Președintele CJ Cluj, Alin Tișe: Fondurile alocate Clujului prin bugetul de stat sunt total insuficiente raportat la mărimea și la importanța județului

Consiliul Judeţean Cluj urmează să adopte în curând bugetul pentru 2021. În acest context, ziarul Făclia de Cluj a stat de vorbă cu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, pentru a vedea care sunt prioritățile ce au stat la baza elaborării bugetului forului și despre investițiile ce vor fi susținute în acest an. Totodată, Alin Tişe explică şi cum se va implica forul județean în viața economică a județului și care este strategie gândită pentru relansarea acestei activități.

Rep: Domnule preşedinte Alin Tișe, peste puțin timp, veți supune aprobării deliberativului județean proiectul de buget pentru 2021. Ținând cont de situația pe care o traversăm ca urmare a pandemiei, în ce măsură credeți că va fi afectat bugetul din acest an al Consiliului Județean Cluj?

Alin Tișe: Deși Clujul este unul dintre cele mai dezvoltate județe din țară, pandemia ne afectează, inevitabil, și pe noi. Astfel, spre exemplu, fondurile alocate Clujului prin bugetul de stat sunt total insuficiente raportat la mărimea și la importanța județului, la veniturile pe care le furnizăm bugetului central precum și la proiectele pe care le avem deja în derulare. Sumele defalcate din TVA, alocate județului Cluj sunt cu 31 de milioane de lei mai mici comparativ cu 2020! Mai mult, la capitolul sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, județul nu a primit decât o singură finanțare, de 5 milioane de lei, pentru Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie.

În acest context, bugetul județului pentru acest an este de cca. 935 de milioane de lei, în scădere cu aproximativ 20% față de cel de anul trecut. Avantajul nostru, comparativ cu multe alte județe, constă în faptul că am reușit să câștigăm numeroase proiecte europene iar acești bani se regăsesc acum în buget. În lipsa acestora, bugetul ar fi fost de doar 426 de milioane de lei. Confruntați cu această situație, am decis ca în 2021 să finanțăm, preponderent, investițiile deja demarate pe fonduri europene și cele care pot fi susținute din bugetul propriu. Restul proiectelor – Park&Ride, extinderea Parcului Hoia, edificarea Tetarom V, extinderea sediului Consiliului Județean Cluj – vor fi amânate până când bugetul ne va permite realizarea lor.

  Rep: Care ar fi prioritățile de care veți ține cont la elaborarea bugetului?

Alin Tișe: Ca și priorități pentru 2021, vom continua să alocăm fonduri consistente pentru modernizarea drumurilor județene și pentru dotarea spitalelor. Ne vom concentra, deci, pe asfaltarea ultimilor 225 km de drumuri județene, astfel încât întreaga rețea a Clujului să fie complet modernizată până la finalul anului. În acest scop, am cuprins în buget sume comparabile cu cele din 2020, respectiv peste 21 de milioane de lei pe partea de modernizare și cca. 60 de milioane de lei pentru întreținere. În fond, o rețea de drumuri județene pe care să se poată circula în condiții optime e premisa de bază pentru a stimula accelerarea dezvoltării economice și pentru a crește nivelul de trai al comunităților locale.

De asemenea, având în vedere pandemia pe care, încă, o traversăm, vom continua efortul de modernizare și dotare cu aparatură de ultimă generație a spitalelor clujene. La capitolul Sănătate vom aloca în acest an o sumă apropiată de cea din anul precedent. În plus, e extrem de probabil ca aceasta să crească în urma rectificărilor bugetare din vară.

Totodată, vom continua demersurile pentru construirea celui mai modern spital pediatric în sistem monobloc din România, singurul spital cu acest profil, edificat de la zero, după Revoluție. În același timp, vom finaliza în acest an proiectarea primului centru de transplant multiorgan din România și din Sud-Estul Europei, astfel încât în prima parte a anului viitor să demarăm execuția. Ambele investiții sunt eligibile pentru finanțare prin Programul Național de Relansare și Reziliență.

Acestea sunt, pe scurt, proiectele prioritare ale acestui an. Însă, în măsura în care vom reuși să identificăm resurse suplimentare, vom relua și celelalte proiecte care aduc plus-valoare întregului județ.

Rep: Pandemia de COVID-19 a pus sistemul sanitar românesc, în ultimul an, la cea mai grea încercare. Cum s-a implicat Consiliul Județean în sprijinirea spitalelor clujene, în special a celor din subordine, pentru a face față provocărilor?

Alin Tișe: Doar în anul precedent, în plină criză sanitară, am alocat Capitolului Sănătate o sumă record de 23,6 milioane de euro, bani care au fost folosiți pentru combaterea pandemiei de coronavirus, achiziționarea de aparatură medicală ultraperformantă și modernizarea spitalelor. La aceste sume se adaugă alte 5,6 milioane de euro obținute de la U.E. pentru gestionarea crizei sanitare.

Bineînțeles, alocările de fonduri pentru spitalele clujene vor continua și în acest an, astfel încât pacienții să aibă parte de condiții optime de tratament și recuperare.

Rep: Ați anunțat două obiective extrem de ambițioase pentru sistemul sanitar, Spitalul pediatric monobloc și Centrul Integrat de Transplant. În ce fază se află aceste proiecte?

Alin Tișe: La începutul lunii februarie am demarat concursul internațional de soluții privind proiectarea Spitalului Pediatric Monobloc. Având un profil regional, acesta va deservi aproximativ 50.000 de copii/an, din toată țara, și va cuprinde peste 600 de paturi. Concursul ce vizează identificarea celei mai bune soluții de construire a primului spital public din Transilvania cu servicii integrate în domeniul pediatriei se va finaliza în cursul lunii iunie. În calitate de președinte al Consiliului Județean și de inițiator al acestui proiect voi urmări ca ritmul să rămână la fel de alert, astfel încât construcția să înceapă cât mai rapid, în cursul anului viitor.

Referitor la edificarea primului Centru de Transplant multiorgan din România, în prezent se desfășoară etapa de proiectare. Recent am recepționat anteproiectul, ocazie cu care a fost definitivată tema de proiectare. Cu alte cuvinte, proiectul acestei mega-investiții medicale, care va poziționa definitiv Clujul pe harta extrem de puținelor centre de transplant multiorgan din Europa, continuă într-un ritm alert. Estimăm că în anul 2022 vom demara licitația pentru execuția lucrărilor de construcție.

Rep: Și la Cluj, sectorul economic a fost serios afectat de criza pandemică. Cum se va implica forul județean în viața economică a județului și ce strategie aţi gândit pentru a contribui la relansarea acestei activități și totodată, pentru atragerea de noi investiții private?

Alin Tișe: Consiliul Județean se implică activ în dezvoltarea economico-socială a județului prin marile proiecte gestionate în domenii precum infrastructură rutieră, modernizarea și extinderea rețelelor de utilități publice, dotarea spitalelor, investiții cu caracter social, etc. Toate acestea contribuie la relansarea economică post-pandemie, inclusiv prin crearea de noi locuri de muncă sau stimularea lanțului economic local.

În paralel, continuăm eforturile de sprijinire a mediului de afaceri, inclusiv prin atragerea de noi investiții. În prezent administrăm, prin intermediul Tetarom, cca. 200 ha de teren, spații de birouri, de producție sau logistice, fapt ce situează Clujul pe primele locuri la nivel național în ceea ce privește activitatea parcurilor industriale publice. Tetarom integrează trei parcuri industriale cu un grad de ocupare de 100%, în cadrul cărora își desfășoară activitatea peste 110 firme, cu cca. 13.000 de angajați. Valoarea totală a investițiilor găzduite e de aprox. 650.000.000 euro. În ce ne privește, facem tot ceea ce e necesar pentru a menține județul extrem de atractiv pentru investitori. O dovadă în acest sens e și faptul că avem deja cereri venite din partea unor investitori, pentru încă 200 ha de teren! Or, asta înseamnă alte mii de locuri de muncă și alte sute de milioane de euro sub formă de investiții, cu beneficiile ce decurg de aici.

 

Rep: Care sunt posibilitățile de continuare a dezvoltării parcurilor industriale?

Alin Tișe: Urmare a interesului tot mai crescut manifestat de investitori, continuăm demersurile de construire, sub egida Tetarom, a altor parcuri industriale. Astfel, se conturează deja viitorul parc industrial din zona Câmpia Turzii, menit să stimuleze dezvoltarea părții de sud a județului și să contribuie la crearea de noi locuri de muncă. În prezent, derulăm etapa ce vizează realizarea infrastructurii de acces în parc prin asigurarea conexiunilor la cele mai importante artere rutiere din zonă: A3 și DN 15. În funcție și de resursele financiare disponibile, ne dorim ca execuția efectivă a acestui proiect să demareze cât de curând.

 Rep: În ce fază se află proietul privind Parcul Științific și Tehnologic Tetapolis?

Alin Tișe: În ceea ce privește TETAPOLIS, Consiliul Județean a finalizat procedurile de întabulare a celor două terenuri în suprafață de 78.057 de mp pe care va fi edificat acest proiect unic la nivel naţional. După identificarea surselor financiare necesare, vom continua demersurile de construire a acestui parc care va consolida statutul Clujului de pol al cercetării-inovării şi al producției de înaltă tehnologie.

Rep: Ați anunțat în toamna anului trecut că, în 2021, toate școlile clujene vor fi racordate la apă, canalizare și internet. Ce demersuri ați făcut până acum în acest sens?

Alin Tișe: Îmbucurător e faptul că în prezent toate școlile și grădinițele din județul Cluj au apă curentă și toaletă în clădire. Dintre acestea, doar 44 de unități, din 24 de comune, nu au apă potabilă, dar facem eforturi împreună cu autoritățile locale astfel încât să aducem acest procent la 0! În ce privește conectarea la internet, ISJ derulează o amplă analiză cu privire la situația semnalului în toate satele unde există școli și grădinițe. Ulterior finalizării acesteia vom decide cum să acționăm pentru a sprijini cât mai eficient comunitățile locale.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut