Prima zi de școală fără restricții | Bucuria reîntâlnirii

Ieri dimineață, încă de la ora 8 străzile din municipiul Cluj-Napoca au fost pline de copii cu ghiozdane mari în spate. Unii era foarte bucuroși pentru că își revăd colegii și profesorii iar alți, în special cei din clasele mici, erau cu lacrimi în ochi din cauză că se despart de părinți. De data aceasta însă revenirea la școală a stat sub semnul liniștii, fără amenințarea pandemiei și a restricțiilor de tot felul.

Un nou început la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”

Îmbrățișând colegi vechi, buni prieteni…pentru alții, înseamnă emoția cunoașterii noilor colegi despre care au aflat că urmează să li se alăture….Curtea se umple încet-încet de elevi, părinți, bunici și, bineînțeles, cadre didactice, mentorii tinerilor din ciclurile liceal și gimnazial. La Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca școala a început luni, 5 septembrie cu emoții dar și cu o doză de optimism.

În cadrul evenimentului festiv organizat pe terenul de sport al liceului, au adresat cuvântul de bun venit directorul instituției, prof. Denisa Curte, preot paroh Ioan Turc – Biserica „Înălțarea Domnului”, ce a rostit, totodată, rugăciunea de început de an școlar, reprezentantul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, ce a transmis mesajul domnului primar Emil Boc și pe cel al inspectorului general al IȘJ Cluj, doamna Marinela Marc, și reprezentantul Poliției Locale Cluj-Napoca.

Perspective și propuneri

Ziua de 5 septembrie a marcat un nou început, așa cum a subliniat chiar directorul liceului. „La fel ca orice început, este plin și de speranțe și de nedumeriri. Există lucruri care se prevestesc a fi pozitive, care au o anumită logică, mai ales pentru noi, care suntem un liceu de artă – Săptămâna Altfel și Săptămâna Verde. Cred că, din punctul de vedere al profesorilor, îngrijorarea cea mai mare este că aceste module despre care se tot vorbește pe de-o parte fragmentează foarte mult anul școlar; mai ales la gimnaziu, unde copiii sunt mai mici și se adaptează puțin mai greu, îngrijorarea este că toate aceste pauze vor crea alte zile, săptămâni în care copiii se vor adapta din nou la ritmul școlar. Încă nu știm felul în care este prevăzută notarea, numărul de note pe modul, urmează să vedem cum se va desfășura. Noi oricum încercăm să stabilim o politică internă, cel puțin pe partea de specialitate, pe care să se facă, totuși, o notare ritmică pentru fiecare temă și apoi să facem o evaluare transparentă și pe nivel de studiu unitară”, a declarat Denisa Curte pentru ziarul Făclia.

Chiar înainte ca noile modificări să fie anunțate la nivel național, conducerea liceului clujean a venit cu propunerea ca, începând din acest an, notarea liceenilor la disciplinele de specialitate să fie realizată în comisii și nu în mod individual de către profesori. De asemenea, la finalul fiecărui an, elevii vor trebui să prezinte un portofoliu de lucrări care va fi, de asemenea, notat.

Actualmente, oferta educațională este cea binecunoscută, însă pe viitor se dorește introducerea unor noi specializări. „Există tot mai mulți copii care sunt pasionați de animație. Problema este în a găsi profesori care să predea această materie, acesta e un domeniu foarte bine remunerat în mediul privat. Ne-am gândit și la posibilitatea de a forma profesori de la noi din școală pe această direcție”, a adăugat pentru cotidianul Făclia Denisa Curte.

La început de an școlar, directorul Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” a ținut să le transmită elevilor următorul mesaj: „Le doresc elevilor să simtă că e un moment în care pot să o ia de la capăt, că e un început, nu avem încă nicio notă, nicio absență…Orice copil poate să-și stabilească faptul că în acest an va face puțin mai mult decât în anul trecut, poate hotărî că va fi mai bun, mai tolerant, mai serios, că va stabili în ce direcție vrea să o ia și că va depune efortul necesar, evident, cu ajutorul nostru și al părinților.”

Scepticism, optimism..

„Eu sper ca elevii să se adapteze și să fie ok. Aș fi preferat să fie vacanța mai lungă, au venit puțin cam repede aceste schimbări. Dar să sperăm că vor fi în spre bine. E o schimbare mare, a declarat pentru Făclia mama unui elev de clasa a 9-a. Privim cu speranță, având în vedere că suntem la un liceu vocațional, în care primează talentul copilului și dorința lui de a participa la activități conform pasiunii. Nu cred că va fi mai greu. Eu întotdeauna am abordat începutului noului an școlar cu încredere deoarece copiii sunt mai mari, mai inteligenți, au altă viziune. Eu văd pozitiv schimbarea, o împărțire pe cinci module cred că e mai echilibrată”, a afirmat mama unui alt elev, care intră acum în primul an de liceu.

„Cred că e o schimbare bruscă, trebuia să îi ia treptat. Nu știu cum va fi cu aceste module, poate să fie mai stresant pentru copii, cu notele, cu toate…”este de părere bunica lui Matei, elev în clasa a 6-a. „Mi se pare destul de bine că anul a început mai repede, mă bucur de întâlnirea cu colegii, voi avea și câțiva colegi noi”, ne-a spus Matei.

Brianna, acum în clasa a 9-a, ne-a oferit și ea părerea vizavi de schimbările recente în sistemul de învățământ: „Nu eram obișnuită să începem așa de repede, dar având în vedere că suntem colegi noi, ne adunăm și încercăm să ne adaptăm la noile schimbări. Va fi mai greu să ne obișnuim cu împărțirea pe module, va fi mai greu să reținem materia sau să apucăm să învățăm o materie complet.”

Iulia GHIDIU

Emil Boc, la Liceul „Onisifor Ghibu”: „E o plăcere să fii în cea mai modernă școală din România”

Primarul municipiului Cluj-Napoca. Emil Boc, a particpat la festivitățile de deschidere a noului an școlar la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. Edilul nu a ales întâmplător această unitate școlară.

Liceul „Onisifor Ghibu” este cea mai modernă școală din România, iar primarul a ținut să transmită de aici că „nu este altă investiție mai sănătoasă și lipsită de grija falimentului decât investiția în educația copiilor noștri”.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a ținut să felicite conducerea liceului și întreg corpul profesoral pentru reușitele profesionale ale acestei școli, „una de referință nu numai în județul nostru, ci în România, prin rezultatele obținute la toate nivelele”. De asemeni, a spus primarul, „e o plăcere să fii în cea mai modernă școală din România, pe care împreună am creat-o, ca infrastructură, și ne mândrim că putem oferi clujenilor asemenea condiții, precum cele pe care le găsim la această școală”.

Fiecare început de an școlar este un moment de reflecție și asupra a ce înseamnă școala pentru fiecare dintre noi și educația, în special. Pentru că educația nu se oprește niciodată. Ea începe de la o vârstă foarte fragedă și continuă toată viața. Noi, ca oraș, am înțeles că viitorul comunității noastre se bazează pe școală, și știți bine că multiplele investiții pe care le facem în acest oraș, cel puțin 20 la sută din banii clujenilor merg în educație, în fiecare an, în infrastructură, în burse, în transport școlar gratuit, în autobuze școlare, în vouchere educaționale pentru profesori, în pregătirea școlilor. Și numai aici ați văzut, de la 14 clase am ajuns la 33 de clase, de la 3 laboratoare la 9 laboratoare, s-a modernizat sala de sport, dotările sunt de ultimă generație. Banii aceștia sunt din bani publici, europeni, naționali sau locali. Asta arată cât de importantă este educația pentru noi, ca și comunitate. De ce? Pentru că noi am înțeles aici, la Cluj, că viitorul nostru depinde în special de educație” – a spus primarul Emil Boc.

Adresându-se elevilor, Emil Boc le-a reamintit că, orice și-au propus să ajungă când vor di mari, „nimic nu se poate realiza fără educație”.

Totul trece prin educație. Dacă în trecut mulți credeau că cu bani și cu mașini se pot face multe lucruri mărețe în viață, acelea erau, poate, un foc de artificii, dar pe termen lung, ca să aveți ceea ce vă doriți, asta nu se poate face decât prin școală și prin educație. De aceea, vă îndemn să vă și jucați, să vă bucurați de tinerețe, dar să ascultați și de părinți, profesori, de cei care vă pregătesc educația, pentru că vă pregătesc viitorul așa cum vi-l doriți. Și dacă veți dori să o duceți mai bine decât părinții voștri, asta se poate face numai și numai prin educație” – a mai spus Emil Boc.

Acesta a îndemnat părinții să investească mai departe în carte și în educație, pentru că „nu este altă investiție mai sănătoasă și lipsită de grija falimentului decât investiția în educația copiilor noștri”. De asemeni, a reamintit că școala este „un loc unde se formează și se transmit valorile, unde viitorii cetățeni ai acestei țări vor învăța cum să se comporte, cum să conducă o comunitate și cum să facă să prospere o țară”. „Școala nu transmite doar cunoștințe seci, școala formează caractere, școala formează oameni pe bază de valori. (…) Școala trebuie să formeze în copii abilități de colaborare, de toleranță, de înțelegere, de respect reciproc, de spirit de echipă, iar lucrurile acestea trebuie cultivate în fiecare zi, pentru că dacă le cultivăm acum, când copiii sunt mici, și când vor fi mari le vor promova” – a spus Emil Boc, adresându-se părinților prezenți la festivitate.

Edilul le-a mai transmis apoi copiilor ca, pe lângă învățătură, să nu uite de sport, de mișcare, și să nu uite să se bucure de faptul că „trăim într-o țară care are acces la tot ce înseamnă cel mai civilizat club al planetei, cum este Uniunea Europeană, avem cea mai înaltă garanție de securitate, care este NATO, avem șansa de a nu trăi cu frica rachetelor sau gloanțelor care să treacă pe deasupra noastră”.

M. T.

Uniformele au dispărut de mult, ”careul” a rămas

Stai mă, ca m-am întâlnit cu profa de română”, spune la mobil unul dintre elevii Colegiului Național de Transporturi ”Transilvania”, după care ”bate cuba” cu profesoara, o doamnă zâmbitoare care se îndreaptă spre clădirea instituției. Este începutul noului an școlar, iar festivitatea de deschidere se desfășoară pe terenul de sport, de această dată fară măști sanitare și fără distanțare socială între participanți.

Atmosfera este relaxată, iar elevii și profesorii se așează în clasicul ”careu”. Totul începe cu intonarea imnului național, după care preotul rostește un ”Tatăl nostru”, și un cuvânt de îndreptare pentru elevi, iar reprezentanta Primăriei Cluj-Napoca citește ceea ce le transmite primarul Emil Boc elevilor, mesaj din care nu lipsește cuantumul taxelor locale investite în educație. Între timp instalația de sonorizare a instituției ba funcționează, ba nu funcționează, situație rezolvată cu eleganță de doamna director a Colegiului, care îi invită pe elevi să se apropie, ca să poată auzi ce se spune chiar și fără o stație de amplificare. Ce se spune, de toți vorbitorii, sunt îndemnuri pentru elevi, de a învăța, de a fi disciplinați, de a face eforturi, de a-și asculta și înțelege părinții și profesorii. Printre toate acestea, și o frază mai puțin convențională: ”Sunt momente în viața unui om care nu se vor repeta niciodată. Acesta este unul dintre ele.” În același ton este și atitudinea directoarei care, în loc să-i apostrofeze pe cei gălăgioși, îi invită la masa ”prezidiului”, dacă au ceva important de spus. Nimeni nu dă curs invitației, dar se face liniște. Printre altele se precizează că, în acest an, nici o clasă nu va mai avea sală proprie, iar elevii se vor deplasa în laboratoarele și sălile specializate pentru o materie sau alta. Și, dacă situația sanitară o va impune, se va reveni la ”sistemul” din timpul pandemiei. Plus o promisiune: la ore vor fi invitați absolvenți ”de succes” ai instituției. Eu sper că nu sunt politicieni. Spre final se citește lista claselor și diriginților unde elevii trebuie să meargă pentru prima oră din acest an: cea de dirigenție. Aș fi publicat cu plăcere, în semn de respect pentru oameni care se străduie să formeze caractere, dar despre care nu se aude mai nimic, măcar numele diriginților celor 22 de clase ale Colegiului, dar nu s-a putut. Se pare că GDPR-ul este înțeles cum este înțeles. Așa că, pentru echitate, nu amintesc numele nimănui.

Totul se încheie cu melodia ”Ani de liceu” – culmea, instalația de sonorizare începe să funcționeze perfect – și cu urarea, îndelung aplaudată, a doamnei director-adjunct: ”Să aveți un an de poveste”.

V. Dădulescu

Optimism la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu

Cu mic, cu mare, elevi, părinți și profesori s-au adunat luni dimineață, în curtea Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu (ciclul primar) din Cluj-Napoca.

Directorul Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu, prof. dr. Silviu Cristian Rad, se declară optimist în ce privește noul an școlar. După atâtea restricții, curtea școlii este în sfârșit, neîncăpătoare, spune el.

La început de an școlar am retrăit, după doi ani,  bucuria de a vedea curtea școlii neîncăpătoare. Pe lângă elevii plini de entuziasm care au pășit în curtea școlii, am putut zări și emoția părinților, dar și a bunicilor mai ales în cazul elevilor din învățământul primar. A fost o mare bucurie. 

Va fi un an școlar cu schimbări în ceea ce privește structura acestuia, dar sunt optimist în privința efectului pozitiv pe care această modificare o va avea asupra actului educațional. 

Să ne ajute Dumnezeu ca acest entuziasm de început de an școlar să ne însoțească până la final”, a declarat Silviu Cristian Rad.

În curtea liceului, la sediul ciclului primar, o mămică se declară, la rândul ei, optimistă, sperând că nu se va mai învăța online, așa cum s-a întâmplat în plină pandemie. „E primul an în care s-a putut participa la festivitate fără restricții, de la începerea pandemiei. Sper să nu se mai învețe online, ci să fie fizic, să se învețe doar la școală, pentru că nu a fost experiență plăcută”, a spus ea.

A.M.C.

Bobocii” primiți prin tunelul de flori

La Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca „bobocii” au fost primiți așa cum este tradiția școlii, prin tunelul de flori făcut de elevii claselor a IV-a, secția română și secția germană. Directorul unității școlare prf. dr Horațiu Popa Bota le-a transmis celor prezenți că baza materială a colegiului a fost modernizată prin dotarea cu 10 table interactive pentru o predare modernă, la cele mai înalte standarde.

El a spus că deși noul an începe cu noi provocări, speră ca parcursul să fie unul foarte bun. „Rezultatele foarte bune din anul scolar precedent concretizate prin promovabilitatea de 100% la Evaluarea Națională și la Bacalaureat ne îndrepțesc să avem speranța unui parcurs cât mai bun în noul an, care începe cu noi provocări”, a spus directorul unității școlare.

Deschiderea noului an școlar la C.N. „Emil Racoviță”

Prima zi a noului an școlar 2022-2023 la Colegiul Național „Emil Racoviță” a stat sub semnul armoniei și a liniștii, fără amenințarea pandemiei. Elevii și părinții s-au întâlnit azi cu profesorii pentru învățământ liceal, gimnazial și primar în cele două clădiri ale colegiului, una amplasată pe strada M. Kogălniceanu, cealaltă pe strada Horea. Bucuria reîntâlnirii se resimțea în zumzetul glasurilor mici, obrajii îmbujorați de revederea colegilor sau emoția începuturilor. Festivitatea, care a început cu intonarea Imnului Național și s-a încheiat cu redarea Imnului Europei, a păstrat elementele definitorii ale „Odei bucuriei”. Muzica lui Ludwig van Beethoven și textul poetului german Friedrich Schiller au constituit corolarul stării de înălțare spirituală, generată de rezultatele valoroase ale elevilor la examenele naționale, care au plasat Colegiul Național „Emil Racoviță” pe locul al III-lea în clasamentul național și totodată de afirmarea unor elevi de excepție, precum Teofil Voicu, premiat cu medalie de bronz la proba individuală, ceea ce a dus la obținerea de către România a medaliei de aur pentru participarea României la Olimpiada Internațională Interdisciplinară „Științele Pământului”(IESO 2022).

În discursul susținut cu ocazia festivității de deschidere a noului an școlar, directorul Colegiului Național Emil Racoviță, prof. Gheorghe Lobonț, a făcut apel la simbolistica școlii ca sistem de transmitere și dinamizare a unui patrimoniu alcătuit din valorile care constituie fundamentul comunității în care trăim, un pilon al educației care impune, alături de rigoarea științifică și elevarea spirituală, prin dragostea pentru devenirea istorică, cultul pentru adevăr și pentru limba română. Așa cum s-a impus în tradiția colegiului, s-au decernat: premiul „Anton Ionescu” elevului Teofil Voicu, de către însuși creatorul premiului, profesor univ. emerit, dr. ing. Anton Ionescu, absolvent al Liceului „Emil Racoviță”, promoția 1956, premiul „Elev de nota 10”, destinat elevilor care au intrat cu media generală 10 în urma selecției pentru clasa a IX-a ce a urmat examenului de Evaluare Națională și premiul „Micul racovițist” pentru elevii de clasa a V-a, care au obținut la finalul anului școlar precedent locurile I, II și III.

Sute de elevi la slujba de binecuvântare a noului an școlar

Cred că nicicând, la un început de an școlar, Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca nu a fost mai plină ca luni, 5 septembrie. După doi ani de pandemie și de chipuri ascunse de măști, sute de copii îmbrăcați în haine de sărbătoare, însoțiți de părinți și de dascăli, au venit plini de bucurie pentru binecuvântarea unui nou început. Cu fețe luminoase, cu ochii sclipind de bucuria reîntâlnirii, dar și cu smerenia cuvenită într-un asemenea locaș, au luat parte la slujba de Te Deum oficiată de ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei.

Întărește-le elevilor voința și luminează-le mintea spre dobândirea cunoștințelor celor folositoare și spre descoperirea adevărului Tău. Păzește-i de cursele rătăcirilor pierzătoare de suflet, înalță-i deasupra grijilor mărunte, dăruiește-le râvna învățăturii și cuprinderea cunoașterii, înzestrează-i cu voința de a-și sluji Biserica, Patria și Neamul prin comoara sufletului lor, deprinde-i cu bucuria de a-ți rosti numele și de a-și pune nădejdea în ajutorul și binecuvântarea Ta” – a fost, și în acest an, rugăciunea rostită în Catedrala Ortodoxă.

Ca de fiecare dată la încheierea slujbei de binecuvântare a noului an școlar, Înaltpreasfinția Sa Andrei a amintit, în cuvântul de învățătură, importanța care trebuie acordată educației, amintind, în acest sens, îndemnul Sfântului apostol Pavel: „Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția.

Am citat aceste cuvinte care mereu și mereu au fost la inima tinerilor știind că dumneavoastră creșteți și vă formați într-o lume atât de problematică, cu atâtea probleme de natură și spirituală și materială, dar tocmai pentru a vă ajuta, școala și biserica încearcă să facă câte ceva pentru frățiile voastre, și nu numai cu rugăciuni. E nevoie de rugăciuni, dar în același timp e nevoie să vă învețe să aveți o viață frumoasă” – a spus ÎPS Andrei.

Mitropolitul a reamintit, ca la fiecare început de an școlar, că pe lângă faptul că există foarte mulți copii cuminți, există întotdeauna și „rateuri”, tineri care au ratat șansa de a se forma cum se cuvine. Referitor la aceștia, a citat din nou spusele lui Comenius: „Ce sunt cei bogați fără înțelepciune, decât niște porci îngrășați cu tărâțe? Și ce sunt cei săraci fără înțelegerea lucrurilor, decât niște măgăruși condamnați să ducă poveri? Ce este cel frumos care n-a învățat nimic, decât un papagal împodobit cu pene”,

Noi nu am vrea ca din aceste trei categorii să se găsească vreunul printre dumneavoastră, ci, dimpotrivă, așa cum zice Înțeleptul Solomon, de data aceasta către dascăli: «Învățați-l pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă și nici când va îmbătrâni nu se va abate de la ea»” – și-a încheiat cuvântul ÎPS Andrei, nu înainte, însă, de a ura copiilor „un an școlar binecuvântat de Dumnezeu, cu învățătură, dar și destindere și toate cele de trebuință!”.

Prezentă la eveniment, alături de alți reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj, inspectorul școlar general Marinela Marc și-a exprimat bucuria de primi din nou binecuvântarea de început de an școlar din partea ÎPS Andrei, „care nu numai în astfel de momente a fost și este alături de școală”. „Profit de acest moment ca să-i mulțumesc ÎPS Andrei pentru eforturile pe care le-a făcut în anii grei pe care i-am traversat în pandemie, să ofere tablete elevilor, să premieze performanța – a premiat elevii cu 10 la examenele naționale – și totdeauna să aibă un gând bun adresat nouă. Suntem la un nou început de an școlar, un an școlar cu modificări (…). Îmi doresc să fim sănătoși cu toții, să nu ne mai blocăm, și pentru aceasta e nevoie ca tot ce am deprins în anii aceștia de pandemie să respectăm în continuare, să respectăm regulile de igienă, să ne protejăm, ca să putem să fim la școală, pentru că nimic nu este mai important ca voi să vă formați, să acumulați cunoștințe, pentru că viitorul este al vostru și este foarte important cum vă pregătiți de pe acum pentru acest viitor” – a spus Marinela Marc, adresându-se, în final, elevilor.

Inspectorul școlar general a îndemnat elevii să învețe, să fie atenți la profesorii lor, să le urmeze sfaturile și, dincolo de acumularea de cunoștințe, să învețe să se formeze ca oameni frumoși, cu valori, cu principii, „oameni demni, pe care noi să ne putem baza” când vor termina școala și vor avea un loc în societate.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut