitiv, în sensul că unitățile acestea care tratează infarctul miocardic acut sunt mai răspândite în România și au dus la câștiguri  extraordinare din punct de vedere al supraviețuirii și al reluării activității normale a unei persoane care suferă un infarct miocardic acut. În domeniul patologiei cerebrovasculare, însă, dacă ne referim la accidentele vasculare cerebrale de tip trombotic, lucrurile au evoluat, dar trebuie să le aducem cel puțin la același nivel ca în zona cardiovasculară, din punct de vedere al accesului pacienților. Avem la nivel național 4 centre care înlătură mecanic trombii, deci trombectomie doar în 4 centre, și atunci e clar că la nivel național trebuie să existe un acces mult mai mare, pentru că intervenția în primele ore după instalarea accidentului vascular cerebral este esențială. Ne dorim să avem un plan de acțiune cuantificabil, care poate fi urmărit, care poate fi dezvoltat și implementat indiferent de persoanele care sunt temporar la Ministerul Sănătății sau la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Avem un parteneriat extrem de bun cu societățile profesionale din România, cu Societatea Română de Neurologie, cu Societatea de Neurochirurgie, Societatea Română de Cardiologie, și cel mai important este să dezvoltăm un model de bună practică așa cum poate fi găsit în alte țări din Europa. Amintesc aici că avem ca și parteneri Academia Europeană de Neurologie sau alte societăți europene sau internaționale care au expertiză în domeniu și care de curând au lansat la Cluj o inițiativă, către Ministerul Sănătății, către CNAS, încât să putem să dezvoltăm un program coerent, măsurabil și eficient din punct de vedere al rezultatelor obținute, prin redarea sănătății complete, dacă se poate, pacienților, și evitarea complicațiilor și mai ales a decesului” – a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Acesta a anunțat, în premieră, că, în curând, Ministerul Sănătății va semna cu Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România un parteneriat, „pentru că sănătatea în România nu poate funcționa dacă mergem în direcții diferite sau uneori paralele”, și pentru că „trebuie să avem un concept unitar, iar programul de dezvoltare a politicii de resurse umane este programul prioritar”.

„Absolut nimic nu se poate construi fără parteneriate, Ne aflăm în fața  unui proiect care beneficiază de o susținere excepțională din partea Ministerului Sănătății și care este expresia unui parteneriat, aș spune greu de realizat, în general, pentru că fiecare suntem cu specificitățile noastre profesionale, chiar dacă aparent suntem într-o sinergie din punct de vedere al activității medicale, practice” – a spus și prof. univ. dr. Dafin Mureșanu.

Potrivit acestuia, Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare reprezintă „prioritatea absolută a neurologiei românești, într-un context global general de transformare inovativă a sistemului de sănătate din România”. „Prin această nouă inițiativă sperăm să putem reaborda asistența medicală în accidental vascular cerebral acut în România” – a spus prof. dr. Dafin Mureșanu.

Acesta a mai precizat că scopul dezvoltării și adoptării Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare este de a crește nivelul de sănătate a populației din România prin informarea și implementarea unui plan comprehensiv de reformă în domeniul bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare la nivel național, în congruență cu obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate 2022-2027. Principiile directoare ale SNCBCC sunt: descrierea magnitudinii problemei bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare la nivel populațional, precum și a barierelor privind gestionarea adecvată a patologiilor asociate; identificarea obiectivelor specifice de dezvoltare și optimizare a sistemului de sănătate relevante pentru bolile cardiovasculare și cerebrovasculare, precum și a entităților cheie în implementarea acestora; consolidarea rețelei de tratament în fază acută a bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare; actualizarea dovezilor ghidurilor internaționale și implementarea acestora în plan național; creșterea accesului la servicii de recuperare; dezvoltarea și implementarea unor programe eficiente de prevenție (primordială, primară, secundară și terțiară); evaluarea implementării reformelor prin intermediul unor indicatori fiabili și ușor de apreciat.

Dezvoltarea strategiei va porni de la expertiza societăților profesionale din domeniul cardiologiei, neurologiei și a altor specialități relevante și va beneficia de consultarea activă și exhaustivă a actorilor din sistemul de sănătate din România. În final, viziunea SNCBCC va reuni și integra recomandările într-un document cadru ce va servi drept reper la nivel de politici de sănătate pentru inițiative de reformă în acest domeniu la nivel național.

În cadrul evenimentului de miercuri a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Claudio Bassetti, fost președinte al Academiei Europene de Neurologie.

***

În anul 2019, la inițiativa medicilor neurologi din România și cu sprijinul World Stroke Organisation, Ministerul Sănătății a extins numărul de unități medicale speciale, de la 10 la 43 de centre, prin Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al accidentului vascular cerebral. Prin acest program, pacienții care suferă accidente vasculare cerebrale (AVC) ischemice pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor simptome. În ciuda acestui progres remarcabil ce contribuie zilnic la creșterea calității și speranței de viață a pacienților, în România există prea puține centre în care se poate realiza tratamentul endovascular al AVC prin trombectomie mecanică (doar 4 la nivel național). De asemeni, nevoia de servicii de recuperare neurologică post-AVC este slab deservită pe teritoriul României, disponibilitatea acestor servicii fiind polarizată în jurul centrelor universitare, iar finanțarea prin Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate este insuficientă.

De aceea, în continuitatea acestui proiect început înaintea pandemiei, în data de 10 septembrie 2022, cele mai puternice organizații din domeniul bolilor cerebrovasculare din lume (World Stroke Organisation – WSO, World Federation for Neurorehabilitation – WFNR, European Federation of Neurorehabilitation Societies – EFNR) s-au reunit din nou la Cluj-Napoca, sub coordonarea Departamentului de Neuroștiințe al Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, pentru a semna un memorandum de înțelegere în vederea transferului de expertiză, cunoștințe și bune practici către sistemul de sănătate din România. Rezultatele acestui demers se vor concretiza în Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare (SNCBCC), al cărei proces de elaborare a fost lansat, miercuri, la Cluj-Napoca.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut